Guldfisksjukdomar: hot mot din fisks lycka

Om du håller fiskar som husdjur, finns det mycket du måste göra för att din fisk ska hålla dem friska och glada. Fiskar är också utsatta för sjukdomar och om du har guldfiskar kan de ha de mest smittsamma och vanligaste guldfisksjukdomarna som också kan skada dina andra fiskar. Du måste ta det på allvar när din fisk blir sjuk – det finns en handfull fisksjukdomar som visar sig vara dödliga. Nyckeln till att hålla din fisk vid liv är med tidig upptäckt och korrekt behandling av guldfisksjukdomen som ges direkt.

Sjukdomar

Med guldfisksjukdomar är diagnos den viktigaste fasen i fiskvården. Du behöver inte diagnostisera din fisksjukdom på egen hand. Du kan gå till en professionell som en veterinär eller få råd från personalen på din lokala djuraffär. De vanligaste sjukdomarna som din guldfisk kan lida av är ankarmask, bomullsmun, vattusot, fläckar och hål i huvudet, löss och Trichodina bland andra. Ankarmask är främst en parasit och det är en ganska vanlig sådan. Detta är inte relaterat till stress och det kan vara ganska smittsamt. Om en av dina fiskar lider av ankarmask måste hela tanken behandlas.

Diagnos & behandling

Att diagnostisera dessa specifika sjukdomar är mycket enkelt. Ankarmasken är synlig för blotta ögat och du behöver inget mikroskop för att ställa rätt diagnos. Behandling av denna sjukdom kommer att innebära att du måste ta bort ankarmasken med en pincett. Jod eller väteperoxid måste appliceras på fisken där masken hittades. Du måste också applicera Neosporin kräm varje dag. Om hela tanken är infekterad måste du behandla den med produkter som Anchors Away. Salt kan också vara till stor hjälp.

Hål i huvudet är en av de sjukdomar som också kan påverka andra fiskar i din akvarium. Det beror på en parasit som kallas Hexamita. Orsaker som dålig belysning, stress eller bakterieinfektion kan din fisk få hål i huvudet. Till en början ser du dem som små hål på fiskens huvud. Erosion av huden och fenorna kan också förekomma. Du måste göra en sjukhustank när din fisk är infekterad av denna sjukdom. Behandla området med Metronidazol. Du kan också köpa din fiskmedicinsk mat. En saltlösning på 0,3 % fungerar också med att förebygga sekundära infektioner.

När det gäller Trichodina är detta en av guldfisksjukdomarna som utgör ett hot mot din guldfisks hälsa. Det uppstår i grunden på grund av dålig vattenkvalitet eller överbeläggning i tanken. Du kan diagnostisera denna sjukdom om du ser sår eller bölder på din fisk. Din fisk kan också reagera genom att isolera sig, vara slö eller sluta äta. Även om det inte utgör ett hot mot din fisks hälsa, är det inte en lätt sjukdom att behandla. Kaliumpermanganat fungerar i de flesta fall och om du har ett litet antal fiskar kan du ge dem ett saltbad för att behandla sjukdomen.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar