En snabb introduktion till bastun

Det är okänt exakt när den första bastun byggdes, men man kan lugnt säga att bastur av ett eller annat slag användes av nomadstammar i det nuvarande Finland för mer än 1000 år sedan. De ursprungliga bastorna var ett tält där en eld skulle tändas – efter att elden slocknat gick folk in, liknande indianernas svettstuga.

Från dessa början utvecklades rökbastun. Det var små byggnader med öppen spis. Rök kunde komma ut genom ett litet hål i taket, men igen måste elden dö ut innan folk kunde komma in. Dessa bastur användes fram till 1920-talet, då den moderna bastustilen som vi känner till kom i bruk. Rökbastur har sett en liten återhämtning i sitt ursprungsland, och många finländare anser att dessa ger den bästa möjliga bastuupplevelsen.

På 1930-talet utvecklades en annan typ av bastuugn som gjorde att stenar kunde värmas utan att behöva placeras över eller i lågorna. Med denna utveckling kunde elden fortsätta att urna medan bastun var i bruk. De första modellerna använde trä som bränsle, men detta har till stor del ersatts av elektriska värmare.

Typer av bastu

Det finns många olika stilar, former och storlekar av bastur. En bastu kan vara en egen separat struktur eller kan installeras inne i ett hem. En traditionell bastu är en träkonstruktion, vanligtvis utomhus som är både användbar och estetiskt tilltalande.

Bastuns popularitet över hela världen har lett till många nya mönster, inklusive den innovativa bärbara bastun. Dessa är hopfällbara bastur som enkelt kan transporteras och användas nästan var som helst. Dessa bastur är tillräckligt stora för en person att använda – ditt huvud och händer är utanför bastun, så du kan läsa eller göra andra saker medan du är i bastun.

Tunnbastun är en annan stil. Dessa bastur är små stugor som är byggda ungefär som en tunna (dvs. stavar och ringar) och har plats för så många som åtta personer. En fatbastu kan byggas antingen inne eller ute och kan använda antingen en elektrisk värmare eller en braskamin.

Sedan 1960-talet har även infraröda bastur använts. I dessa bastur används en infravärmare snarare än ved eller en elektrisk värmare. En infravärmare värmer inte luften i bastun, utan människorna och andra föremål i den. Infraröda bastur påstås av många ha fler hälsofördelar än traditionella bastur.

Byggande av bastu

De flesta bastur är gjorda av trä, vanligtvis cederträ eller hemlock, med bara kaminen och stenarna som är gjorda av andra material.

Bastur ger torr värme vid en temperatur mellan 70 och 100 Celsius. Vatten kan kastas på stenarna för att höja temperaturen efter önskemål och för att generera ånga.

En bastu kan använda antingen elvärme eller en braskamin. Medan vedspisar är vanliga på landsbygden, väljer stadsbastuägare i allmänhet elektrisk värme.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar