Diamond Bay – känd för det lutande klocktornet

Fråga vem som helst i Teluk Intan, Malaysia, vad som är huvudattraktionen i staden, och det säkra svaret är ”det lutande klocktornet”. Visserligen är det lutande klocktornet stadens mest kända sevärdhet, men varför åka 120 km från Kuala Lumpur bara för att se en lutande struktur? Eftersom Teluk Intan ligger utanför North-South Highway-rutten, förbigår oftare än inte resenärer på väg norrut eller söderut den. Men det finns färska skaldjur, meteplatser, toddy, båtvarv, koloniala butikshus, trishaws, ”chee cheong fun” och ”heoh piah”, en dumplingformad kaka fylld med kola. Dessa är tillräckliga skäl för en roadtrip dit.

Teluk Intan ligger mellan floden Perak och floden Bidor och är det administrativa centrumet för Hilir Perak-distriktet i delstaten Perak. Det grundades på 1700-talet av Mak Intan, en änka från Mandahiling på Sumatra. Hon bosatte sig här med en grupp anhängare, och de byggde en kanal som slingrade sig över floden Perak och praktiskt taget förvandlade byn till en ö. Snart blev bosättningen en viktig flodhamn som lockade migranter från Minangkabau, Java och Mumbai. När Sir General Archibald Edward Harbhord Anson blev den förste distriktsofficeren i Lower Perak, fyllde han upp kanalen. 1882 gick Anson i pension och Sir Hugh Low, den tredje brittiske invånaren, ändrade stadens namn till Teluk Anson för att hedra den förstnämnda. 1962 återförde Sultan Idris Shah II namnet tillbaka till Teluk Intan.

När du kör mot staden längs Jalan Maharajalela kommer du att se andra världskrigets minnesmärke. Ett enormt massivt stenblock på en granitsockel, den har följande ingraverade ord: ”När solen går ner och på morgonen kommer vi att minnas dem.” Fortsätt till Jalan Bandar och den gamla polisstationen kommer till synen. Dess välvda ingång vetter mot Perakfloden – grumlig och kantad av mangroveskogar. Kör försiktigt eftersom det finns gott om cyklister och det finns ingen anledning att rusa i denna charmiga och rustika stad.

Vid Jalan Selat får du syn på det lutande tornet som är 25,4 meter högt på långt håll. Även om det verkar ha åtta nivåer, är det bara cirka tre våningar högt och visar alla delar av en kinesisk pagod. Dess historia är lika färgstark som solnedgångarna med utsikt över floden Perak. Den byggdes 1885 av Leong Choon Chong och fungerade som en vattentank eftersom staden inte hade en brandkår vid den tiden. Leong kunde inte ha valt en sämre plats att bygga tornet på eftersom platsen en gång hade Mak Intans kanal som rann igenom. År senare började den luta på grund av svaga markförhållanden. Under den japanska ockupationen (1943-45) fungerade strukturen som ett vakttorn för Kempetai, med vaktposter för att hålla ett öga på invånarnas rörelser. 1997 renoverade Hilir Perak District Council tornet och öppnade det för allmänheten 2004. Idag kan klockans melodiösa klockor fortfarande höras en kilometer bort. Det finns ett trishawställ nära klocktornet, så varför inte ta en tur på en trehjulig utrustning för att se andra sevärdheter? Teluk Intan är faktiskt en av få städer kvar i landet som har trishaws.

Historien kikar på dig från många skrymslen och vrår. San Min-skolan användes en gång av Kempetai som deras högkvarter (mittemot skolan finns ett läckert rojakstall helt enkelt känt som Ah Chye’s Rojak); King George V Memorial Pavilion, solar sig fortfarande under solen i Speedy Padang sedan den byggdes på 1950-talet; St. Anthony’s School, som grundades av präster på 1940-talet, fortsätter att utbilda otaliga elever. Döende yrken som vävning av rottingkorgar, tillverkning av träskor och utlåning av pengar av chettiers kämpar en långsam död.

Precis som Kampar är känt för sina Kampar-kycklingbiskvier, Melaka för sin ”dodol”, är Teluk Intan känt för sin ”heoh piah”, som bokstavligen betyder ”doftande kex”. Tre kända märken av ”heoh piah” är Durian Sebatang, Hock Bee Tin och Tiger Head. Bageriet som säljer Tiger Head ”heoh piah” ligger vid Jalan Pasir Bedamar. Åk bara längs den smala vägen och du kommer över ett bageri med otaliga fyrkantiga burkar staplade utanför dess lokaler. Du kan köpa kakorna rykande heta från kolugnarna! Förpackade i bitar om sex, de är oemotståndliga frestelser för dem med en söt tand. Invånare i Teluk Intan brukar köpa dessa delikatesser som ”buah tangan” när de besöker släktingar och vänner utanför station. Ett annat måste-prova är ”chee cheong fun”, som skiljer sig från andra typer då den kommer med fyllningar, och serveras med gröna chiliskivor. Bodar som säljer ”chee cheong fun” finns på Glutton Square, monikern för stadens hawker center i slutet av Jalan Ah Cheong.

Perakfloden är en mäktig vattenväg som är den näst längsta på halvön Malaysia. Dess nedre delar är leriga och hem till havskatter som patin (pangasius pangasius), tapah (wallago attu), haruan, toman och den udda sebarau (hampala macrolepidota). Sportfiskare kommer att hitta många platser för att testa kämpaglöden hos dessa livliga varelser. Levande bete som småfiskar, sötvattenräkor och larver (lundi) bör användas. Bryggor som lämpar sig för mete finns på flera platser runt om i staden, och en populär plats är Sultan Yusoff-bron, fem kilometer utanför staden. De lokala redskapsbutikerna är oerhört hjälpsamma med att ge råd om det bästa stället att landa en bra fångst på.

Teluk Intans centrum bör inte ta mycket av din tid, så för att byta landskap, bege dig ut ur staden längs Jalan Sungei Nibong som leder till byn Sungai Manik. Här är stora landområden täckta av risfält och ibland översållade med rasthyddor, ofta en samling av halmtak och trä. De trasiga kläderna på fågelskrämmor vajar omkring i vinden och kokospalmer förstärker skönheten i vykortslandskapet.

En annan intressant bilresa är rutten mot Kampong Gajah. För att åka dit, lämna staden vid Jalan Changkat Jong och efter tre kilometer sväng vänster över Sungei Bidor-bron. Rutten flankeras av rustika malaysiska hus, lotusfyllda kanaler och antika gravar av statens tidiga sultaner och kungligheter, av vilka några går tillbaka till 1500-talet. Historiker har kallat detta område som ”Kungarnas dal”. – en svag parallell till Nildalen i Egypten som innehåller gravarna för många av dess kungar.

Gastronomiska äventyr väntar i kustbyarna Hutan Melintang och Bagan Datoh, 4 km respektive 15 km från Teluk Intan. Ekonomiska fisk- och skaldjursrestauranger drar folkmassorna från Teluk Intan till Hutan Melintang under helgerna. Hutan Melintangs kulinariska njutning är ”udang hantu” (bokstavligen betyder spökräka), som fångas i flodmynningsvikar. Förvänta dig inte luftkonditionerade restauranger utan bara vanliga träkonstruktioner på pålar, med stönande takfläktar som snurrar ovanför. Den vanligaste fisken som serveras är patin, som kan ångas i en mängd olika såser. Hutan Melintang är också ett centrum för båtbygge, och hantverkare beväpnade med sågar och mejslar som arbetar på skrov kan observeras.

Bagan Datoh, å andra sidan, är kokospalmland, med toddy som en mycket eftertraktad biprodukt. En varm eftermiddag kan du njuta av färsk kokosjuice från stånden vid vägarna samt snacka med kokosnötskex och andra godsaker. Det finns också flera kelonger ute i havet, men en båt måste chartras för att komma dit. Bryggan är ett intressant stopp för att ta bilder av det öppna havet och njuta av havsbrisen.

Teluk Intan betyder ”Diamond Bay”, och det är verkligen en diamant i en stad för besökare som vill njuta av de dagar då livet var enklare och mindre hektiskt.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar