I dykning utmärker du dig i viktval endast genom upprepade undervattensäventyr

Hur mycket vikt du behöver för ett dyk beror på hur du konfigurerar din dykinställning. När jag började dyka gissade jag bara mina viktbehov och kontrollerade sällan för att verifiera riktigheten av dessa gissningar. Jag överviktade för det mesta, vilket fick mig att kämpa med flytkontroll. Ibland började jag dyk med för lite vikt och kunde inte gå ner, eller hade problem i slutet av dyket, eftersom tanken blev låg på luft. Ofta tvingade de gångerna mig att återvända till båten, eller lägga till, för mer vikt – och lämnade min dykkompis hängande medan hon eller han väntade på mig.

I certifieringsklassen lär vi oss att vikta oss så att vi (utan vår BCD på) flyter med ögonen i vattennivån. Problemet är att en del av utrustningen du tar på dig efter att ha använt den metoden lägger till eller subtraherar till ditt totala flytkraftsförhållande.

En sak som jag snabbt tappade koll på var att min scuba tank vill flyta mer när mängden luft inuti minskar. Vi får den biten av kunskap under certifieringsklassen också, men att hänga på något så enkelt, när du fokuserar ditt sinne på att komma i vattnet, blir en stor mental ansträngning. Andra föremål som du lägger till din dykinstallation orsakar ökningar av negativiteten i din flytkraft tillsammans med avlägsnandet av luft från din tank. Ett exempel är den lilla flaskan med maskavfuktare som jag bär i min BCD-ficka. Jag glömmer att använda den innan jag är i vattnet. Den flaskan är ett litet negativt tillägg till min totala flytkraft, men när du lägger till den till andra ”flytande” föremål bland din utrustning, försöker den ackumulerande flyteffekten att åsidosätta ditt viktbälte.

Sedan lägger vi ofta till tillbehör till vår dykkonfiguration som ökar vår vikt. De flesta dykare bär dykknivar ifall de fastnar i rep eller fiskelina. Vissa av de där stora dykknivarna blir tunga, även om jag inte ser de större knivarna bära ofta nuförtiden.

Att plocka upp souvenirer från havsbotten ökar också din vikt. Låt mig inte se dig göra det här. Jag blir lite upprörd när dykare ”stjäl” saker från vår vattenmiljö eftersom det betyder att jag inte får se så mycket nästa gång jag dyker den platsen. Den aktiviteten skadar också revets ekologi. Med erfarenhet som kommer med mer dykning får du en intuitiv förmåga att beräkna din vikt exakt. Det beror på vilken utrustning du inkluderar i din installation. Din dykning blir mindre energidränerande från och med då. Korrekt viktning hjälper till att sänka dina ansträngningsnivåer under hela ditt dyk.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar