Arbetsprincipen för bastubad

Det finns två typer av värme som används i bastur, nämligen torr och våt värme. Våtvärme är en typ av värme med hög luftfuktighet, vanligtvis 65 %, och används vanligtvis i ångbad som finns i spa som tenderar att fungera vid temperaturer mellan 40 grader Celsius och 50 grader Celsius. Den höga fukthalten gör dock att de känns mycket varmare. Bastu å andra sidan använder torr värme. Med en fukthalt på mindre än 20 % kan bastur värmas upp till 100 grader Celsius. Med mindre luftfuktighet är förhållandena mycket bättre än i ångbad och andningen är också mycket lättare. Andra kanske tycker att det är lite för torrt så lite vatten kan hällas på stenarna för att öka fukthalten. Vissa mer tekniskt kunniga bastur använder infraröd för uppvärmning och förespråkarna för denna teknik säger att den är bättre eftersom den ger direkt värmestimulering och erbjuder djupare vävnadspenetration. Principen är fortfarande densamma. Bastubad tar vanligtvis mellan 10-15 minuter och använder värme för att framkalla svett.

Sessionerna på 10-15 minuter stimulerar nervändar att frigöra acetylkolin som sedan öppnar svettkörtlarna som finns i huden. Detta är en regulatorisk reaktion när kroppen svettas för att svalna som ett resultat av värmen. Kapillärerna under huden vidgas vilket öppnar porerna på huden för att utsöndra gifter, överflödiga oljor och smuts vilket resulterar i en glödande hud. När det följs upp med en dusch kan det hjälpa till att ta bort död hud. Man kan släppa ut upp till en liter vatten från ett bastubad och det är därför viktigt att hydrera ordentligt innan man går in i ett bastubad av denna anledning. Genom att svettas befriar kroppen sig från gifter som sedan frigörs genom de öppna porerna på huden.

Värmen stimulerar de endokrina körtlarna som utsöndrar endorfiner, som är våra må bra-hormoner och det är anledningen till att ett bastubad får oss att må bra. Hjärtslagsökningen, utan motsvarande ökning av blodtrycket, för att matcha det förhöjda blodflödet. Den torra värmen förbättrar lungfunktionen och kan gynna de med andningsproblem. Våt värme rekommenderas för personer med lunginflammation och andra luftvägssjukdomar eftersom den höga luftfuktigheten orsakar andningssvårigheter. En för torr värme är inte heller bättre eftersom den kan skada den skyddande slemhinnan i lungorna.

Kroppens ämnesomsättning stimuleras av värmen, vilket gynnar den badande med samma fördelar som en mild träning. Svettningen resulterar i viktminskning, men det finns risk för uttorkning och bör därför inte ersättas med viktminskningsprogram som bantning och träning. Uppvärmningseffekten på musklerna lindrar även muskelvärk som i kombination med det förbättrade blodflödet resulterar i en lugnande känsla, mindre stress och bättre rörlighet.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar