10 fakta om isbjörnsdoppet

Är de galna? Stupar i vatten vid 8 grader Celsius (46 F)! Kanske är de det, men folk har varit kända för att göra konstigare saker.

  1. En isbjörn ”Swim” eller ”Plunge” är en tradition som går tillbaka mer än 100 år. Det har sitt ursprung i den skandinaviska bastutraditionen som ett sätt att snabbt svalka av efter värmen i en bastu.
  2. I Kina och Ryssland är issimning känt för att ha hälsofördelar och utförs närhelst behovet uppstår, inte bara på nyårsdagen.
  3. Ryska issimmare kallas ”valrossar” istället för de nordamerikanska ”isbjörnarna”.
  4. I Nordamerika tillhör det äldsta årliga steget Boston, MA (1904). Vattnet i Dorchester Bay var 3 grader Celsius (37 F) den 1 januari 2012 – knappt över fryspunkten. Oavsett vilket kom över 600 simmare ut för att ta vattnet.
  5. Fullständig nedsänkning är målet för puristerna. De säger att det inte är så illa när man väl blir blöt i huvudet. Jag vet inte om det!
  6. Kostymer är valfria men föredras i Nordamerika. Superhjältekostymer är vanliga. Minst en person har tagit på sig en isbjörnsdräkt.
  7. Det största evenemanget i Kanada äger rum i Vancouver, BC Vancouveriter kastar sig in i en kylig engelsk vik, en del av Stilla havet. Simningen initierades 1921 av en lokal krögare som bjöd in vänner att gå med honom för ett snabbt dopp och belönade dem med en gratis lunch. Numera är det över 2 000 deltagare och 10 000 åskådare.
  8. Vattentemperaturerna i English Bay på nyårsdagen är vanligtvis i närheten av 8 Celsius. Med tanke på att normal kroppstemperatur är 37 Celsius kan du se att det finns en betydande gradient. De flesta springer in och backar direkt ut. Några få modiga själar simmar faktiskt i ett par minuter, men de flesta störtar bara. En deltagare kommenterade att ”det är ganska skönt när man väl tappar känseln i benen”.
  9. Den 1 januari 2012 sågs rekordartade 36 000 isbjörnssimmare på olika platser runt om i Nederländerna.
  10. Tusentals dollar samlas in till välgörenhet varje år på nyårsdagen ”isbjörnar”.

Att kasta sig i iskallt vatten kan göras för hälsa, nöje, välgörenhet eller bara för att få det från din bucket list. Om du missade nyårsdagen kan du bege dig norrut till Yellowknife, North West Territories för mars ”Freezin for a Reason” i Great Slave Lake, 400 km (250 miles) söder om polcirkeln.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar