Doolin, County Clare, Irland – Den perfekta platsen för en familjesemester

Behöver du ta dig ur snabbfilen i några dagar? Doolin ligger i landet Clare, nära den världsberömda Burren, är en fantastisk plats att besöka. Ännu bättre finns det mycket att göra. Den här artikeln beskriver bara några av de många attraktionerna i området.

The Burren: Namnet Burren kommer från det irländska ordet ”Bhuireann” som betyder en stenig plats. Stenigt är det verkligen: 300 kvadratkilometer av kalkstensbelagd landsbygd. Det är dock inte så ödsligt som det låter. Sällsynta medelhavs- och alpväxter frodas sida vid sida. En guidad tur är ett måste. Om du inte är botaniker kommer du att bli förvånad över dess steniga skönhet men utan en guide kommer du att sakna den otroliga floran. Om du känner dig energisk finns det många kartlagda promenader över Burren.

Aillwee Cave: om du har barn bör du besöka Aillwee-grottan. Jack McCann, en lokal man, upptäckte ursprungligen grottan och undersökte den i levande ljus. Jack höll dock sitt fynd hemligt i decennier och visade grottan för andra först på 1970-talet. Grottan öppnades för allmänheten 1976 och sträcker sig minst 1 km under jorden. Denna enormt imponerande grotta innehåller vattenfall, stalagmiter, stalaktiter, bruna björnben och mycket mer. Omgiven av en skogspromenad med restaurang på plats är det en halvdags underhållning i sig.

Mohers klippor: Mohers klippor tornar över 200 meter över Atlanten. Det finns ett nytt besökscenter med en utmärkt tolkning av Cliffs of Moher –”Atlantic Edge”. Virtuell verklighet Cliff Face Show – ”Avsatsen” – bör inte missas. Efter det ger en promenad längs klippkanten enastående utsikt över klipporna och Atlanten. Oroa dig inte, det är muromgärdat och säkert för barn.

Cliffs of Moher båttur: kör till Doolin pir och du kan boka en båttur till basen av Cliffs of Moher. Väl där kan du inte annat än att bli förvånad över klippornas stora storlek och karga skönhet. Turisterna på toppen av klipporna är bara avlägsna specifikationer och du kan få en närbild av fågelpopulationen av lunnefåglar, måsar, sillgrisslor, shags, korpar och choughs. Du kan också boka resor till de närliggande Aranöarna från Doolin-piren. Dessa resor sträcker sig från en ½ dag till en övernattning.

Doolin pubar: Pubarna i Doolin har varit en grogrund för världskända traditionella irländska musiker. Det finns tre traditionella pubar McGanns, O’Connors och McDermotts i Doolin. Alla har massor av traditionell musik och hemlagad mat. Barn är tillåtna fram till 21:00.

The Burren Parfymeri: ett mycket intressant besök med alla blommor och örter som ligger till grund för parfymer och tvålar som är lokalt anskaffade på Burren. Det finns ett litet terum och örtagård.

Burren Interpretive Centre, Kilfenora: det finns en utmärkt ”gå genom tiden” Burren-utställning, en video, hantverkscenter och terum.

Ett besök hos Lahinch strand på en sommardag påminner om Hawaii med surfskolor längs med stranden.

Liscannor Stone och Rick Shop: full av ädelstenar, halvädelstenar, lokal sten och massor av förhistoriska fossiler. När du kör tillbaka från en av de andra många attraktionerna i området kan du bara ringa in för att titta! Men se upp att du förmodligen kommer fram med en 10 000 år gammal fossil souvenir!

Det bästa med alla dessa attraktioner är att ingen ligger mer än en halvtimmes bilresa från Doolin. Doolin kan vara mycket upptagen på sommaren men det är ett bra ställe att besöka och massor att göra. Du kan överväga ett par dagar bort utanför den livliga sommarsäsongen och om du har turen att få bra väder garanteras en fantastisk tid.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar