Stora Narrowboat-semester på Grand Union Canal

Grand Union är verkligen Grand Canal med breda slussar, en mängd olika landskap, plus klassiska byar som Braunston, Stoke Bruerne och Nether Heyford. Den centrala delen av Grand Union Canal bär resenären från Braunston till Milton Keynes. Braunston sitter på toppen av kullen och övervakar den omgivande landsbygden i Northamptonshire. Låsen är snyggt placerade och väl underhållna, så de är lätta att använda. Det finns gott om plats i dammarna mellan för att manövrera runt mötande båtar. Braunston Village är en lika härlig by som man kan hitta. Att promenera genom huvudgatan upphör aldrig att vara en trevlig upplevelse. En fin, typiskt vänlig slaktare, Village-butiker och en av de bästa pubarna som finns, The Old Plough. Prova att njuta av en fin pint vid den öppna spisen, eller om vädret är fint, ut på baksidan till ölträdgården. Braunston, som är en livlig kryssningsplats, har sin egen Mariner, som ligger under en fin Horseley Ironworks-bro. Även om det är en livlig del av kanalen, kan man vanligtvis hitta bra förtöjningsplatser längs dragbanan här, från bro 93 till strax före bro 2. Härifrån kan du ta dig upp till Braunston över bron, gå till sjöfararen eller promenera till antingen amiral Nelson eller Mill House. Braunston Tunnel är 2 046 yards lång. Den är tillräckligt bred för att två båtar ska kunna passera. Det är en konstig känsla att se ljuset på en annan båt sakta närma sig dig, samtidigt som du försöker hålla din egen båt klamrad till högerväggen.

Bara för att göra saker mer intressanta har Braunston Tunnel en liten kink halvvägs, men vi kunde inte upptäcka den. Om du har tid, förtöj vid bro 6, precis ut ur tunneln, och gå in till Welton. Väl värt den trevliga promenaden. Vid Norton Junction grenar kanalen av till vänster, till Leicester-sektionen. Vi bär söderut och förbereder oss för Buckby-flyget, med några ganska tunga slussar. De dubbla låsen på Buckby Flight släpper ner oss 63 fot och sträcker sig över en och en halv mil. Whilton Chandlery är längst ner och säljer ett bra utbud av förnödenheter, och det förtjusande Anchor Cottage Crafts är alltid roligt att besöka mellan broarna 12 och 13. Tillsammans med järnvägen på ena sidan och M1 på den andra är det en intressant kryssning in till staden Weedon Bec. Bra förtöjningsplatser här nära gångtunnel och kyrka. Weedon är en intressant by, i två halvor. Huvudgatan, ner från bro 24, är fylld med antikaffärer och några pubar. Men vi fann den andra Weedon mycket mer tilltalande. Gångtunneln vid vallen leder till byns butiker, inklusive ett apotek och en lanthandel, en slaktare och ett par pubar. Inte så långt ner i kanalen bort från järnvägen ligger Stow Hill. Här är Stow Hill Marine, byggare av fina smala båtar, varav några exempel (William och Anne) ligger förtöjda där. Här finns bra förtöjningsplatser, fint och nära det mycket mysiga Narrowboat Inn Och en trevlig bakre trädgård har utsikt över kanalen också. En härlig överraskning är byn Nether Heyford, en kort promenad från bro 32. Två fantastiska pubar, en frisör, en lanthandel, en annan vänlig slaktare och en stor bygrön. Det är en trevlig kryssning ner till Bugbrooke, bred kanal och intressanta landskap. Bugbrooke är en lagom promenad från kanalen, men återigen, väl värt ansträngningen. Det är en attraktiv by, med ockra färgade hus, en nyhetsbyrå kommer lanthandel och av licens det. Gott om förtöjning här nära bro 36.

The Wharf, mittemot, erbjuder Frog Island och trädgård med utsikt över kanalen. En mycket vänlig atmosfär med kanalbilder på väggarna och fantastiska måltider. Från Bugbrooke är det en lätt kryssning ner till Gayton Junction. Om du känner dig riktigt vältränad, ta en promenad uppför backen till Gayton. Förtöj vid bro 45, korsa bron och gå över fältet där du kommer att belönas med en charmig, lantlig by. Fina byggnader (Gayton Manor och Gayton House för att bara nämna 2). Vid Gayton Junction går Northampton-armen till vänster för att ansluta sig till floden Nene. Vi tog en titt på de 17 eller så slussarna på väg nerför kanalen och bestämde oss för att ta bussen till Northampton istället! Det finns gott om aktivitet runt Gayton Junction, med båtar förtöjda längs båda sidor av kanalen och Alvechurch Boats hyr ut en flottbas precis längs Northampton-armen. Den nya sjömannen är till höger, när kanalen går mot Blisworth. Blisworth Tunnel-båtar är baserade här, och det var här vår båt Stella var baserad i 2 lyckliga år. Det finns vatten tillgängligt och pumpa ut anläggningar också.

Den vackra byn Blisworth, med sina attraktiva sandstensbyggnader, domineras av den vackra kyrkan och har några attraktiva sandstensbyggnader. På huvudgatan finns en lanthandel med fri licens, tidningskiosk och förnödenheter. Det finns gott om förtöjningar, de bästa ligger mittemot båtvarvet. Den praktfulla byggnaden bredvid båtvarvet var en majskvarn och användes av Grand Union Carrying Company som depå. De är nu lägenheter. Men Blisworth är mest känd för sin tunnel. Denna tunnel är 3 076 meter lång! Precis som med Braunston Tunnel kan två båtar passera i tunneln, men det är en nervös upplevelse att försöka hålla sig till höger och undvika enstaka dränkningar från ovan, när en annan båt sakta kantar mot dig. Lysande pilar i taket indikerar när du har passerat halvvägsmärket, och det är med lättnad du äntligen kommer ut i det starka ljuset vid Stoke Bruerne. Som Pearson säger är Stoke Bruerne en kanalstad utan dess like. Vi skulle inte argumentera, och trots all publicitet och turist uppmärksamhet, behåller sin unika tysta personlighet. Förtöj mellan tunneln och museet, ta dig tid och njut av Stoke Bruerne. Båtmuseet, med sin presentbutik inrymd i ännu en gammal majskvarn, ligger med en grupp lika stiliga byggnader längs dragbanan. Ett intressant urval av hantverk är bundna där, vanligtvis inklusive ”Sculptor”

Mittemot, Boat Inn, föremål för många kanalvykort och fotografier. Det finns en praktisk liten butik vid båten också. Också, precis förbi all den aktiviteten, är Navigationen i en fin gammal stenbyggnad. De två låsen vid Stoke Bruerne följs av de fem Stoke-slussen. De är breda, dubbla lås och vi kunde ofta röra oss genom dem ofta med bara en grind. Härifrån är det en låsfri kryssning genom Northamptonshires landsbygd, till Cosgrove. Den enda staden som lockade oss här var Yardley Gobion, en härlig by med halmtak, honungsstenshus. Vid Thrupp Wharf ligger Navigation Cruising-klubben, precis bredvid Navigation Hotel. Försök att koppla av i den bakre matsalen med utsikt över kanalen och den omgivande landsbygden. Utmärkt! De bästa förtöjningsplatserna ligger mitt emot puben och är ofta upptagna.

Den mycket fotograferade Salomons bro välkomnar resenären till Cosgrove. Det finns bra förtöjningsplatser här utanför Kornklippningen och precis längs den motsatta stranden. En rad poppel sträcker sig längs ena stranden, medan en tunnel löper under kanalen från sidan till Barley Mow. Inga affärer här som vi kunde hitta, men det finns en kiosk vid husvagnsparken. Det fridfulla lugnet på landsbygden försvinner snart när man kommer in i utkanten av Milton Keynes. Wolverton kommer som lite av en chock, eftersom det var mycket konstruktion på gång, men en långt ifrån obehaglig upplevelse, och en intressant förändring. Det gamla järnvägsverket minns av illustrationer på väggar. På New Bradwell såg New Inn intressant ut. Vi blev positivt överraskade av Milton Keynes. Härlig bred kanal, fina hem, bra förtöjningsplatser, och ett par trevliga pubar.

Vi förtöjde vid Bridge 81 och hade en dag och tittade runt i butikerna och njöt av ett par av pubarna. Det stora köpcentret var fantastiskt, och vi köpte en ny videokamera där. Det finns gott om öppna ytor och det är ett trevligt ställe att komma ut och gå. Det är en mycket pittoresk genomfart för att bränna Hammond. Den här lilla byn nås från bro 106, och det är ett praktiskt ställe att ta några förnödenheter från Super Store. Det finns mer magiskt landskap som cruisar ner till Soulburys slussar, vackra hem, betande boskap, fågelliv och en och annan aggressiv svan. Den vackra, mycket fotograferade Globen i väntan på Gamla Linslade. Och så till Leighton Buzzard, där vi var tvungna att besöka bara för att se hur en stad med ett sånt namn var! Det är en trevlig stad, med vänliga människor, bra shopping, attraktiva byggnader och gott om båtplatser. Härifrån gick vi tillbaka till Blisworth, bit the Grand Union fortsätter till London genom Berkhampton och Bulls Bridge.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar