Få flytande båt till kaj i och ur vattnet

På många sjöar i USA och Kanada finns bryggor som installeras på våren och tas bort på hösten. Stationära bryggor som stöds på botten av sjön på stolpar går i allmänhet isär i sektioner som är ganska lätta och kan utföras för hand. Ibland är stora plasthjul permanent fästa i botten av bryggstolparna. Ofta är den fasta bryggan tillräckligt lätt och styv för att en 30 fot lång sektion kan rullas direkt ut ur sjön och lagras på stranden för vintern.

Flytbryggor använder vanligtvis polyetenplastflottor och är antingen gjorda helt av polyeten eller har ett trä-, aluminium- eller kompositdäck som sitter ovanpå plastflotterna. Flytbryggor väger betydligt mer per fot än fasta bryggor. Denna extra vikt gör det svårare att skapa en lång styv struktur som är tillräckligt lätt för att utföras för hand. Ofta är de längsta flytbryggorna begränsade till cirka 10 fot. För långa dockor är 10 fots sektionerna anslutna med flexibla kopplingar. Dessa bryggor tas vanligtvis bort genom att ta isär sektionerna och för hand bära dem upp ur vattnet, en 10 fots sektion i taget. Om du har en jämn strand kanske du kan dra den färdigmonterade dockan uppför stranden med en ATV eller SUV. Ibland kommer människor att använda PVC-rör som rullar under kajen så att dockan inte behöver släpa på sanden.

Det finns tillverkare som nu tillverkar flytbryggor som kan ha en enda styv sektion som är upp till 32 fot lång. Dessa bryggor är gjorda av strukturellt aluminium som bultats ihop för att bilda en 24″ hög fackverk som löper både i längden och bredden av bryggan. Polyetenflottor är inkapslade inuti fackverkssystemet och de vanligaste bryggmaterialen kan användas som däck. Dessa fackverksstrukturer är tillräckligt lätta och starka för att tillåta att hjul kan monteras under kajen. Om dockan är avsedd att rullas upp på stranden kan polyetenhjul monteras på samma sätt som de som används på stationära kajer. Om strandlinjen är för brant eller inte bekvämt att förvara kajen längs stranden, en motorvägsklassad axel, hjul och däck kan installeras. Axeln är galvaniserad och lagren är vanligtvis skyddade med en militär teknologi som är utformad för att upprätthålla positivt lufttryck i lagerhålet för ett år av kontinuerlig nedsänkning. Ett fyrkantigt eller rektangulärt aluminiumrör kan monteras under ena änden av dockan. Detta rör fungerar som en mottagare för en 6′ lång trailertunga som kommer att sätta in ca 2′ och stift sedan på plats. Det finns en släpvagnskoppling på den förlängda änden av tungan som är utformad för att anslutas till en släpvagnskoppling med en standard 2″ kula.

Dockan kan bogseras längs vattnet till en standardbåtsramp där tungan förs in i mottagaren och förvandlar dockan till en flytande trailer. En lätt lastbil eller SUV backar ner för startrampen tills kopplingen kan flyta över trailerkulan. Kopplingen är låst och lastbilen drar ut kajen från sjösättningsrampen precis som om det var en båt på en trailer. Dock kan bogseras nedför motorvägen två miles eller 200 miles. Tillfälliga släpvagnsljus kan behöva installeras beroende på avståndet och terrängen.

Denna nya ”Rolling Floating Dock”-teknik har dramatiskt minskat besväret med att installera och ta bort flytdockor. Särskilt gynnade är de platser vid vattnet som är mycket branta och har liten eller ingen strand. Flytbryggor finns tillgängliga som är upp till 17 tum breda men som kan fällas upp på startrampens parkeringsplats till endast 8,5 tum breda så inga speciella motorvägstillstånd behövs. Vissa bryggor kan också innehålla ett stort andra däck. Stora bryggor som är lätta att installera och ta bort kan kompensera för stranden som många sjöägare önskar att de hade.

Vissa tillverkare kan till och med licensiera dockan som en båt så att den kan köras runt sjön med en utombordare och rorkultshandtag. Dessa hamnar blir en säker, rolig och mobil plattform för simning och fiske. Medan tekniken tävlar runt oss är det trevligt att se att en del av den tekniken ger oss säkra platser att koppla av på vår favoritsjö med våra sinnen lugna i vetskapen om att uppgiften att stänga upp för vintern kommer att vara snabb och enkel.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar