Hur får man herpes?

Det finns mer allmän medvetenhet om herpes nuförtiden, och människor som inte har det, undrar hur du får herpes och vad de kan göra för att undvika att få det. Och människor som nyligen har fått herpes är ofta inte säkra på hur de fick det och undrar över de olika sätten att få herpes. Dessutom har många hört att man kan få herpes från badtunnor, bastur och ångbad, handdukar och toalettstolar. Den här artikeln tar upp alla dessa frågor.

Först kommer jag att ta upp alla möjligheter som inte inkluderar sexuell kontakt. Det är möjligt att överföra viruset genom icke-sexuell kontakt, även om detta är den minst troliga metoden för överföring av herpesvirus. För att förstå varför måste du känna till egenskaperna hos ett virus. Herpesviruset behöver en värd för att överleva och föröka sig för att orsaka en infektion. De får sin ”näring” eller ”mat” från vätskorna i en varm kropp. Utanför en kropp kan viruset tillfälligt överleva under en kort period. Denna tidsperiod kan bara vara några sekunder, eller upp till cirka 4 minuter under idealiska förhållanden. Vanlig tvål dödar herpesviruset. Så om du använder en handduk efter att någon annan med herpes har använt den, finns det bara en mycket liten chans att du skulle bli smittad. Förutsatt att den andra personen använde tvål skulle det finnas väldigt få om några virus på handduken. När virusen börjar dö inom några sekunder, börjar chansen att du blir smittad minska direkt. När det gäller badtunnor, dödar klor viruset, så det är liten chans att du blir smittad i en badtunna om klor används.

Här är ett scenario där du kan få herpes genom icke-sexuell kontakt, och det kan gälla toalettsitsar, eller bänkarna i en bastu eller ångbastu, eller sittande på kanten av en badtunna som inte är klorerad. Först måste någon med herpes sätta sig ner och genom svett eller urin ”läcka” vissa virus från deras könsorgan eller ett öppet sår. Då skulle du behöva sitta på samma plats, nästan omedelbart, och ha ett skärsår eller ett öppet sår som viruset kan komma in genom. Användningen av baddräkter skulle göra detta nästan omöjligt. Sannolikheten för att det ska hända är mycket liten.

Kyssar eller oral kontakt kan sprida herpes. Herpes kan komma in i dig genom ett skärsår eller genom slemhinnorna i munnen eller könsorganen. Detta innebär att oralsex definitivt kan sprida herpes.

Detta för oss till det sista möjliga sättet att få herpes, och det är genom vaginalt eller analt samlag. Samlag som detta är det absolut mest troliga sättet att få herpes. De typer av herpes som människor är mest bekymrade över är vaginal herpes, penis herpes och anal herpes. Att använda kondomer minskar risken för dessa typer av herpes, men eliminerar inte risken helt.

Du kan också få herpes på armar, ben, mage och rumpa samt ansiktet. Genom att notera de olika sätten att få herpes kan du få lite sinnesro och även planera ditt liv när det gäller aktiviteter kring badtunnor, ångbad, bastu och användning av handdukar.

Om du får herpes betyder det inte att ditt sexliv är över. Att ha sex med herpes är ämnet för en annan artikel, men det räcker med att säga att lära sig att förebygga utbrott är en stor del av att ha ett bra sexliv om du eller din partner har herpes. Nu vet du nyckeln till att vara nöjd med herpes.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar