Nyhetsbrev från Östafrika maj 2006

Kenya och ekoturism

I år har Kenya Wildlife Service varit aktivt involverad i sensibiliseringen av samhällen som samexisterar med vilda djur för att engagera sig i dess förvaltning för att kunna utnyttja deras arv på ett hållbart sätt. Organisationen har insett att den, utan att aktivt delta i samhället, har påverkat direkta fördelar från vildlivsbaserad turism, för att ekoturismen ska lyckas; tonvikten måste ligga på rättigheterna för samhällen som samexisterar med vilda djur. I Kenyas kustprovinss Arabuko-Sokoke Forest Reserve, till exempel, insåg KWS att även om det är hennes plikt att bevara de sällsynta växtarterna där, måste samhällets intressen av att skörda vissa medicinska arter erkännas. KWS tillåter begränsad och kontrollerad skörd av samhället av dessa sällsynta växter och träd på plats.

Ntungano-Rukungiri-vägen i Uganda klar

En helt ny väg som förbinder de två townshipsna har nyligen öppnats, vilket minskar restiderna från tidigare fyra timmar till mindre än 45 minuter. Vägen, som förgrenar sig från huvudvägen Kampala – Kabale, ger också enklare tillgång till den huvudsakliga gorillanationalparken i Bwindi och den södra delen av Queen Elizabeth National Park. Vägen kommer att förlängas ytterligare till Kongogränsen vid Ishasha och kommer då att utgöra en del av Trans Africa Highways-systemet, som förbinder kusthamnstaden Mombasa med Öst- och Centralafrikanska inlandet.

Arken, Kenya

Beläget i hjärtat av Aberdare National Park, har denna unika viltstuga utsikt över ett upplyst vattenhål och saltslick som lockar en mängd vilda djur – elefant, noshörning, leopard, bushbuck och ibland en svårfångad bongo eller gigantisk skogssvin. The Ark, som liknar och är uppkallad efter Noaks ark, består av tre däck från vilka många balkonger och lounger ger fantastiska utsiktsplatser för spelvisning. En bunker på marknivå ger utmärkta fotografiska möjligheter och tar dig närmare djuren än du tror är möjligt. Arken har 60 ”hytt-stil” rum, bestående av 6 enkelrum, 37 dubbelrum, 10 dubbelrum och 7 trebäddsstugor. Alla rum har eget badrum med dusch; alla är bekvämt inredda och har utsikt över skogens vattenhål. Arken har fyra områden där man kan se det ständigt närvarande vilda djurlivet.

Samhällsturism i Uganda

Uganda Community Tourism Association har nu skapat ett exempel på hemvistelseprodukt för att hjälpa ugandier i områden som främjar turismutvecklingen att möta potentiella gästers förväntningar. Förfrågningar om hemvistelse har ökat kraftigt under de senaste 2 åren och införandet av riktlinjer och standarder kommer att bidra till en korrekt produktutveckling till nytta för såväl besökare som värdarna

Ugandas turismsiffror faller oväntat med 9 %

Ugandas totala turismankomster sjönk med 8,7 procent förra året på grund av en kraftig minskning av besökare från Kenya och Tanzania, men turismtjänstemän är positiva 2006 års utsikter visar att landet kommer att dra in fler besökare. Statistik som släpptes av Uganda Bureau of Statistics förra månaden visar att 467 700 besökare anlände under 2005 jämfört med 512 378 2004. Kampanjen Uganda begåvad av naturen som lanserades på CNN förra året och de högprofilerade besöken från skådespelare och resejournalister förväntas ge fler siffror detta år.

Mara Siria Luxury Tented Camp

Mara Siria är ett speciellt designat lyxigt tältläger för de resenärer som vill uppleva en sann djursafari utanför allfartsvägarna. Mara Siria Camp återgår till den ursprungliga andan och den sanna innebörden av ”Safari” genom att erbjuda individuella tjänster och privat atmosfär. Lägrets läge på toppen av Siria Escarpment erbjuder en absolut unik och fantastisk utsikt över slätterna i Maasai Mara-triangeln och vid Mara-floden. Åtta rymliga lyxtält – vart och ett med eget badrum och en egen privat veranda – är generöst utspridda över Siria Escarpment-linjen för att garantera gästerna en optimal avskildhet och rekreation.

Järnvägskoncessionshavaren tar över den 1 juli

Rift Valley Railway Consortium, som har tagit över koncessionen för att driva både Kenya och Uganda Railways, kommer formellt att ta över ledningen av de två före detta parastatals den 1 juli i år men har redan flyttat arbetskraft till de två företagen för att möjliggöra en smidig övergång . Man fick också veta att den föreslagna förlängningen av Ugandas järnväg till Sydsudan har gjort framsteg och väsentliga meddelanden förväntas snart i detta avseende.

Glaciärer försvinner i Afrika

Glaciärerna i det afrikanska Ruwenzori-Massivet vid gränsen mellan Uganda och Demokratiska republiken Kongo kommer att ha försvunnit under de kommande 20 åren. Detta enligt forskare från Storbritannien och Uganda. Detta innebär att det tropiska bältet kommer att vara fritt från is, eftersom det förväntas att även Kilimanjaro och Mount Kenya förlorar hela istäcket. Den globala uppvärmningen är ansvarig för det.

Den amerikanska flottans närvaro på den östra afrikanska kusten kan hota det marina livet
Användning av ekolod av den amerikanska flottan kunde delvis ha orsakat hundratals dödsfall för hundratals flasknosdelfiner från Indo-Stillahavsområdet i Tanzanias turistskärgård Zanzibar i maj i år. Forskare överväger fortfarande den plötsliga orsaken till 400 delfiner på den östra Afrikas kust i Indiska oceanen, men vissa har pekat finger mot den amerikanska flottans arbetsstyrka som verkar på den östra afrikanska kustzonen på sitt uppdrag mot terrorism.
Marinbiologer i Tanzania sa att delfinerna, som förmodligen inte är endemiska i Zanzibar, kunde ha skjutits till området från djupa havsvatten utanför kusten på grund av höga frekvenser av den amerikanska flottans ubåtar.
Den turistiska Zanzibars skärgård är känd för delfiner i sitt Kizimkazi-område där tusentals turister flockas för att dyka och leka bland delfinskolor.
Delfinsafari utgör en stor del av Zanzibars turistaktivitet och hade placerat denna ögrupp i östra Indiska oceanen till en konkurrenskraftig destination för strand- och marinturism. Över 115 000 turister åker till skärgården varje år med syftet att besöka dess rika marina resurser och njuta av de varma, mjuka tropiska sandstränderna.

Maulidi Celebrations, Lamu

Årets Maulidi-festival för att markera profeten Mohammeds födelse var välbesökt och betecknades som en av de mest välbesökta och framgångsrika av detta årliga evenemang på östaden Lamu. Kenya Airways var bland huvudsponsorerna för årets festival med en sponsring av cross country- och poesikategorierna. Deltagare i alla åldrar deltog i firandet. Lamu etablerades som en swahilihandelsutpost och bosättning på 1300-talet; man tror att ön hade bebyggts så tidigt som på 700-talet. I Lamu tar Maulidi-festivalen fyra dagar, från tisdag till fredag. Människor reciterar en av fyra Maulids; Sharaful-Anam, Malid ya Dibei (ya Rama), Baranzanji och Simt-Al Durar (pärlband).

KTB:s marknadsföringskampanj stimulerar turistnäringen i Kenya

Turismsektorn expanderade förra året på grund av aggressiv marknadsföring av Kenya Tourism Board och förbättrad säkerhet på turistplatser. Följaktligen steg inkomsterna för sektorn med 27 procent till Sh48,9 miljarder (700 miljoner USD) 2005 från Sh38,5 miljarder (USD 550 miljoner) 2004. t av de 1,5 miljoner internationella ankomsterna ökade besökarna på semester med 20,1 procent, medan företagarna minskade med 16,4 procent 2005.
Enligt den ekonomiska kartläggningen 2006 som släpptes av regeringen ledde de ökade ankomsterna till att antalet bäddar ökade marginellt till 10,8 miljoner 2005 från 10 miljoner året innan.
Europa ledde i sängbeläggning med totalt 2 456 000 nätter, vilket ligger till grund för dess position som Kenyas ledande turismmarknad. Storbritannien, Tyskland och Frankrike är några av de ledande länderna där Kenya hämtar sina turister.

Hippo Point Private Estate och Wildlife Sanctuary vid Lake Naivasha

Tower och Hippo Point House är två exklusiva retreater i hjärtat av Great Rift Valley, omgivna av gula akaciaträd, mellan sjöarna Naivasha och Oloidien och hem för flodhästar, giraffer, antiloper, buffel och 300 fågelarter. Båda retreaten är unikt lyxiga. Tornet är en fantastisk skapelse byggd som en personlig dårskap, det ligger på stranden av sjön Naivasha och tornar upp sig bland akaciaträden. Dodos torn är en ikon, en personlig hyllning till Rift Valley-sjöarnas hisnande skönhet. Fridfullt, vackert, lyxigt, det här är ett ställe att gå och vara i ett med dig själv och med naturen. De flesta antikviteter inklusive vardagsrummets Gothic Revival-bord kom från den engelska godset Mary, Lady Delamere. Hippo Point House, det magnifika Tudor-huset från 1933 förblir en relik från ”happy valley” i en traditionell engelsk trädgård med doftande rosor och frodiga gräsmattor. Renoverad till högsta standard, huset är möblerat med vackra antikviteter importerade från familjens europeiska förfäders hem.

Ny sport i Turtle Bay Beach Resort, Kenya

Det finns en ny produkt för dykare vid Turtle Bay. Berikad luftnitrox är det senaste verktyget som stödjer ens ansträngningar att hålla sig under vattnet. Speciellt inom intervallet 18 till 30 meter ger berikad luftnitrox dig mer av det du fick i dykning för – tid under vattnet. Anrikad luft gör detta genom att ersätta en del av kvävet i luften med syre. Detta innebär att du absorberar mindre kväve under ett dyk, vilket ger dig längre inga dekompressionsgränser. Som en berikad luftdykare kommer du att blåsa bubbel under vattnet istället för att se dem komma upp.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar