Culebra Island Puerto Rico

Culebra är en ö-kommun i Karibiska havet som är en del av skärgården i Puerto Rico. Ursprungligen hette ön Isla Pasaje och Isla de San Ildefonso. Culebra ligger tio kilometer öster om Puerto Ricos huvudö, nio mil norr om ö-kommunen Vieques och tolv mil väster om St. Thomas. Arean av Culebra uppskattas till 30 km², och dess huvudstad är staden Dewey. Culebra är också känd som ”Little Island” och ”Last Virgin”. Invånarna i Culebra kallas culebrenses.

Culebra Island beboddes av Arawak-indianer och kallades hem av den spanska ”Taino”. Ön användes som en fristad för pirater i över tre århundraden. Den första européen som nådde Culebra var Christopher Columbus 1493.

År 1875 gjordes en engelsman vid namn Stevens till första guvernör i Culebra av regeringen i Vieques. Han hade till uppgift att skydda ön och dess fiskare från piraterna. Stevens dödades senare samma år.

Cayetano Escudero Sanz bebodde sedan Culebra den 27 oktober 1880. Den första bosättningen hette San Ildefonso, för att hedra biskopen av Toledo. Två år senare, den 25 september 1882, påbörjades byggandet av fyren Culebrita. Den stod färdig den 25 februari 1886. Detta var den äldsta operativa fyren i Karibien tills den amerikanska flottan och USA:s kustbevakning slutligen stängde den 1975.

1902 annekterades Culebra till ö-kommunen Vieques. Ett år senare etablerade USA:s president Theodore Roosevelt Culebra Naval Reserve. Ett fågelskyddsområde etablerades den 27 februari 1909. 1939 började USA:s flotta använda Culebra som en plats för bombövningar. 1971 började Puerto Ricans självständighetspartiledare Ruben Berrios Martinez leda protester mot USA:s militära närvaro i Culebra. Fyra år senare, 1975, lyckades de utvisa den amerikanska militären.

Culebra Island förklarades som en självständig kommun 1917. Den första demokratiskt valda regeringen var 1960. Dessförinnan skickade Puerto Ricos regering delegater för att administrera ön.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar