Niagarafallen – himlen på jorden

Niagaras vattenfall, omfångsrika och häpnadsväckande, sträcker sig mellan den kanadensiska provinsen Ontarios nationella gränser och delstaten New York i USA. Formad av de vikande glaciärerna i slutet av den senaste istiden (för nästan 10 000 år sedan) och vattnet i de stora sjöarna som tar sig igenom Niagara-branten in i Atlanten, finns det en omarrangerad topografi över Escarpen. Det finns tre huvudsakliga klippformationer och erosionen har aldrig varit jämn. Den översta bergarten var den erosionsbeständiga kalkstenen och dolostenen med mjukare stenar under. Tillverkade av skiffer, dessa har också några gamla fossiler inbäddade i dem. Med upprepad partiell erosion skar stora bitar av hårt berg ut fallet så småningom.

Niagarafallen är en mycket potentiell energikälla och 1881; den första vattenkraftverken byggdes. Den genererade likström och drev kvarnar och lyste upp gatorna i de närliggande byarna. För närvarande finns det dock ett antal vattenkraftverk och Niagara är den största elproducenten i delstaten New York.

Ontario, Niagara Falls och New York är förbundna med hjälp av tre broar – Rainbow Bridge, Whirlpool Rapids Bridge och Lewiston-Queenston Bridge. Trots att det är en olaglig handling har det varit några få personer som avsiktligt har hoppat över för att korsa fallen och väldigt få av dem har överlevt.

Niagarafallen är favoritplatsen för smekmånad och en enorm turistattraktion. Efter att Marilyn Monroe och Joseph Cottens huvudrollsfilm ”Niagara” släpptes 1953, var besöken som spelades in vid Niagara Falls all time high, och har varit så sedan dess. De flesta besök är under sommaren. På Ontario-sidan finns det strålkastare som lyser upp foten av fallen långt efter mörkrets inbrott, under natttimmarna.

För turister finns det olika gångvägar, även med ett Prospect Point Park Observation Tower och en båtbrygga. Från Goat Island finns det fler vyer som är ganska tillgängliga med hjälp av biltransport. Cave of the Winds görs tillgängliga med hjälp av en hiss som når dem till punkten under Bridal Veil Falls. Många attraktioner finns i Niagara Falls State Park som Power Portal, vandringsleder med utsikt över ravinen, Niagara River, forsarna och alla fallen. Det finns heliumballongturer och helikoptrar erbjuds för att få en panoramavy från luften.

Det finns också Niagara Gorge Discovery Center som visar upp höstens lokala historia och Niagara Gorge. Det finns ett kasino och ett lyxhotell i New York på den plats där Niagara Falls Convention Center tidigare låg. På den kanadensiska sidan har Queen Victoria Park trädgårdar, plattformar för fri utsikt över fallet, gångvägar till och med under jorden till observationsrummen som erbjuder en (illusionär) utsikt över fallet.

Niagara njuter av vårar, somrar, höst och generellt hårda vintrar med måttlig snö. Det finns blandade vädermönster här. Temperaturerna ökar år efter år och nederbörden minskar.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar