Japanska bad

Det vanligaste japanska badkaret kallas furo eller ofuro. De första ofuroerna var gjorda av trä, men moderna bad är skapade av akrylglas, kakel eller rostfritt stål. Ofuroen inspirerade det västerländska badkaret, men de två badkaren har ett par visuella skillnader.

En ofuro är mindre, djupare och har fyrkantiga, boxiga sidor. Däremot är ett västerländskt badkar längre, grundare och har sluttande sidor. Tidigare värmdes ofuro upp av en braskamin under badkaret. Numera har det moderna badkaret ett recirkulationssystem som filtrerar och värmer upp vattnet.

Vissa familjer använder det varma vattnet från det färdiga badet för att tvätta i tvättmaskinen. Japanska badtunnor eller spa är extremt varma och värms vanligtvis upp till en temperatur på 100-108 grader Fahrenheit. Vid traditionellt bad använder hela familjen samma badvatten.

Den äldsta hanen eller husets gäst går först och resten av familjen följer efter i tjänstgöringsordning. Men många unga kvinnor i modern tid vägrar att bada efter sina fäder. I familjer med större baljor är det inte ovanligt att familjer badar tillsammans i samma balja. Många föräldrar tar med sig bebisar och småbarn till badet. Ofuro är mer menade för att koppla av än för att bli ren. Eftersom hela familjen använder samma badvatten anses det vara extremt oförskämt att gå in i badet utan att bli helt ren i förväg.

De badrumsinredning inkluderar vanligtvis en liten kran eller dusch tillsammans med ofuro. Den badande sitter på en liten pall där de skrubbar huden och tvättar håret innan de går in i badet. Många badrum är mycket mindre än västerländska badrum inrättade på liknande sätt som duschkabiner. Medan flera moderna hem och hotell har privata badkar, använder många fortfarande offentliga badhus eller skickas istället för privata bad. Hanar och kvinnor är nästan alltid segregerade, med undantag för de extremt landsbygdsområdena i Japan. Nästan alla bad tillåter inte baddräkter eller handdukar att bäras i badet, alla är helt nakna.

Ibland använder badgäster en liten handduk för att täcka sina könsorgan när de rör sig upp ur vattnet. Många hotell erbjuder dessa varma bad till sina kunder. Ibland är de utomhus eller på taket. Det är särskilt viktigt att vara helt tvättad och sköljd innan du går in i ett offentligt bad. Badgäster som förorenar det gemensamma badvattnet med smuts utifrån anses vara utomordentligt oförskämda. Onsen är bad och badhus som använder vatten från naturliga varma källor. De ligger vanligtvis runt de aktuella varma källorna, och många av dem är utomhus. Utomhusbad kan göras av granit, japansk cypress eller marmor. Även om torrbastun och den vanliga bastun är av finskt ursprung, finns bastur i många japanska sportcenter och offentliga badhus. Liksom själva baden är dessa bastur åtskilda efter kön och nakenhet krävs.

Badhus i Japan brukade vara extremt vanliga, särskilt efter andra världskriget. Men det finns färre badhus i modern tid på grund av färre kunder. Allt fler har råd med hus som redan har badkar, så de känner sig inte lika benägna att använda det offentliga badet.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar