Fidgetstick, Wakeboarding recension – SkiFun Jamie

2007 kröntes ”Jamie” Bloemsma till holländsk nationella mästare i vattenskidor i slalom. Under 2009 kan Jamie hittas under sommarmånaderna och erbjuda sina råd och instruktioner via sin skid- och wakeboardskola i Ellingham Waterski Park, nr Ringwood, Hampshire. SkiFunJamie erbjuder lektioner i vattenskidor, wakeboard, trickskidåkning, kneeboardåkning, barfotaskidåkning och hoppskidor och undervisning till alla som vill lära sig. Detta är verkligen inkluderande i vidaste bemärkelse, vilket bevisas av de myriader av funktionshindrade deltagare vars historier berättas tvärs över väggarna i klubbhuset. Jamie tror att alla är kapabla och att det är hans jobb att se till att alla driver sig själva för att både förbättra och njuta av dessa spännande aktiviteter.

Faciliteterna på Ellingham är bra. Klubbhuset, även om det är lite rustikt och i behov av lite förbättring, är funktionellt karaktärsfullt. De har två högspecifika tävlingsstandardbåtar, en container full med hyrutrustning och en konstgjord sjö som erbjuder den enda vattenskidbanan för full slalom på 80 miles. Miljön är idyllisk och fridfull, där du kan njuta av en BBQ på verandan medan du tittar på aktiviteterna på sjön. Det finns en verklig gemenskap kring centret och klubben. Från medlemmen som donerade möbler i klubbhuset och den donerade utrustningen i lekområdet till kommittén som tar hand om klubben och dess 125 starka medlemsbas. Vi träffade Jo, en av kommittémedlemmarna, som visade oss runt och gav oss en liten beskrivning av hur klubben skötte sig, hur systemet med fyra platser fungerar (en plats av fyra under klubbsessioner är för icke-klubbmedlemmar) och de utmaningar som en klubb som denna står inför.

Efter en whistlestop-tur tar Jo på sig sin våtdräkt och innan du vet ordet av flyger hon upp och ner för sjön på en slalom-monoski, gigantiska tuppsvansar strömmar ut bakom henne. När hon var klar satte hon sig snabbt i torra kläder och gick tillbaka vid datorn och sköt alla administrativa ärenden som krävdes för att hålla klubben på gång. Finansiering är helt klart en utmaning, men lyckligtvis vilar inte alla aspekter av klubbens ekonomiska börda på dess medlemsbas. Lotteriet finansierade en nybyggd ny slip och brygga, avgörande för sjösättningen av vattenskotrar och möjliggör säker tillgång till och från sjön.

Vi deltog i en wakeboardlektion för nybörjare med SkiFunJamie. Ingen av oss hade någonsin åkt wakeboard eller åkt vattenskidor eller ärligt talat, gjort någonting som inte har dragits med av en motorbåt, inte sedan bananbåten som barn i alla fall. Detta skulle verkligen testa Jamies instruktörsfärdigheter, såväl som vår nerv. Utrustade i neopren, flytväst och med wakeboard och bindningar inhyrda från skolan var vi redo att rocka och rulla.

Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte var lite oroliga. Vi ville inte se ut som dårar, att dras runt i vattnet som en film från polishögskolan. Vi är också lite tävlingsinriktade, så jag är säker på att vi i hemlighet hoppades att den andra skulle se åtminstone något dummare ut. Efter en kort säkerhetsgenomgång var det dags för ett peptalk och några visdomsord från Jamie. Den sistnämnda ger lätt de mest kortfattade men effektiva råd jag har fått när jag deltog i en ny aktivitet för första gången. ”Vrid höften.” Det är allt? Inget annat? Visst måste jag utnyttja min överkroppsstyrka, hantera min viktövergång, kontrollera mina kanter… Nej. Var bara avslappnad, böj på knäna och låt båten, brädan och vattnet jobba. En vridning av höften i rätt ögonblick kommer att se dig räta upp och röra dig stadigt med båten. Och det gjorde det. Wow. Den statiska, styva stången som användes för nybörjare var en sinch, allt tack vare denna lilla pärla av råd.

Var aldrig rädd, den relativa lättheten hos den statiska stången ersätts snart av den skrämmande synen av ett rep som tappas av från baksidan av båten. Att gå med i repet, guppande som ett äpple längst bak i båten, var nu ett helt annat bollspel.

När båten rör sig iväg byggs trycket mot brädan och börjar lyfta dig ur vattnet. I jämförelse med stången är krafterna som utövas på din överkropp enorma och lite överraskande. Lite kom jag ihåg, första gången, att jag hade nyckeln till att hantera detta effektivt. ”Vrid höften”. Tajmat fel och lämna det för sent du känner att du bär hela lasten av båten och det är många hästar i dina bedövande, kalla händer. Naturligtvis kommer du att släppa taget. Rätt timad avlastar du trycket, ökar stabiliteten och rör dig med båten med det största, ostligaste flinet du kan tänka dig.

För alla som har åkt snowboard tidigare, som jag hade, får man verkligen känna hur man kan använda sina kanter för att kontrollera sin position, riktning och hastighet på brädan. Vi började korsa båtens kölvatten, förhandla om förändringarna i höjden av kölvattnet och använda repets båge för att flytta från sida till sida. Vi hann med några körningar av sjön innan vi stannade vid bryggan, chuffade i bitar och helt upprymd.

Vi gjorde ganska bra framsteg och under instruktion rörde vi oss i en takt som dikterades av oss men också förbättrades genom Jamies förståelse för sporten, våra förmågor och vår potential. Passet varade i 15 minuter, där vi fick ett halvdussin löpningar på sjön. Kostnaden för detta är en nyans över £20,00, vilket även om det inte är billigt är stort värde för utbildningen, utrustningen och den totala spänningen med åkturen.

Jamie ger lektioner mellan kl. 09.00 och 13.00 vardagar, och är också tillgänglig på eftermiddagar och helger för att passa klubbsessionerna som har prioritet under dessa tider.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar