Resa och resa till Indien – Visumkrav

Visum är ett obligatoriskt krav för alla att resa in i Indien, inklusive barn. Man bör säkerställa dess besittning innan man planerar att resa in i Indien. Turister från andra länder rekommenderas att kontrollera aktuella tillämpliga visumavgifter/visumförlängningsavgifter med Indiens regerings turistbyråer eller indiska konsulära kontor i sina respektive länder. Visumet måste erhållas utomlands från en indisk beskickning. Om du planerar att besöka ett grannland som Nepal och sedan återinträda i Indien, bör ett dubbel-/multiple inresevisum skaffas. Turistvisum utfärdas för en månad, sex månader eller fem år. Turistvisum kan förlängas med tre månader vid utlänningens registreringskontor i New Delhi, Mumbai, Calcutta och Chennai, eller, med polischefen vid valfritt distriktshögkvarter. Om din vistelse i landet överstiger 180 dagar, måste turister få ett skattebevis, som finns tillgängligt på utlänningsavdelningen på inkomstskatteavdelningen i varje större stad. Det är också lämpligt att behålla bankkvitton för att visa att pengarna har ändrats lagligt. De allmänna kraven för visum är dock:

1. Originalpass som är giltigt i minst sex månader

2. Korrekt visumavgift

3. Två nya fotografier i passstorlek (fem fotografier för pakistanska medborgare)

4. Stöddokument vid behov

5. Vederbörligen ifyllt ansökningsformulär (pakistanska och bangladeshiska medborgare måste ansöka på särskilda ansökningsformulär)

Om dina visumformaliteter har slutförts måste du nu ha en fågelperspektiv över denna stora subkontinent så att du inte ska möta några problem när du reser till några delar. Indien bildar en naturlig subkontinent med Himalaya i norr. Arabiska havet och Bengaliska viken, som är delar av Indiska oceanen, ligger i väster respektive öster. Indiens grannar är Kina (Tibet), Bhutan och Nepal i norr, Pakistan i nordväst och Burma i nordost. I öster, nästan omgiven av Indien, ligger Bangladesh. Nära Indiens sydspets, tvärs över Palksundet, ligger Sri Lanka. Indien har 28 stater med konstitutionellt definierade regeringsbefogenheter. De 28 delstaterna är: Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu och Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Manipur, Maharashtra, Meghalgaland, Mizoram, , Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand och Västbengalen. Det finns också sju fackliga territorier inklusive Delhis nationella huvudstadsterritorium, som administreras av löjtnantguvernörer eller administratörer, som alla utses av presidenten. Territorierna i Delhi och Pondicherry har också valda chefsministrar och delstatsförsamlingar. Territorierna är: Andaman- och Nicobaröarna, Chandigarh, Dadra och Nagar Haveli, Daman och Diu, Delhi, Lakshadweep och Pondicherry.

Särskilda tillstånd kan krävas utöver visumet för att besöka vissa delar av landet. Vissa delar av landet behöver särskilda tillstånd innan de kan besökas. Sådana områden där särskilt tillstånd krävs är följande:

Arunachal Pradesh, Mizoram och Nagaland

Dessa stater/unionens territorier har utsetts till skyddade områden och utlänningar kan inte ta sig in i dessa områden utan särskilda tillstånd. Dessa tillstånd utfärdas av undersekreteraren, Inrikesministeriet, Foreigners Division, Lok Nayak Bhavan, Khan Market, New Delhi 110 003 minst 4 veckor före datumet för det förväntade besöket.

Sikkim

Vissa områden i Sikkim som Gangtok, Rumtek, Phodang och Zongri i West Sikkim och Pemayangtse har exkluderats från den inre linjen och förklarats som begränsade områden. Efter att ha fått tillstånd kan enskilda turister besöka Gangtok, Rumtek och Phodang, Zongri och Pemayangtse. Vistelsens längd har höjts från 7 till 15 dagar. Tillstånd kan utfärdas av alla indiska beskickningar utomlands, all Foreigners Registration Office (FRO) och Foreigners Regional Registration Office (FRROS), immigrationstjänstemän på flygplatser i Mumbai, Calcutta, Chennai och New Delhi. Manipur har också öppnats för utländska turister; tillstånd kan utfärdas av alla beskickningar utomlands, alla FRROs, Home Commissioner, Manipur, Imphal. Vistelsens längd har höjts från 3 till 5 dagar. Tillstånd krävs inte längre för Darjeeling, Assam, Meghalaya och Tripura.

Andaman- och Nicobaröarna

Enskilda utländska turister måste få förhandstillstånd till Port Blair Municipal Area, Havelock Island, Long Island, Neil Island, Mayabunder, Diglipur, Rangat, där ett nattstopp är tillåtet och Jolly Buoy, South Cinque, Red Skin, Mount Harriet, Madhuban där endast dagsbesök är tillåtna.

Lakshadweep öar

Endast Bangaram och Subeli Islands är öppna för utländska turister. Tillstånd krävs, som kan erhållas från Lakshadweep Administration, Wellington Island, Harbour Road, Kochi – 3.

Kollektiva visum

Faciliteterna finns för att utfärda kollektiva visum till gruppresor med minst 4 medlemmar och sponsrade av en statligt erkänd resebyrå. Sådana grupper kan delas upp i mindre grupper för att besöka olika platser i Indien efter att ha erhållit en kollektiv ”reselicens” från indiska immigrationsmyndigheter. De måste återmontera och lämna som den ursprungliga gruppen.

Visumavslappningar

Visumlättnader har getts till medborgare i länder som Nepal och Bhutan. Man kan få information från respektive indiska ambassad.

Visum för vandrings- och bergsbestigningsexpeditioner

När den föreslagna resplanen inkluderar att ta människor till en höjd av mer än 6000 meter, beviljas visum efter ”Ingen invändning” från Indian Mountaineering Federation. När resplanen föreslår besök till områden under 6000 meter är det obligatoriskt att tillsammans med visumansökan skicka en resplan som anger dagar och platser som ska besökas tillsammans med deras längd.

Punkter att komma ihåg

1. Beviljande av visum betyder inte att man är beväpnad med rätten att resa in i Indien. Ens inresa är föremål för immigrationsmyndigheternas bedömning.

2. Dokumenten kan verifieras närhelst behov uppstår.

3. Vissa ärenden kan behöva tillstånd från myndighetsnivå.

4. Tidsåtgången för att utfärda visum skiljer sig för varje ansökan.

5. Personer som önskar besöka restriktioner/skyddade områden behöver särskilda tillstånd.

6. Om man planerar att besöka ett grannland och sedan resa in i Indien igen, bör ett dubbel-/multiple inresevisum erhållas.

Typer av visum

Indiska regeringen utfärdar olika typer av visum, lämpliga för olika resor. Nedan finns några av de olika typerna av indiska visum.

Turistvisum: Detta visum utfärdas när du kommer till Indien på semester för att utforska landet.

Affärsvisum: För en affärsrelaterad resa måste du ansöka om affärsvisum.

Studentvisum: Detta visum utfärdas uteslutande för studieändamål i Indien.

Transitvisum: Det är endast avsett för transitpassagerare, för att de ska kunna resa genom Indien för att nå den ultimata destinationen.

Missionärsvisum: Detta visum är till för personer som kommer till Indien för att agera som missionärer.

Sysselsättningsvisum: Detta visum är avsett för skickliga yrkesverksamma eller de personer som har utsetts av indiska företag, organisationer, företag, etc.

Journalistvisum: Professionella journalister och fotografer som besöker Indien bör ansöka om journalistvisum.

Konferensvisum: Detta visum utfärdas för att delta i konferenser/seminarier/möten i Indien.

Forskningsvisum: Detta visum utfärdas av Indiens regering för forskningsändamål.

Inresevisum: Det ges endast till personer av indiskt ursprung eller familjemedlemmar till en person som är anställd i Indien.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar