Byte av färskvattentanken på din båt

Att köpa en gammal begagnad motoryacht kan komma med bekymmer. Vissa av dessa brister kan vara positivt alarmerande. Men att verkligen förstå att köp av ett fartyg som har problem kan lösas billigt välkomnas.

För några veckor sedan började vår 300 gallon vattenförsörjningstank i rostfritt stål läcka; problemet upptäcktes först klockan 03.00 eftersom den bakre länspumpen fortsatte att gå. Även om själva läckan ännu inte har hittats inser vi att det är på ovansidan. Vårt fartyg är 27 år gammalt; vad förväntar du dig! Saker går helt enkelt sönder.

Mike gjorde massor av undersökningar med båda skräddarsydda aluminiumtankar och tog ett beslut att vi skulle beställa en 130 gallon polyetentank. Polyetentankar är gjutna i ett stycke och plast kommer aldrig att förfalla. Han skickade ett diagram till återförsäljaren, Plastic-Mart, som avslöjade området som alla beslag behövde för att gå. Återförsäljaren bad tillverkaren att mejla oss direkt för att säkerställa att våra monteringsområden var korrekta. Vattentanken kom på en semi ett par dagar efteråt och alla beslag vi köpte passade perfekt i fabrikshålen.

Den stora dagen var äntligen här. Vår fantastiska kompis och båtinspektör, Mike Hagan från CYA Surveys anmälde sig frivilligt för att hjälpa oss med denna gigantiska uppgift. Vi började göra jobbet klockan 9:00 på lördagsmorgonen. Mike och Mike gjorde det hårda arbetet; Nadine och jag agerade assistenter. De använde en Sawzall för att kapa den rostfria ståltanken så att vi kunde ta bort den från båten. På grund av sin storlek sattes färskvattentanken i vår begagnade trålare innan superstrukturen byggdes. De flög genom ungefär femton metalliska skärblad. Att bara skära upp den första tanken tog ungefär fem timmar. Det var en enorm syssla. De avslutade med att hacka den gamla tanken i flera olika sektioner. Jag insisterade på att de skulle ta på sig handskar så att de inte skulle skära sig på de taggiga kanterna. De höjde metodiskt ut varje del och lade den på kajen. Tack och lov – det avslutades med försumbara skador på våra teakskott.

Nästa fas var att bygga ett nytt hölje för den helt nya färskvattentanken att sitta på och säkras. Den nya vattentanken är ungefär 3/4 dimensionen av den gamla vattentanken i rostfritt stål. Mike använde 2 x 4:or och konstruerade en bra ram för den att sitta kvar på. Efter det var det dags att placera den nya vattentanken i sin nya bostad. Den nya färskvattentanken är konstruerad i plast så den visade sig inte vara riktigt lika svår att lyfta som den gamla rostfria tanken. Alla våra skräddarsydda hål hade borrats på rätt plats – min Mike gjorde ett enastående jobb.

Nästa steg var att koppla den helt nya slangen till tanken… hoppsan… vi köpte den felaktiga dimensionsslangen. Vid det här laget slutade Nadine och Mike. De ville återvända hem. Det var sen eftermiddag och vi var alla utmattade.

Nästa morgon tog Mike och jag tillbaka fel storleksslang och gick på jakt efter rätt slang. Vi gick till Home Depot och Lowe’s, som ingen av dem hade tillräckligt med rätt dimension. Vi hamnade så småningom på Ace där de hade ett överflöd av plastslangar. Vi gick tillbaka till båten och behövde borra ett hål i huvudväggen för att slanga igenom den nya slangen. Att göra ett hål i en trålare är en skrämmande sak. Vi sträckte upp slangen från den nya tanken helt fram till färskvattenpumpen. Vi behövde grunda vattenslangen för att få ut luften, och sedan började vi fylla på vatten i tanken. Jag var lite orolig för att slutföra denna uppgift, därför höll Mike en noggrann titt på alla beslag för att vara säker på att inget läckte. Och vi hade inga läckor… gudskelov!

Den totala kostnaden för detta projekt var $1 002,00 och det krävdes elva timmar för att slutföra det. Vår vän tackade nej till kontanter och jag kan försäkra dig om att om du anlitade en båtvarv för att göra det skulle arbetskostnaden med största sannolikhet vara nästan 1 000 USD. Så vi sätter in en ny vattentank till halva försäljningspriset du debiteras på en båtvarv.

Vår trålare borde klara sig resten av livet nu med den nya färskvattentanken i polyeten. Sagt och gjort, det här projektet blev enklare än vi hade föreställt oss.

Så om din trålare behöver en ny färskvattentank, här är min vägledning:

Du kommer säkert att behöva två män för att hantera den skrymmande färskvattentanken.

Se till att du har en bra Sawzall och ungefär 20 sågblad för tjock metall.

Se till att du har några handdukar för att torka upp blodet… du kommer förmodligen att skära din kropp.

Ha några handskar i närheten när du behöver flytta den kapade tanken runt båten.

Håll ett antal filtar för att skydda den teak som kan vara nära ditt arbete.

Vår nästa uppgift är att byta ut våra bränsletankar. Godhet!

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar