Marlinfiske i Vanuatu

Marlinfiske är en enormt populär sport över hela världen. En av de stora destinationerna är Vanuatu. Vanuatu har blå marlin fiske året runt och det finns några fantastiska båtar och operatörer som kör dag till vecka långa charter från Port Vila och Santo.

För marlinfiske i Vanuatu varierar fartygen i storlek, vissa så små som bananbåtar, men de bättre marlincharteroperatörerna använder fartyg från 21ft till 50ft. Det finns ett antal privata fartyg som är större än så, men de flesta är inte kommersiellt verksamma.

Tackling på dessa fartyg är vanligtvis av mycket hög standard, vilket är viktigt för marlinfiske, för om redskapen inte är på plats avslöjas sanningen snart. De flesta operatörer bär utrustning från 15 kg eller 30 lb till 130 lb för dagscharter, men ett fåtal operatörer är specialiserade på lätta och ultralätta redskap som kan organiseras på begäran. Lätt och ultralätt tackling kräver mycket mer erfarenhet från sportfiskarnas vägnar, tålamod och många skott på blå marlin då man kan sluta med många byst. Flera av operatörerna i Port Vila har även erfarenhet av Blue Marlin flugfiske. Ett särskilt fartyg (Nevergiveup) har för närvarande flera världsrekord för marlin på fluga.

Några av de mer populära teknikerna som används för att fånga marlin är bogsering av beten, bete och växel, levande bete, hoppa över bete och drivande dött bete. De flesta operatörer kommer att spendera tid på de flesta charter med att bogsera bete eller trolling i något skede av en charter. Denna teknik låter dig resa till en destination och täcka mycket mark och mycket yta. Om du för argumentets skull ville åka livebete vid någon av FAD:s (Fish Aggregating Device) skulle många skeppare sätta ut beten på vägen och kanske täcka halva 20m resan. Detta är ett bra sätt att utnyttja restiden och maximerar dina chanser att fånga en fisk. Ett annat bra ställe för dragfiske är utmed en dike känd som Marlin Highway.

Marlin-motorvägen har konsekvent visat på fantastiskt fiske under många år med marlin, stor gul fena, wahoo, mahi-mahi, segel och spjutfisken med udda skott som dyker upp. Vid vissa tider på året passerar skolor med stor gul fena genom detta område. Om du har turen att stöta på dessa 40 till 80 kh-modeller i skolor lika stora som fotbollsplaner har du en fantastisk dag. När dessa skolor körs är marlinen vanligtvis inte så långt borta.

En annan spännande teknik när du fiskar marlin i Vanuatu är bete och switch. Detta är en teknik där kroklösa beten eller någon form av teaser eller teasers bogseras och när en marlin dyker upp efter eller slår efter locket eller teasern en skicklig däckshand eller i vissa fall beroende på fartygets uppsättning kan skepparen hämta teasern och sportfiskaren. kastar eller kastar ett bete till fisken. Om fisken är eldad och sugen på att äta kommer den att ta betet och striden börjar. Detta är en mycket populär form av fiske eftersom det är ett fantastiskt spektakel att se fisken följa upp till båten och sedan ta betet. Vanligtvis är uppkopplingshastigheten bättre än dragfiske också.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar