Lake Kariba (Zimbabwe) Dömt semesterparadis eller på is?

För att vara ärlig har detta semesterparadis varit dömt och oanvänt under de senaste fem åren plus. Jag var där i september 2004 och hur tyst det var, vilket var bra för oss, men inte för den lokala och zimbabwiska ekonomin. Kan du föreställa dig att befinna dig i hjärtat av den afrikanska vildmarken, inget annat än ett stort vattenområde, berg och vetskapen om att det på stranden verkligen finns naturliga vilda djur? För mig är Karibasjön ”Husbåtens” hem. Ända sedan jag var i tonåren hade jag hört talas om dessa husbåtar. En flytande semester på en enorm vattenvidd. Vad jag inte visste var storleken på dessa flytande hotell och hur stor sjön Kariba egentligen är. I de allra flesta av våra anlöpshamnar är allt du kan se vid horisonten vatten.

Att landa på Harares flygplats är ungefär som att anlända till vilken tredje världens flygplats som helst. Inte så mycket annorlunda nuförtiden från den första världen förutom att vara mycket mindre. Bilresan i konvojen till Kariba var ganska spännande på grund av kunskapen om kaoset i landet och att man inte visste vad man kunde förvänta sig, även om vi hade några lokalbefolkning med oss ​​och de försäkrade oss att det skulle gå bra. Vilken förändring, trots att ha varit i Zimbabwe sju år tidigare, hade degraderingen tagit ut sin rätt. De flesta bensinstationer stängda, inhägnade och låsta – i väntan på bränsle. Att köra genom landsbygden, ödegårdar, lador med bara snäckor, timmer och tak sopade för att skapa provisoriska hus (hyddor). En gång ett blomstrande jordbruksland nu reducerat till en sättningsproducerande nation. Bilresan till Kariba tar cirka 5 timmar. Tre timmar plus från Harare kommer du in i nationalparken. Wow – inga staket och spelet är rikligt.

Att svänga av huvudvägen, annars hamnar du i Zambia, är verkligen fantastiskt. Kör inte för fort som du nu verkligen är i vildmarken med. Vi såg massor av elefanter, giraffer och massor av bock. Även landskapet är pittoreskt, slingrar sig ner genom kullar och bergspass, platta landskap med den berömda afrikanska bushvelden och fortfarande vet att du kommer att njuta av de kommande tio dagarna på en fullt tillgodosedd husbåtskryssning – paradiset. Att köra genom det sista bergspasset och se den vidsträckta sjön Kariba är magnifik. Jag kunde inte tro att det var så stort, även runt staden Kariba och mot muren ligger berg med utsikt över vattnet. Landskapet är hisnande.

Jag förväntade mig att husbåten skulle vara liten, gammal och förfallen. Vilken överraskning när jag såg den och besättningen på fyra som väntade med välkomstdrinkarna. Det är varmt, väldigt varmt. Husbåten har en våning i vattennivå och en på övervåningen. På nedervåningen finns de fyra stugorna, kök (byssa) och förråd. En trappa upp ett stort nöjesområde kommer matsalen under en markis med sidorna öppna, bron där kaptenen kör båten och sedan framför i det fria är denna avsvalkningspool. Två tenderbåtar bogseras bakom detta enorma hus på vattnet som drivs av en enorm dieselmotor.

När allt bagage, mat och dryck var lastat körde kaptenen oss ut ur minihamnen. Jag hade ofta hört talas om Karibasjön och den stora vattenytan, som nu sitter i poolen framför husbåten och kyler ner sig med en iskall öl, jag kunde inte tro sjöns storlek. Vi kryssade ut ur hamnen till det öppna vattnet och det var enormt. Det afrikanska landskapet på den zimbabwiska sidan är bildskönt med bergen som går kraftigt ner till sjön runt staden Kariba och mot muren. Söder om staden Kariba ligger bergen längre bak från sjön och sjunker gradvis mot den afrikanska bushvelden som så småningom stranden. En timme senare och fortfarande i poolen och kopplar av med iskall öl inte alltför långt bort, varnas vi för att sätta på solskydd från den hårda afrikanska solen och hårt är det. Vi hör spänningsrop och där vid strandkanten hörs en enorm elefant. Strandlinjen på Zimbabwesidan ligger cirka en och en halv kilometer från oss. För att se dem på nära håll behöver du en kikare. Den zambiska kusten ligger bortom vattenhorisonten. Detta ger dig en uppfattning om hur bred denna sjö verkligen är. Vi går tillbaka in i skuggan av nöjesområdet och kopplar av i de många solstolarna som nu skyddas från solen av den enorma markisen. Detta måste vara en av de mest avkopplande semestern jag någonsin varit på. Perfekt för eftermiddagens siesta. Vi kryssar till vår första anlöpshamn. Anlöpshamnarna är avlägsna stopp på kryssningen på antingen små öar eller på fastlandet i naturreservatet. Det finns inga städer eller byar utan bara vilda djur som hälsar dig, dvs ingen civilisation, ta inte din mobiltelefon.

Sen eftermiddag, plus fyra timmar in på kryssningen, hör vi motorerna sakta ner och inse att vi har nått vårt mål. Kaptenen förhandlar gradvis husbåten nästan in på strandlinjen och besättningen binder upp båten med långa förtöjningsrep. Vi står nu faktiskt parkerade på stranden. Kaptenen stänger av motorerna och det blir en tystnad som du aldrig har upplevt. Du börjar då höra naturen. Flodhästarna skäller och vi ser alla, visst finns det en familj av flodhästar. Jag räknade sex. De två tenderbåtarna är lastade med förfriskningar, fiskeutrustning och snacks. Vi väljer båt och åker iväg. Detta är höjdpunkten på resan. Små vikar längs strandlinjen finns i överflöd men befälhavarna på de tenderbåtar, den ene är kaptenen på husbåten och den andra är chefshushållerskan, känner till dessa områden som sina egna händer, styr oss till de bästa fiskeplatserna.

Som du kan föreställa dig är fisket bra (främst braxen) eftersom du befinner dig i naturen där inte många människor vågar sig. Vi behåller den större fångsten för kvällsmat och mellanmål. Jag var lite skeptisk till att äta braxen, jag föredrar saltvattensfisk och hade aldrig ätit sötvattensbraxen tidigare. Solen börjar nu gå ner i horisonten över vattnet. Vi får höra att vi måste gå tillbaka. Det finns inget som en sen eftermiddagskryssning på vattnet med en avkopplande gin och tonic och den vackra afrikanska solnedgången. På husbåten beger vi oss mot duscharna. Tillbaka uppe på översta däcket möts vi av en drink före måltiden och med mörkret hängande pratar vi om dagens händelser. Helt plötsligt är det mörkt och besättningen kallar oss på kvällsmat. Man de kan laga mat. Vid åttatiden var alla busade och drog sig till sängs. De flesta av oss sov på däck på övervåningen på madrasser i det fria. De äldre sov i stugorna på nedervåningen.

Ungefär halv fyra på natten väcks du av rörelse på nedervåningen och en rik doft av kaffe som görs. Du har tjugo minuter på dig att tvätta, applicera generösa mängder solkräm och dricka kaffe och skorpor innan ytterligare en äventyrlig fiskesatsning på mörbåtarna. Solen går upp nu över bergen, du kan känna värmen och du inser att resten av dagen kommer att bli en brännhet. Mellan tio och elva är vi tillbaka med våra fångster och sugna på lite mat. Vi hälsas välkomna med en magnifik brunch. Medan vi njuter av vår brunch startar kaptenen motorerna och resten av besättningen lossar husbåtens förtöjningar. Han manövrar ut ur viken och beger sig ut tillbaka till Karibasjöns vidsträckta vidd. Vi är på väg till nästa anlöpshamn. Vi avslutar brunchen och några av oss tar ett snabbt dopp i poolen och kopplar av med den mjuka rörelsen av husbåten som cruisar längs sjön. Resten av dagens kryssning är fördelad mellan siestor, se de vilda djuren på strandlinjen och spela kort och brädspel.

Vi anländer till nästa anlöpshamn med ett helt annat landskap. En större men vi hälsas med en familj av elefanter. Nu är elefanter mina favoritdjur. På nära håll och i naturen som detta är en av höjdpunkterna på min semester. Flodhästarna är där också tillsammans med det stora utbudet av bock. Rutinen är densamma som föregående dag med tenderbåtarna och fisket. Detta är inte på något sätt tråkigt eftersom det alltid finns något att titta på, breda varianter av fåglar med elefanter som dyker upp ur bushen, bockar överallt och den udda flodhästen i närheten i vattnet. Det finns också gott om krokodiler men det är flodhästarna du behöver hålla ett öga på, eftersom de laddar din båt om du kommer för nära dem. Om de gör det kommer du definitivt att bli en måltid för krokodilerna. Efter ytterligare en mycket lyckad eftermiddagsfiske har vi ännu en sundownerkryssning tillbaka till husbåten.

Resten av resan är i stort sett samma som första dagen men som jag har sagt är det alltid underhållande och aldrig tråkigt. Så mycket vilt liv, frisk luft och dagarna flyger förbi. Att titta på kvällsstjärnor är otroligt, med fallande stjärnor och satelliter som rör sig runt himlen. Med så många hundra mil mellan dig och närmaste stad kan du föreställa dig hur många stjärnor du kan se. Vi såg inte lejonen utan hörde dem ryta en eller två kvällar. En dag efter rytandet kunde vi se gamarna sväva. Lokalbefolkningen och besättningen sa att de väntade på att lejonen skulle avsluta sitt ”döda” så att de kunde flytta in efter dem. De måste ha varit cirka femhundra meter från oss.

Tyvärr var det dags att återvända till staden Kariba. En del sa att de har haft sin semester och nu måste återgå till sin vardag. Jag kunde ha stannat kvar längre. Jag skulle normalt rekommendera denna fantastiska husbåtssemester vid Karibasjön till vem som helst, men med tanke på tillståndet i landet Zimbabwe för närvarande är tyvärr ett nej-nej. Vem vet om ett tag kan saker förändras till det bättre och detta skulle verkligen bli ett mycket populärt resmål?

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar