Iloilo – En juvel i mitten av den filippinska skärgården

Iloilo hette en gång Irong-Irong eller Ilong-Ilong på grund av vilan mellan Iloilofloden och Batianofloden som till synes bildar en näsvinkel, alltså namnet som betyder näsliknande. Iloilo City brukade vara känd som Queen City of the South på grund av dess skönhet och blomstrande ekonomi. Det var historiskt en av de största producenterna av socker, kopra, bananer och socker. För närvarande är ris den största grödan i Iloilo.

Iloilo City har ett mycket strategiskt läge mitt i centrum av landets skärgård. På grund av dess tillgänglighet tillåter Iloilo handel och handel från båda ändarna av landet. Det är cirka 288 miles från Manila. Med flyg tar det cirka 45 minuter och 18 timmar med båt från Manila. Dess totala landyta är cirka 56 kvadratkilometer med bergskedjor som toppar på nästan 7 000 fot mellan Iloilo och Antique i väster och Capiz i norr. Den har två huvudsäsonger med regnperioden från juni till september och torrperioden från oktober till maj. Dess huvudspråk är hiligaynon eller ilonggo.

Iloilo är också mest känd för sina inhemska delikatesser som pinasugbo, piaya, deras torkade fiskar, pancit Molo från Molo-distriktet och La Paz Batchoy från La Paz-distriktet. För souvenirföremål erbjuder Iloilo ett brett utbud av antikviteter, hantverk, konstverk och några av de finaste broderierna. För utomhuseskapader, besök Iloilos olika landmärken. Molo-kyrkan ligger bara 3 kilometer från själva staden och känd som kyrkan som Jose Rizal besökte på väg till sin exil i Dapitan. Jaro Metropolitan Cathedral är säte för Jaro ärkebiskopsråd för västra Visaya. Det rymmer också Lady of Candles, som Ilonggos anser vara mirakulösa. Distrito Jaro visar upp gamla koloniala hus av sockerbaroner och andra spansk-filippinska eliter. Calle Real i centrala Iloilo är en del av den gamla staden. Gå längs gatorna och njut av arkitekturen i gamla byggnader som byggdes under Commonwealth-eran. Museo Iloilo huserar många av Iloilos kulturarv. Muelle Loney är flodhamnen i Iloilo, som anses vara den säkraste hamnen i provinsen.

Iloilo City är också känd för sin Dinagyang-festival som firas årligen under den fjärde veckan i januari. Det var 1521 som Dinagyang-festivalens rötter kan spåras. Folket i Iloilo firar denna festival på grund av sin hängivenhet till señor Santo Niño. Historiskt sett gavs bilden av Santo Niño till drottning Juana, hustru till kung Humabon av Cebu, som en gåva när hon döptes av spanjorerna. Från och med då blomstrade den katolska tron ​​och hängivenheten till Jesusbarnet i området. Själva festivalen lanserades officiellt 1977, med termen Dinagyang myntad av Ilonggo-skribenten och radiosändaren Pacifico Sumagpao Sudario. Dinagyang firas med streetdans där publiken uppmuntras. Gatufesten representerar erbjudanden och böner till Señor Santo Niño, med snabba trumslag och dånande rop av ”Viva Señor Santo Niño” och ”hala bira” från de olika stammedlemmarna.

Paraw Regatta Festival är ännu en anledning till att besöka Iloilo City. Denna årliga båttävling är en hyllning till legenden om de tidiga boneiska bosättarna i området, som officiellt startade 1973 av turistdepartementet. Paraw Regatta-festivalen firas vanligtvis under sommarmånaden april. Denna festival till minne av ankomsten av de tio Bornean datus som flydde från Sultan Makatunaws diktatoriska styre och blev de första bosättarna i området. Under Para Regatta blir Iloilosundet ett färgat hav av segelbåtar. Segelbåtarna förväntas resa totalt 36 kilometer med 5 poäng i Iloilo City och ön Guimaras.

Staden går nu mot att vitalisera socioekonomisk tillväxt med nya investeringar och industrier i området i syfte att återta sin titel som Queen City of the South.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar