Hypotermi I Mexikanska golfen

Eftersom Mexikanska golfen anses vara varma vatten av de flesta, är det den ideologin som gör den så farlig. Ja, vattnet är mycket varmare än norra vatten, men människokroppen reagerar på samma sätt på 58-60 graders vatten som på 45 graders vatten. Du kommer först att stöta på en kallvattenchock, som gör att du börjar flämta medan du på något sätt ropar några sprängord mellan flämtarna, du kommer att bolla upp i ett försök att hålla dig varm, du kommer att huttra okontrollerat, dina fingrar och fötter kommer att börja tappa rörlighet, och utan flytning kommer du inte att kunna hålla huvudet ovanför vattenlinjen.

Nedsänkning i kallt vatten kan överlevas om du vidtar de rätta åtgärderna. Om min artikel ”De-sju-stegen-till-överlevnad” kommer du att lära dig att erkännande är det första steget. Om du misslyckas med att inse att en dikning är möjlig, som vissa gör, och om du misslyckas med att placera flytning (livvästar och livflottar) i ditt flygplan, kommer du sannolikt att vara en av de många sorgliga statistikerna som säger, ”De åkande hade inga flytanordningar”.

Medan jag var i den amerikanska kustbevakningen stationerad i Kodiak Alaska, hade jag förmånen att tjäna med Dr. Martin Neimeroff (kapten). Dr Neimeroff var kustbevakningens ledande expert för nedsänkning i kallt vatten. Genom hans undervisning lärde jag mig att hypotermi (sänkning av kroppstemperaturen) har en negativ effekt på människokroppen, även i små grader. Denna mänskliga maskin är designad för att arbeta vid en konstant 98,6 grader, och varje variation upp eller ner orsakar dålig effekt (hypertermi/hypotermi).

Människokroppen genererar en liten mängd värme genom frossa (Stage One Hypotermi 98,6 F till 95,0 grader). Kylkänsla, huttrande, dåsighet, sluddrigt tal och desorientering är alla symtom på steg ett (lindrig hypotermi). Obs: En person med ”Stage One” hypotermi kommer att verka vara berusad.

Som du kan se kan en variation på endast 3,6 grader från din normala kroppstemperatur orsaka negativa effekter som allvarligt kan påverka din förmåga att göra de saker som krävs för att överleva.

Låt oss nu gå ett steg längre. Låt säga att din kroppstemperatur sjunker under 95 grader. Du går nu in i Steg två Hypotermi (95-91 grader). Symtomen inkluderar minskad frossa, minskad medvetandenivå och långsammare andningshastighet. För personen i vatten (PIW) utan flytning är det här du börjar hamna i mycket allvarliga problem. Rysningen du upplevde i stadium ett hypotermi har fått dig att använda mycket energi. När rysningen upphör kommer din kropp inte längre att ha förmågan att värma upp sig själv. Du kommer att vara väldigt utmattad och oförmögen att manövrera från kommande vågor och dyningar. Du kommer att börja flämta i munsbitar med vatten och kommer inte att kunna hålla dig ovanför ytan, så drunkning kommer så småningom att inträffa.

Gå nu ner till nästa nivå. Steg tre (svår hypotermi) 91-86 grader. Symtom inkluderar muskelstelhet och förlust av medvetande. Jag hoppas att jag inte behöver förklara vad som händer med en PIW utan flytning när han tappar medvetandet.

Hypotermi stadier kommer att bero på tiden i vattnet. Detta kommer att variera från person till person och mycket har med kroppsmassa att göra. Ett barn skulle till exempel vara snabbare att duka under än en man. Ju tjockare kroppsmassa, desto längre överlevnadstid.

Sannolikheten att dö av hypotermi är liten för en PIW utan flytning. Hans dödsorsak skulle med största sannolikhet lyda; Drunkning på grund av oförmågan att hålla huvudet borta från vattnet. Han drunknade, men drunkningen orsakades troligen av att han tappade kontrollen över sina armar och ben eller förlorade medvetandet på grund av nedsänkning i kallt vatten.

Även om den FÖRVÄNTADE OVERLEVANDETIDEN för en person i 75 graders vatten är från 3 timmar till på obestämd tid, är formuleringen ”Obestämd tid” baserad på villkoret att du bär en flytväst och kan hålla huvudet borta från vattnet till och med vid medvetslöshet (som alla CG-godkända flytvästar är designade för att göra).

Vattentemperaturen i östra Mexikanska golfen ligger idag (april) på runt 75 grader i genomsnitt. Beroende på tid i vattnet och vad du har på dig kan du bli medvetslös inom tre timmar! Från november till mars ger de kallare vattentemperaturerna dig ännu mindre tid att överleva. Det är därför det är så mycket viktigt att du tar dig upp ur det ”värmerobbande” vattnet.

De största värmeförlustområdena är huvudet, nacken, armhålorna, sidorna av bröstet och ljumsken. När du sänker din kropp i vatten börjar du omedelbart tappa värme i dessa områden genom: konvektion (rörelsen av ”kallare än du” vatten) och ledning (hud som rör vid något kallare än kroppstemperaturen).

Människokroppens svar är att skydda kärnan i bröstet och hjärtat. Blodet kyls ner för snabbt (x25 i vatten), så människokroppens svar är att stänga av blodflödet till dina yttre extremiteter, till exempel; dina fingrar och dina tår. Strax efter kommer blodet att fortsätta att dra sig tillbaka från armar och ben och kommer att samlas i kroppens kärna. Dessutom kommer blodflödet till hjärnan att begränsas, vilket orsakar ovanliga beteenden som att muttra osammanhängande meningar, simma av och ta av sig, (avtag av kläder och flytning), ett vanligt fynd hos många offer för våt hypotermi.

På grund av blodet som nu samlas i kroppens kärna, kan plötsliga stötar som att lyfta den överlevande i vertikalt läge, hoppa ner från en helikopter efter räddning eller till och med gå, orsaka en plötslig ström av detta samlade blod in i din ben. Detta skulle få ditt hjärta att slå ännu hårdare för att få upp blodet ”nu samlat i dina ben” igen. Brist på blod och syre till hjärta och hjärna = Hjärtstopp. Hypotermipatienter kommer att hävda att de är okej att gå, men de ska alltid flyttas i horisontellt läge och hållas på detta sätt tills läkarvård kan ges. Det samlade blodet i kärnområdet måste så småningom gå tillbaka in i benen och armarna. Helst skulle du vilja att denna återgång ska ske långsamt och under vård av en sjukvårdsinrättning.

Ledning från nedsänkning i vatten sker tjugofem gånger snabbare än luft!

Genom att inta den värmeförlustminskande positionen (HELP) kan du skydda de känsliga värmeförlustområdena på din kropp (huvud, nacke, armhålor, sidor och ljumskar).

Observera att denna position endast kan bibehållas med hjälp av en flytanordning (US Coast Guard godkänd flytväst). Utan flytningen skulle du behöva räta ut dina ben och sparka, exponera ditt ljumskområde och flytta armarna utåt för att stabilisera dig, exponera din nacke, armhålor och sidor. Genom att behålla HJÄLP-positionen kan du förlänga din överlevnadstid med timmar.

Livflottar, är de nödvändiga i de karibiska vattnen? Jag säger absolut!

I ett verkligt scenario kommer vågor att slå dig överallt. Du kan bli glad över att se ett regnmoln komma din väg, men ändå förvånad över att upptäcka att dessa regnbyar faktiskt fyller en hel del. Visst, en livflottetur genom en storm skulle också vara spännande, men du kommer åtminstone inte att svälja havsvatten under din tur.

Genom att ta bort din kropp från vattnet ökar du dina chanser att överleva med över 70 procent! Genom att kliva in i en övertäckt livflotte kommer du inte bara ur det värmeberövande vattnet, utan du kan nu skydda dig mot sol, vind och regn, och du är säker på att alla medlemmar i din besättning är tillsammans.

Om din dikning sker sent på dagen har du goda chanser till en övernattning. Det är åtta till tio timmar! En livflotte kan vara din bästa vän, din livräddare, i den här situationen. Genom att klättra upp i en livflotte har du ökat din överlevnadstid genom att ta dig upp ur vattnet, du har ökat din målstorlek och du bör nu ha överskott på signalutrustning som kan underlätta för dig att hittas.

Även på land kommer livflotten som fungerar som ett tält att ge samma skydds- och signalfunktioner. Varför skulle du inte bära en livflotte?

Huddle Position (kan endast uppnås med flytande). Placera skadade personer eller barn i centrum. Tanken är att ”låsa in” vattnet i mitten av kramningen. Detta ”inlåsta” vatten kommer att värmas upp av den kombinerade kroppsvärmen för varje överlevande. Nej, det kommer inte att nå 98,6 grader, men det blir mycket varmare än vattnet på din baksida. Kom ihåg de fem stora kroppsvärmeförlustområdena. Du måste fortfarande korsa benen, armarna åt sidan, använda din uppblåsta västblåsa för att blockera vatten från och isolera ditt halsområde och, om du har turen att bära en hatt vid det här laget, dra ner den bara lite tätare.

HUDDLE-positionen ger inte bara delad värme, utan den hjälper också till att övervinna överlevnadshinder som ett team samtidigt som du avsevärt utökar din målstorlek för sökare. Använd de sju stegen för att överleva.

Sökare i ditt område? Vänd runt och placera dig rygg mot rygg medan du låser armarna. Släng iväg nu! Denna cirkelstänk kan ses två mil bort av flygsökare och cirka en halv mil till en mil bort av marina tillgångar.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar