Reseberättelser – Massageträning i Belizes djungler – Belize vaggvisor

Under min vistelse i Maskall utforskar jag området. På en av mina utflykter är jag planerad till en båttur med William, en femton år gammal belizeansk flodguide. Först måste jag ta ett tändstift till honom. Hans utombordsmotor startar inte.

Vi kör i vår luftkonditionerade fyrhjulsdrift nerför grusvägen mellan Bomba, Williams by och Maskall. Det är en serie av håliga hjulspår. Knappt framkomligt! Vi har två lägenheter på väg. Det tar två timmar att köra fem mil. Vilda hysteriska skratt låter runt omkring oss. Titta, uppe i trädtopparna. Aporna skrattar åt oss! Torrentregn under regnperioden orsakar ibland allvarliga vägspolningar. Att göra båtar till ett mycket enklare transportsätt.

William visar mig sitt hem, en koja vid vattnet på pålar. I Belize är det inte ovanligt att en tonårspojke bygger sitt eget hem med hjälp av familj och vänner. Williams familj gav honom landet. Fastigheter ärvs, vanligtvis köps eller säljs aldrig bland lokalbefolkningen.

Mayan rynkar på näsan över all materiell uppvisning av rikedom. De tror att det orsakar avund. Tanken på Cargo, eller samhällstjänst, är särskilt kär för dem. Last är ett acceptabelt sätt för en person att spendera överflödig rikedom.

Efter att ha bytt tändstiftet startar Williams lilla motorbåt lätt. När vi lämnar Bomba Village bakom oss kryssar vi nerför den fridfulla Northern River mot Karibiska havet. Näckrosor svävar fridfullt i flodens bruna vatten och silverstrålar av ljus bryter då och då genom taket i grönskande grönt. Luften är söt och smeker mjukt mina bara armar.

Efter en två timmars kryssning nerför Northern River kommer vi fram till dess mynning till Karibiska havet. Trots det stökiga vattnet en kort sträcka möts vi äntligen av en liten öppen hydda vid havet. Vi kopplar av och slappar på den krokiga lilla piren som sticker ut i havet och i hängmattorna som hängde från de omgivande kokospalmarna, medan vi äter mogen och saftig mangofrukt. Det är en härlig eftermiddag!

Min äventyrsdag gör att jag känner mig hungrig och trött. Tillbaka på Pretty See Jungle Ranch njuter jag av en välsmakande karibisk måltid med grillad havsabborre, ris, bönor och sallad med en skiva av Carlas kokospaj till efterrätt. Carla är den belizeanska kocken på Pretty See Jungle Ranch. Hela dagen lång sjunger Carla sina byförfäders sånger och delar med mig av många berättelser om sin kultur och sitt sätt att leva.

Varje kväll går nattväktaren Pedro förbi min hydda och visslar. Han låter mig veta att det är dags att släcka ljuset. Han kommer snart att stänga av ranchgeneratorn. Pedro patrullerar Pretty See Jungle Ranch-området varje natt med sitt laddade hagelgevär och en pannlampa, uppe på hans huvud, för att se in i den mörka nattens skuggor. Pedro skyddar oss från vilda djur som jaguaren. På morgonen kommer Pedro att vissla igen när han går förbi min stuga med halmtak och levererar en kanna nybryggt belizeanskt kaffe med en sida av farinsocker och rik grädde. En ny dag i paradiset kommer att ha börjat på Pretty See Jungle Ranch.

I kväll doftar den beliziska nattbrisen mjukt. Av i fjärran slår trummor, rytmiskt. Jag tittar på en gigantisk zebrarandig, pansarpläterad insekt när den kryper fram, utanför gasvävsnätet som omger min säng. Jag lyssnar när en vaggvisa av nattljud unisont sjunger mig till sömns.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar