Gör-det-själv infraröd bastu

Att köpa en infraröd bastustuga kan bli för dyrt, speciellt om du inte är säker på att du kommer att ha nytta av det. Infraröda bastufiltar, väskor eller kupoler tvingar dig att ligga på ett ställe i en halvtimme och är inte heller billiga. Det finns dock ett annat alternativ – det är att göra en infraröd bastu själv.

I den här artikeln vill jag berätta om två sätt att bygga en bastu helt med egna händer, utan prefabricerade kit. Det kan vara en relativt billig lösning, så du kan njuta av en bastu i din hemmiljö till ett rimligt pris. Du kan bygga den för att bevisa att infraröd kommer att ge en viss fördel för din hälsa innan du köper en infraröd bastukabin, eller så kan det vara ett bekvämt sätt att ha en hemmabastu när du inte har mycket ledigt utrymme hemma.

Innan jag går in på förklaringar vill jag varna dig för säkerheten. Att bygga en bastu själv kan innebära att man gör några elektriska ledningar. Infravärmare som används i en bastu har vanligtvis höga effektkrav – så mycket som 1000 Watt. Snälla, försök inte bygga bastu själv om du inte vet vad du gör. Bättre fråga eller anlita någon som har erfarenhet av el att göra det åt dig. Om du ska sätta upp en bastu i ett badrum, tänk på att det som en våt plats har strikta krav på säkerhet i elledningar.

Infraröd bastu med två infravärmare

Det första sättet att ställa in en hemmabastu beskrivs av Jim Clements i sin artikel Badrummet för FIR-bastu, där han förklarar hur man använder två infraröda värmare placerade i ett relativt litet rum (5×11 fot föreslås). Han använder två 500 Watt 9 Amp infravärmare från THMI och säger att dessa värmare ger liknande upplevelse som i en infraröd bastu. Han ger ingen specifik information om dessa aggregat förutom watt och vet inte om något annat märke av aggregat passar för denna bastuanläggning. Jag tycker att det är viktigt att värmare inte ska ha för hög watt (inte över 600 Watt).

Dessa två värmare bör placeras på båda sidor av rummet (5-6 fot ifrån varandra). Eftersom de är 9 Amp bör du antingen använda 20 Amp uttag eller använda förlängningssladd från något annat uttag i ditt hus för att dela ström mellan två 15 Amp uttag. Se till att förlängningssladden säkert kan hantera strömbehovet för en infraröd värmare.

I förvärmningsstadiet rekommenderar Jim att vända värmare till en dörr eller till en vägg för att uppvärmningen ska ske snabbare. Placera inte värmare för nära väggar eller andra föremål på grund av risken för inflammation. Uppvärmningstiden är vanligtvis längre än med infraröd bastu och kan vara från 30 minuter till en timme. När rummet är uppvärmt kan du använda det som en gemensam infraröd bastu, bara gå och svettas där. Du kanske vill placera en handduk under dörren och inte använda ventilation eftersom det kommer att låta luft strömma till lägre temperatur i ett rum. Du behöver inte nödvändigtvis använda ett badrum för en bastu; du kan använda vilken lämplig plats som helst eller göra en speciell inhägnad.

Som ett tillägg för två värmare använder Jim en 250 Watt infraröd lampa hängd i rummets tak (i ​​sin beskrivning föreslår han att man fäster den på en duschdraperistång. Han säger att han använder en glödlampa från Sylvania men jag tror att andra tillverkare kommer att klara sig bra. Försök att få en lampa med inte fokuserat utan strålande infrarött ljus.

Infraröd bastu med infraröda lampor

Ett annat sätt att bygga en infraröd bastu i ditt hem föreslås av Dr Lawrence Wilson. På sin sida om bastuterapi han beskriver hur man använder tre 250 Watt infraröda glödlampor för att bygga en infraröd bastu. Du behöver tre 250 Watt infraröda glödlampor (inte klar värme, då han skriver att de har fel spektrum). Han rekommenderar att du använder lampor från Philips, General Electric eller Sli. Du behöver också tre keramiska eller plastiga lampsotag för glödlamporna, femton meter tung lampsladd, medelstark manlig väggkontakt och en switch, eller bättre, timer-switch som kan hantera sju ampere ström.

Sockel ska monteras på en 46′’ hög gånger 15′ bred (eller 12′’ hög och 24′’ bred om du vill montera den på en vägg) skiva gjord av trä, plywood eller faner. De ska bilda en triangel med mittuttaget på toppen av den. Topputtaget ska vara i brösthöjd när man sitter. Uttag ska kopplas parallellt. Anslut uttaget till en strömbrytare. Efter att ha fäst socklar till brädet med skruvar måste du göra en täckformad hårdvara för att förhindra att glödlampor rör vid någonting.

Var mycket försiktig när du använder denna bastu, fäst alltid en bräda på en vägg för att säkerställa att den inte faller. Låt inte barn leka med eller använda den utan din uppsikt.

Dr. Wilson beskriver också hur man bygger en inhägnad för din bastu med en uppsättning rör. De bildar en ram som kan täckas av filtar eller annat tyg för att skapa ett litet rum som kan användas för bastupass.

Jämförelse av två metoder

Den första metoden som beskrivs av Jim Clements är mycket lättare att implementera än den andra, av Dr Lawrence Wilson. Och vad som är viktigare är att den använder prefabricerad utrustning så ingen extra ledning behövs så risken för skador eller felfunktion är låg. Värmare är täckta så att de inte kan vidröras av design och alla kablar är gjorda på fabriken. Minuset är att infravärmare kostar mer än infraröda värmelampor.

Från andra sidan är Dr. Wilsons bastu, om den görs väl och exakt, inte sämre än den första, men kostar betydligt mindre. För att bygga det bör man veta hur man gör elektriska ledningar eller ha någon som kommer att göra det åt dem. Säkerheten för denna bastu beror på skickligheten hos den person som gjorde den och kan vara farlig om den görs på fel sätt.

Än en gång vill jag varna alla som vill bygga en bastu att du bara måste göra det om du är säker på att du gör det. Du bör vara bekant med elektriska ledningar och bör ha skicklighet och kunskap för att göra det rätt. Författare till originalartiklarna eller jag kan inte ansvara för missbruk av en bastu eller problem med dålig konstruktion. Kom ihåg – säkerheten först.

Jag hoppas att denna översikt över sätten att bygga en infraröd bastu själv kommer att vara till hjälp. Om du är intresserad rekommenderar jag att du läser originalinstruktionerna från författarna till dessa metoder.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar