Ansiktsutslag – Seborroisk dermatit

Fråga:

Jag har utslag i ansiktet som är rött och svullet. Det är ganska kliande och kommer upp i olika områden, inklusive min näsa och haka. Det är väldigt pinsamt. Kan du berätta vad det är och vad jag kan göra åt det?

Svar:

Du har seborroiskt eksem, som är ett inflammatoriskt tillstånd i huden. (’Derma’ hänvisar till hud, ’itis’ till inflammation.) Det liknar mjäll (se kolumn till höger) och dyker upp i ansiktet varhelst det finns hårsäckar.

I grund och botten finns det två typer av körtlar som driver ut gifter genom huden: talgkörtlar och svettkörtlar. Generellt sett driver svettkörtlarna ut gifter som löser sig i vatten – det är vad som händer när du ”detoxar” i bastu eller ångbad. Talgkörtlar utsöndrar dock feta, feta gifter. Normalt skulle de producera en viss mängd talg, som visas i håret eller på huden. Men om det finns många av dessa fettlösliga toxiner i kroppen blir talgkörtlarna överaktiva och producerar mer talg, vilket irriterar det subkutana lagret – lagret under det översta hudlagret, som i själva verket är döda hudceller. Detta leder till den typ av utslag du upplever, eller till akne. Nosspetsen har en särskilt stor samling talgkörtlar. Vid seborroiskt eksem är produktionen av gifterna så intensiv att huden blir ’arg’ och det resulterar i en röd näsa, som du beskriver.

Ibland – jag är säker på att inte i ditt fall – är denna röda näsa förknippad med överdrivet alkoholintag. Seborroiskt eksem förvärras av alkohol, särskilt drycker som innehåller jäst, såsom öl och stout. Hos vissa människor kan ett överskott av citrusfrukter, socker eller stekt mat orsaka utslag.

Den mest effektiva behandlingen är att undvika följande livsmedel: produkter som innehåller jäst (bröd, pizza, nan, pitabröd, jästextrakt, konstgjorda såser, bryggjäst, etc); socker i överskott (choklad, kakor, godis); citrusfrukter; friterad mat; överskott av alkohol (öl, lager och stout bör inte drickas alls); ost och smör; mycket kryddiga curryrätter.

Dessutom bör du göra en infusion av Black Kadu, eller hellebore: över natten, blötlägg en eller två kvistar i en kopp varmt vatten och drick sedan varmt eller kallt på fastande mage på morgonen, i en månad. Detta är en bitter dryck och du kan känna dig illamående de första dagarna. Om det händer, drick några klunkar åt gången för att vänja dig vid det. Det kan också göra din avföring mjuk under de första dagarna.

En beredning gjord med kikärtspulver (känd som besan i indiska livsmedelsbutiker) kommer att hjälpa till att suga överflödigt fett från talgkörtlarna. Blanda en matsked kikärtspulver med lite kall eller varm lättmjölk. Gnid denna pasta i ansiktet, koncentrera dig på de drabbade områdena. Skrubba en stund och tvätta sedan ansiktet med varmt vatten. Detta görs bäst vid sänggåendet. Huden kommer att kännas ganska torr. Låt det verka över natten. Det finns också en användbar kräm, som heter Aru Cream, som du bör applicera två gånger dagligen på de drabbade områdena. Aru Cream är en blandning av homeopatiska medel och är användbar för att minska inflammation, klåda och varje stickande känsla. I allmänhet är detta råd också användbart för aknepatienter.

HÅLLBARHETSSUPPAR

Vid mjäll gör produktionen av talg att de torra döda yttre lagren av huden flagnar av och dessa kan ses instängda mellan hårrötterna. De kan också dyka upp i ansiktet och öronsnibbarna. Behandlingen för mjäll är densamma som för seborroiskt eksem. Dessutom kan drabbade använda en olja utvunnen från de röda blommorna av en växt som kallas skogens låga som växer vilt i tropikerna. Applicera en till två matskedar olja på hårbotten. Massera försiktigt tills det är helt absorberat och låt stå över natten. På morgonen applicera Margosa Shampoo över hela hårbotten och skölj med ljummet vatten.

STUBBELPROBLEM.

Män tenderar att få känslig hud i skäggområdet, vanligtvis med små klumpar som blir röda och arga efter rakning. Samma behandlingsplan som för seborroiskt dermatit (ovan) kommer att fungera för denna ”frisörklåda”.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar