Sibenik Yacht Charter

Sibenik är en vacker stad och en utmärkt utgångspunkt för att utforska nationalparkerna Krka, Kornati och Telascica Bay. Det finns charterbåtar i marinorna i Marina Mandalina, som ligger nära centrum av staden, och Marina Solaris.

Vad du behöver – Erfarenhet, kvalifikationer, visumkrav etc. – Befälhavaren på båten måste ha ett ICC-certifikat eller motsvarande.

Chartersäsong – Den bästa säsongen för en yachtcharter i Kroatien är försommaren med goda vindar i maj och juni främst från S/SE. Morgonen brukar vara lugna med vinden som ökar senare på eftermiddagen till runt 15 – 20 knop. Månaderna juli och augusti i Kroatien ser lugnare förhållanden vilket är OK för dem som inte har något emot att köra bil på sin yachtcharter.

Väder – Klimatet vid Kroatiens kust är typiskt för Medelhavet och ger en trevlig semester under hela året. Sommartemperaturerna är i genomsnitt mellan 26 och 30°C och havstemperaturen på sommaren är cirka 25°C.

Tidsskillnad – GMT +1

Så här tar du dig dit – Närmaste flygplats är Split (SPU). Reguljärtrafik flyger från större europeiska städer. Det finns ytterligare charterflyg på sommaren.

Valuta – Den lokala valutan är Kuna. Euron accepteras nästan överallt i Kroatien

Språk – kroatiska, med både tyska och engelska som talas brett

Mat & Dryck – Kroatisk matlagning är typiskt medelhavsmat med fisk, skaldjur, färska grönsaker och olivolja i centrum. Sorter av fisk inkluderar hundtand, guldtand, havabborre, makrill, sardiner och havsabborre. Du hittar bläckfisk, bläckfisk och bläckfisk, hummer, musslor, ostron och räkor. Dessa serveras grillade eller i grytor och risotto. Den lokala rökta skinkan är mycket god. Lamm är också mycket uppskattat, särskilt bakat på öppen eld. Det finns några intressanta lokala rätter, vissa finns på enskilda öar, att söka efter eller undvika. Ta Vitalec som ett exempel – lammbiprodukter insvept i lammtarm och piggstekt, inte någonsins idé om kulinarisk himmel. Pag och Dubrovnik producerar högkvalitativ fårost. Pag’s är känd som Paski-Sir, en hård ost med distinkt smak. Den unika smaken kommer från metoden att gnugga osten med olivolja och aska innan den lämnas att mogna; dessutom äter fåren en diet som innehåller många vilda örter som salvia. Dalmatiska desserter är också bra. De vanligaste ingredienserna inkluderar mandel, ägg, honung, lokal frukt, torkade fikon och russin. Prova Orehnjaca, ett sött bröd med valnötter eller vallmofrön. Palacinke är pannkakor som vanligtvis serveras med sylt eller choklad. Dalmatiska viner har ansetts högt sedan urminnes tider. Kända viner inkluderar Babic från Primosten, Dingac och Postup från Peljesac-halvön och Plancic från ön Hvar. Det finns också goda lokala konjak och likörer.

Föreslagen resplan;

Dag 1 – Följ med båten i Sibenik i antingen Marina Mandalina, som ligger nära centrum av staden, eller Marina Solaris.

Dag 2 – Sibenik – Skradin – 10 mil. Gå NE uppför floden Krka. Skradin är en liten stad som ligger vid floden och vid ingången till nationalparken Krka. Huvudattraktionen i parken är en serie vattenfall.

Dag 3 – Skradin – Rogoznica – 25 miles. Gå tillbaka nedför floden och följ sedan kusten SE till Rogoznica. Denna attraktiva fiskeby har en naturligt skyddad hamn med bra djup. Färsk fisk finns tillgänglig varje dag i restaurangerna. Prova fisksoppan tillagad à la Rogoznica.

Dag 4 – Rogoznica – Komiza – 58 miles. Kör S till ön Vis. Komiza ligger i en djup vik på öns västra kust. Det finns flera kloster och fästningar värda ett besök. På sommarkvällarna kan du se föreställningar av Klape, harmonisångsgrupper och barnkörer på strandpromenaden eller i någon av de lokala restaurangerna. Komiza är känt för sina viner.

Dag 5 – Komiza – Vis – 10 mil. Segla runt ön till staden Vis på öns NO-kust. Staden ligger i en stor och skyddad vik. Hamnen i Vis ligger i SW-delen av viken. Ön är känd för sitt breda utbud av fisk. Det finns omfattande lager av tonfisk och stora krabbor så kolla in de lokala restaurangerna.

Dag 6 – Vis – Vela Luka – 30 mil. Gå E till ön Korcula. Vela Luka ligger på W-sidan av ön. Det finns flera museer och gallerier i centrum

Dag 7 – Vela Luka – Korcula – 25 miles. Gå till E-sidan av ön och staden Korcula, en historisk, befäst stad som fortfarande är omgiven av befästa murar. Staden har förtöjningsmöjligheter. Den västra hamnen ger lä utom från starka norrländar då man rekommenderas att använda den östra hamnen. Korculas historiska platser inkluderar den centrala romansk-gotiska katedralen St Mark, byggd från 1301 till 1806, franciskanerklostret från 1400-talet med ett vackert venetiansk gotiskt kloster och de massiva stadsfästningarna.

Dag 8 – Korcula – Scedro – 25 miles. Gå NW till Scedro, en ö utanför ön Hvars sydkust

Dag 9 – Scedro – Palmiza. Kör N till ön Hvar. Palmizana har en marina med 200 båtplatser.

Dag 10 – Palmizana – Trogir – 25 miles. Gå NE och tillbaka till fastlandet och staden Trogir som ligger på en liten ö mellan det kroatiska fastlandet och ön ÄŒiovo. Staden finns med på Unescos världsarvslista

Dag 11 – Trogir – Primosten – 30 mil. Gå NW längs kusten till Primosten, känd för sina enorma och vackra vingårdar. Det är också känt för det traditionella åsneloppet som äger rum där varje sommar. Primostens Raduca-stränder har röstats fram bland de 10 vackraste stränderna i Kroatien.

Dag 12 – Primosten – Piskera – 35 mil. Gå W till Piskera, en liten obebodd ö i Kornati Islands National Park

Dag 13 – Piskera – Sukosan – 30 mil. Kör N och tillbaka till fastlandet. Sukosan är en populär semesterort och hem för Zlatna Luka Marina. Själva staden erbjuder trevliga promenader genom de traditionella smala gränderna.

Dag 14 – Sukosan – Murter – 25 miles. Murter ligger i den nordvästra delen av Sibeniks skärgård och är skild från fastlandet av en 20m bred havskanal vid Tisno.

Dag 15 – Murter – Sibenik – 15 miles. Lämna yachten

Områdets historia – Kroatien har varit bebott sedan stenåldern. Kroaterna anlände på 600-talet till det som idag är Kroatien. Den första kungen, Tomislav I, kröntes år 925 och Kroatien blev ett kungarike. Konungariket Kroatien behöll sin suveränitet i nästan två århundraden. Kroatien gick med i en union med Ungern 1102. År 1526 valde det kroatiska parlamentet Ferdinand från Habsburgska huset till den kroatiska tronen. 1918 förklarade Kroatien sig självständigt från Österrike-Ungern och anslöt sig till kungariket Jugoslavien. Under andra världskriget ockuperade tyskarna kroatiskt territorium och skapade den oberoende staten Kroatien. Efter kriget blev Kroatien en av grundarna av det andra Jugoslavien. Den 25 juni 1991, under ett blodigt inbördeskrig, förklarade Kroatien självständighet och blev en suverän stat.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar