Anteckningar från djungeln – kraften i den fysiska miljön

Det är fantastiskt hur den fysiska miljön kan påverka humör, perspektiv och attityd. Min privata praktik är belägen inne på en läkarmottagning där jag delar utrymme med flera internister och barnläkare. När jag först ockuperade utrymmet för fyra år sedan försökte jag mitt bästa för att kompensera för den kliniska omgivningen och bristen på naturligt solljus genom att mjuka upp sakerna lite med ett nytt lager färg, färgglada konstverk, ny matta och en stor, bekväm soffa med massor av kastkuddar. Trots mina försköningsansträngningar gör frånvaron av fönster, artificiell belysning och unken luft mig längtan efter solens värme och känslan av jorden under mina fötter.

Jag har alltid varit lyhörd för min fysiska omgivning, krympt bort från de starka ljusen, skrällande telefonerna, kyliga luftkonditioneringen och små skåp som är så vanliga i företagens Amerika. Jag tror starkt på de gynnsamma effekterna av naturligt ljus, frisk luft och personligt utrymme på fysisk och emotionell hälsa och välbefinnande. Har du någonsin klev ut från ett hektiskt kontor för en bit mat eller en kort paus och märkt en omedelbar förändring i ditt humör? Om en sådan radikal förändring kan inträffa på ett ögonblick, föreställ dig effekten av din fysiska miljö på din fysiska och känslomässiga hälsa multiplicerad med minst 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. Av denna anledning dras många människor till flexibla karriärer som erbjuder möjlighet att arbeta hemma, där personlig kontroll över sin fysiska miljö är lätt tillgänglig.

Detta samspel mellan person och miljö fungerar också i omvänd ordning. Har du någonsin märkt hur ditt känslomässiga tillstånd återspeglas i din fysiska omgivning? Min fästman kan alltid se när jag känner mig överväldigad genom att titta på skicket på mitt skrivbord och inredningen i min bil. Chansen är stor att om det är kaos och uppståndelse i mitt fysiska utrymme känner jag mig deprimerad, trött eller känslomässigt överväldigad. När jag reflekterar tillbaka på mina singeldagar, var mina favorithelger som tillbringade ensam sådana där jag offrade en social agenda till förmån för hushållsaktiviteter som ägnas åt att återställa ordning och balans i min fysiska miljö. Dessa aktiviteter inkluderade också egenvård – sömn, träning och självreflektion. Miljöer fyllda av kaos, röran och förvirring återspeglar ofta ett liknande internt tillstånd hos människorna som skapar dem. Likaså en atmosfär av lugnande lugn, ordning och reda upprätthålls bäst av en person som känner likadant.

Ni som har följt min krönika är medvetna om att jag tillbringade augusti månad på att resa genom Costa Rica på ett skrivuppdrag. Vid det här laget har du förmodligen också dragit slutsatsen att hedonistiska strävanden efter skönhet, lugn och avkoppling också ingick i mixen. Jag reste landets båda kuster, som började med Karibien och slutade med Stilla havet, med en natt tillbringade i huvudstaden San Jose för att bryta upp resan. Mina första 4 nätter på Stillahavskusten spenderades på det vackra Harmony Hotel i Playa Guiones. Guiones är en liten surfby som ligger i utkanten av en stad som heter Nosara i en provins som heter Gunacaste, på norra Stillahavskusten. Efter min vistelse på Harmony flyttade jag ner på gatan till det mer avslappnade och avslappnade Harbour Reef.

Så vad har min ensamma resa genom Costa Rica att göra med den fysiska miljön och dess påverkan på humör, attityd och perspektiv? Allt! När jag ger mig in i reseskrivandets värld noterar jag hur resebranschen utnyttjar samspelet mellan människa och miljö genom att vädja direkt till sinnena. Jag inbjuder dig att visualisera dessa två vitt skilda hotell som ligger inom 5 minuters gångavstånd från varandra men tillräckligt långt ifrån varandra rent stilmässigt för att vara i motsatta ändar av planeten.

Harmony Hotel invaggade mig mot stillheten medan Harbour Reef förde mig in i ett tillstånd av ökad energi och utforskning. På Harmony Hotel tillbringade jag 4 lyxiga dagar tryggt inbäddad i de skyddande vecken av en exklusiv resort med full service. Jag tränade yoga varje morgon, bara några steg från mitt rum på hotellets Healing Center. Jag gick de välskötta stigarna till hotellets restaurang, juicebar, pool och strand. Mina dagliga behov var mer än tillräckligt tillfredsställda inom gränserna för hotellområdet, vilket lämnade mig med lite behov eller lust att lämna lokalerna.

När jag flyttade ner på gatan till Harbour Reef fångade jag omedelbart stämningen av ett avslappnat, avslappnat surfar-dude-häng. Harbour Reef och Harmony Hotel faller på motsatta ändar av spektrumet när det gäller atmosfär och kundkrets. När jag gick på Harbour Reefs område strax efter min ankomst, märker jag hur skillnaden mellan de två hotellen var påtaglig. Vad varje hotell saknar är också dess största tillgång. En semesterort med full service på en plats som Harmony Hotel är svår att slå när det gäller avkoppling och bekvämlighet, men att äta middag med lokala ticos och personal på Harbour Reef och utöva yoga på det förtrollande Nosara Yoga Institute är också ganska fantastiskt.

I den enorma friluftslobbyn på Harmony Hotel finns en omedelbar känsla av stillhet och lugn. En lätt balinesisk smak är uppenbar i designen av lobbyinteriören. Jag kände mig så trygg här att mitt sinne faktiskt funderade på att fråga om anställningsmöjligheter på hotellet. De kanske behöver en psykolog i personalen för att hjälpa människor att klara av det alarmerande underskottet av stress och försämring, funderade jag. Plyschiga soffor och stolar, mörka träbord, bambumöbler och tillbehör, stora takfläktar och lugnande jordfärger smälter naturligt in i den omgivande djungeln. Det finns mjuk, skuggig belysning och en lång bambu-/träbar i retrostil där gästerna kan välja från en omfattande lista med läckra hopkok vid happy hour.

På Harmony Hotel tillgodoses varje infall; lämnar gäster med minimalt behov (eller önskan) att våga sig utanför detta privata paradis. När du bor på Harmony Hotel är det faktiskt lätt att glömma att du är i Playa Guiones; den omgivande byn tenderar att blekna ur medvetandet. Under min tid på Harmony kände jag mig som om jag tillhörde den snäva inre kretsen av ett exklusivt privat samhälle. När jag flyttade ner på gatan till det närliggande Harbour Reef kände jag mig konstigt iögonfallande när jag återvände till Harmony för cocktails en kväll. Människorna jag träffade på Harbour Reef som gjorde den omvända pendlingen (dvs flera dagar vid Harbour Reef följt av flera dagar på Harmony) verkade försvinna från radarn efter att ha checkat in på Harmony Hotel, för att aldrig ses eller höras från igen.

Till skillnad från Harmony Hotel är Harbour Reef långt ifrån en lyxresort med full service. Men det gör inte anspråk på att vara, eftersom platsen reser till takten av en helt annan trumma. Harbour Reef har hjärta och själ; platsen är otroligt avslappnad och personalen är alltid glada att mingla med turisterna och dela användbar information om den lokala livsstilen och nattliga hotspots. Till skillnad från Harbour Reef behöll personalen på Harmony Hotel, även om de var professionella och artiga, en aura av avstånd och otillgänglighet.

Harmony Hotel förde mig in i ett tillstånd av total stillhet, något som jag verkligen behövde på den tiden. Det var inte förrän jag flyttade över till Harbour Reef och kom ut ur min Harmony-kokong som jag gav mig ut i den omgivande staden Playa Guiones. Varje morgon vandrade jag 15 minuter genom djungeln till Nosara Yoga Institute där jag praktiserade yoga i en trädtoppsstudio med utsikt över djungeln, med ljudet av vrålapor som ropade i fjärran. Vandringen i sig är en mystisk, nästan kuslig upplevelse. Jag kände mig som om jag var den enda personen på jorden, tystnaden var allomfattande, och ord ensamma kan omöjligt fånga skönheten i de små flisar av solljus jag såg dansa bland djungelns mörka skuggor. Det kändes som om jag klev in på sidorna i en barnsaga och snubblade över en förtrollad skog. Ursäkta Charleston, men det här slog säkert utövandet av yoga i en studio med strippgallerior. Hade jag inte vågat mig utanför den skyddande kokongen på Harmony Hotel, skulle jag ha missat denna otroliga upplevelse. Dessa dagar när jag utövar yoga, blundar jag och föreställer mig mig själv tillbaka i den där trädtoppsstudion i Guiones, omgiven av djungelns skönhet.

Hur fungerar din fysiska miljö för dig? Är det dags att röra upp saker och ting lite med någon form av förändring, hur subtil som helst? Att byta till din fysiska miljö kan vara så enkelt som att ordna om dina sovrumsmöbler eller flytta ditt skrivbord från vägg till varandra, lägga till några växter eller mjuka upp belysningen på ditt hemmakontor. Förändring kan innebära att resa till en annan kultur för att vidga dina horisonter och ändra ditt perspektiv, eller en mer radikal förändring som en karriärövergång eller flytt till en ny stad. Oavsett om miljöförändringen är subtil eller livsförändrande, är syftet att maximera din fysiska och känslomässiga hälsa och välbefinnande genom att hitta en matchning som fungerar för dig. Kom ihåg att det inte finns någon bättre tid än nuet för att skapa positiv förändring i ditt liv.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar