Svettens skönhet

Du svettas. jag svettas. Vi svettas alla! Svett fyller en magnifik funktion i din kropp och trots antiperspiranternas popularitet finns det många anledningar att vara pro-svett!

Vad är svett?

Vatten.

Svett består till största delen av vatten, elektrolyter och urea, men kan även innehålla socker, ammoniak, avfall och gifter. Kort sagt, svett är din egen personliga kylvätska och rengöring. Det är faktiskt doftfritt, men när det kommer med bakterier på huden, kan det producera en lukt.

Luftkonditionering.

När din inre kroppsvärme stiger över det normala (98,6 grader), startar ett helt naturligt-helt-organiskt-gratis luftkonditioneringssystem. Din hjärna kommer i kontakt med små blodkärl som är nära huden och signalerar dem att utvidga. Sedan, när blod transporterar överskottsvärme till dessa kärl, får de den värmen, som sedan strålar ut genom din hud.

När detta inte gör susen kommer din hjärna att aktivera svettning, vilket gör att vatten (svett) släpps ut genom porerna. När luft vidrör eller blåser över din hud, avdunstar vattnet, och det är det som kyler ner dig.

Fördelar.

Rengöring.

Huden är ett så kraftfullt eliminerande organ att många vårdpersonal har kallat det ”den tredje njuren”.

Din kropp använder svett för att transportera avfall och gifter från insidan till utsidan genom porerna i huden. Det är en lätt inre rengöring. Processen täpper också till porerna och, så länge du tillhandahåller extern rengör strax efter, hjälper till att naturligt ljusa upp din hy utan en enda klick kosmetika eller kräm.

Cirkulation och… cardio?

Svett är en ”homeostatisk” mekanism. Homeostas är en process som håller din kropps inre miljö, i detta fall temperaturen, stabil. Blötläggning i ett ångbad eller en varm bastu kräver kanske ingen aerob ansträngning, men eftersom din kropp arbetar för den perfekta balansen ökar din puls, vilket också ökar cirkulationen och ämnesomsättningen. Lägg till en rask promenad eller lite dans-aerobics, och du har en hjärtehälsosam plan för livet.

Immunförsvar.

Jag är säker på att du har märkt att när du blir sjuk blir din kropp ofta varm? Istället för influensafeber, vad sägs om bastu? Forskare tror att förhöjd kroppstemperatur 1) gör dig obeboelig av vissa bakterier och 2) hjälper dig att avgifta, dvs svettas ut, som en del av immunförsvaret. Oavsett om du värmer upp genom träning eller bastu, reagerar din kropp som om den bekämpade en infektion; därmed öka produktionen och cirkulationen av vita (sjukdomsbekämpande) blodkroppar.

Stresslindring.

Att bara svettas kanske inte lindrar din stress, men dina muskler är mer benägna att släppa spänningar när de värms upp. Gå till bastun, ett ångbad eller ett varmt bad. Andas djupt och långsamt. Låt dina muskler slappna av. Du kanske märker att vissa tankar får dig att skärpa dig. Be en bön. Låt dem gå. Se spänningen droppa av dig med varje pärla av hälsosam svett.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar