Att använda jordens energiska kraft

Ordet ”yoga” kommer från sanskritverbet, yuj, att oka eller förena.

I absolut okunnighet och på uppdrag av min osteopat började jag yoga för min kropps välbefinnande som är benägen till strukturell galenskap.

Det finns många former av yoga men eftersom det låg närmast mitt kontor valde jag en Iyengar yogaskola.

Iyengar yoga fokuserar på kroppen, på att stärka den, förlänga musklerna och att utveckla en fin detaljerad medvetenhet om muskulaturen och skelettstrukturen.

Poser är namngivna och vi styrs av läraren, kroppsrörelse för kroppsrörelse, hur man uppnår dem. När jag gör det som efterfrågas och använder rätt muskler för att uppnå ställningen, blir jag bestört över hur felaktigt jag har använt min kropp. Inte konstigt att jag blev så ur balans att jag inte längre ville ta mig upp på taket, eller hoppa från kajen ner på ett svävande båtdäck.

Ännu viktigare, jag ser plötsligt att det är möjligt att återfå balansen, och med det min styrka.

Vår lärare är som en övningssergeant. Som tur är har hon ett stort sinne för humor. Vi försöker alla poserna. Vi använder hjälpmedel som rep, bälten, träklossar, filtar, stolar och bolster för att åstadkomma poser utan risk för skador och för att vi så småningom ska klara oss utan rekvisita.

Jag visste att yoga kunde vara en invecklad form av fysisk origami men jag hade tänkt på det som en ny åldersform av mjuk träning. Föreställ dig min chock när vi hänvisades till en pose som absolut inte krävde någon rörelse, men som fick oss att flämta och svettas, pulsen upp och röda i ansiktet inom några sekunder.

Denna form av yoga använder gravitationen, jordens naturliga energikraft, för att uppnå anpassning. Om kroppen inte är i linje, anklarna under knäna direkt under höfterna, svansbenet instoppat i kroppen, ryggraden sträcker sig uppåt bort från marken, då bekämpar den gravitationen.

Och detta är vettigt. Om vi ​​är på planeten i kraft av gravitationen måste vi sticka ut i vinklar mot planeten. Som spikarna på ett sjöägg pekar vi ut i rymden med våra huvuden och kan inte låta bli att fungera som gravitations (energi) kanaler. Precis som elektricitet behöver jordas behöver vi också ”jorda” gravitationen genom våra fötter.

Vi jordade gravitationsströmmen genom att stå rakt på marken, med alla fyra hörn på varje fot.

Bara för att få en känsla för det, prova denna mest grundläggande Iyengar yogaställning, stående ställning som den heter, Tadasana. Du kommer att bli förvånad.

Stå på bara fötter på höftavstånd från varandra.

Känn de fyra hörnen på varje fot, lilltåsidan, stortåsidan, inre och yttre klackarna.

Det här är den intressanta delen, känna varje enskilt hörn av din fot samtidigt. Det spelar ingen roll om du inte kan känna det… visualisera de fyra hörnen på varje fot… din fantasi kommer att aktivera rätt muskler.

Axlarna tappade, skulderbladen glider mot din nedre rygg. Försök att känna hur ditt svansben sticker in. Knäskålarna lyfts upp mot låren. Det är en mycket aktiv hållning men eftersom du använder gravitationen för att uppnå det, när de rätta musklerna väl har stärkts, tröttnar du inte.

Lyft tårna från stortåns bas, sprid ut dem och lägg ner dem igen (lägger till enorm stabilitet).

Det är inga stora rörelser. De flesta är små justeringar. Finjusteringar för att skapa anpassning i hela kroppen. Med övning, och det tar inte lång tid, resulterar Tadasana i den naturliga hållning som krävs för att utnyttja snarare än att bekämpa gravitationen.

Om våra fötter inte är fyrkantiga på golvet och vi hänger i delar av våra kroppar, blir ledningen felaktig och energin antingen stoppas eller felriktad, vilket jag gissar leder till mycket av den sjukdom som finns på planeten idag. Hur många hörn av din fot är normalt på golvet? Tydligen har västerlänningar en tendens att gå på lilltåsidan av sina fötter och österlänningar på stortåsidan.

Iyengar Yoga stärker din muskulatur, ligament och senor så att du blir fysiskt kapabel att uppleva och träna uppriktning och därmed vara helt på planeten. Det toner också organen och matsmältnings-, nerv-, andnings- och cirkulationssystemen. Det fungerar utifrån premissen att du kräver medvetenhet om din kropp för att ha kontroll över den. När väl medvetenhet om den grova kroppen har uppnåtts, kan medvetenhet om de finesser i andningen som syresätter varje cell uppstå. Då kan du verkligen börja leva!

Iyengar Yoga handlar inte om att uppnå posen, utan att arbeta för att uppnå den. Det är stor skillnad. Sedan jag började, (ca 3 månader av det), har jag inte behövt besöka en osteopat.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar