Dags för utländska investeringar på Cypern?

På grund av den ekonomiska recessionen i de flesta länder söker varje land efter utländska och lokala investerare för att hjälpa till att återskapa sin ekonomi och ge sysselsättning.

Cypern är ett av dessa länder med många planer för att attrahera denna kategori av storskaliga investerare, men vilken typ av investering kan då en möjlig investerare göra på Cypern för att göra sitt värde?

Fastigheter är ute vid denna tidpunkt av kända skäl, såvida inte för investerare som har tillgång till potentiella köpare och kan vara involverade i marinan och golfprojekt. Men även dessa (särskilt sistnämnda) finns det så många projekt runt omkring att det gör deras attraktion svår att upprätthålla. Redan ett (befintligt) golfprojekt i Pafos expanderar med ytterligare ett 18-håls golferbjudande utöver det befintliga osålda (första golfprojektet) på cirka 300 enheter, ytterligare 400 enheter för den nya fasen/expansionen och alla dessa utöver de många återförsäljning. Detta är ett och det finns ytterligare 4 golfprojekt med tillstånd. Limassols småbåtshamn går bra, men då är det den första och enda, den ligger i Limassol och dess resultat kan inte projiceras på samma sätt som de två andra marinorna och den pågående (i Pafos).

I vårt sökande efter att hitta någon form av lämpliga investeringsmöjligheter på Cypern, är de enda vi kom fram till de turistiska basprojekten och hälsovård/ställen och utbildning.

Turismen är på uppgång, medan framtidsförväntningarna är positiva med avseende på hotell av högsta kvalitet på stranden. Denna nya generation hotell måste kombineras med spa, underhållning och storskaliga konferenssalar som kan ta emot cirka 1 000 personer. Dessa hotell är mer lämpade för Limassol och Pafos, i motsats till andra områden, eftersom konferensmänniskor kombinerar en konferens med underhållning och som sådana platser som Polis, Paralimni etc inte har första prioritet. Även hotell med någon form av golfanläggningar/anslutningar går inte så bra som man kan förvänta sig med golfanslutningen.

Vattenparker och nöjesparker är ett annat alternativ, men när man sedan granskar vattenparkerna har en lyckats överleva, plus ytterligare två vars ekonomiska resultat inte är så tydliga. Ytterligare 2 st som fungerade ett tag lades ner. Temaparker behöver mycket mark i lämpliga områden som inte är lätt att hitta på turistorter.

Hälsoprivata sjukhus är ett annat alternativ, särskilt för dem som kan tillhandahålla toppmedicinska hjärnor och utrustning för att attrahera våra arabiska grannar. En koppling med säg ett israeliskt sjukhus är ett sätt och som kan locka en del av de över 200 mil. Arabiska invånare, såväl som från andra länder. Kostnaden för motsvarande vård måste dock kontrolleras. Ett mycket framgångsrikt lokalt hjärtsjukhus till exempel, tar ungefär samma avgifter som ett specialiserat tyskt sjukhus. Så finns det en framtid för detta (för att inte tala om de fria statliga sjukhusen – vare sig det är med många brister)??

Högre utbildning är ett annat alternativ vanligtvis en filial av ett europeiskt universitet är också att betrakta inte så mycket för att täcka de lokala behoven utan Mellanöstern, såväl som länder i fjärran östern. Examina som ges måste vara likvärdiga och avgifterna som tas ut mycket lägre för att göra det konkurrenskraftigt.

Sportcenter är ett annat alternativ som drar fördel av det fina vädret. En idrottsinrättning som dessutom kommer att omfatta fotboll, tennis, simning, gymnastik etc, för att samarbeta med lokala myndigheter och använda befintliga dammar för segling, kanotpaddling och andra vattensporter skulle kunna vara en helårsverksamhet som lockar utländska lag för träning. Den senaste framgången av ett ryskt företag att etablera en seglarskola i Pafos är en början, liksom de förväntade dykningsinvesteringarna (kommer) över hela ön.

Att använda den gamla flygplatsen i Larnaca eller den underutnyttjade flygplatsen i Pafos för utbildning/piloter för lätta flygplan kan vara en annan, beroende på lokala kostnader i förhållande till dessa utomlands.

Det måste finnas andra, men vad man än bestämmer sig för att anta är finansiering det stora problemet eftersom lokal finansiering inte är tillgänglig och inkommande utländska investerare måste ha sin finansiering på plats. Ett annat problem är byråkratin som tar för mycket tid. Trots att regeringen har inrättat ett ”snabbspår”-förfarande är tiden fortfarande ett problem – se Qatar-avtalet, köpcentret Larnaca, den ryska konferenshallen i Alamanos och så många andra som lämnade på grund av tid. Vi har en lite problematisk attityd, som människor är vi rädda. Ett senaste exempel är den gamla hamnen i Limassol som håller på att utvecklas till en ”fiske/nöjeshamn”, men eftersom ett par av byggnaderna blockerar utsikten mot havet (varifrån?) är det mycket diskussion om att riva dem och vilket innebär att hela projektet ifrågasätts. Vi hoppas att vi nu när vi är ”fattiga” kommer att sätta något slags förnuft i vårt huvud och att vi kan glömma några av våra märkliga beteenden.

Slutet på denna regeringsperiod kommer förhoppningsvis att öppna dörren till kasinoinvesteringar och andra investeringar och ett mer liberalt förhållningssätt till sådana frågor. Tiden är inte med oss ​​vi är rädda och andra länder i mer eller mindre samma ekonomiska situation som vår tittar på och pratar med de begränsade internationella investerarna som har lämnat

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar