Sydostasien kampsport – Eskrima

En filippinsk kampsport som fokuserar på väpnad strid med en pinne, ett svärd eller en machete, eskrima kännetecknas av sina stridsbeprövade tekniker. Det är också känt som ”escrima”, ”kali” – särskilt i USA och Europa – och ”amis de mano” (som betyder ”handens sele” på spanska).

Även om många eskrima-skolor kan spåra sin härkomst tillbaka till olika stammar och regioner i Filippinerna, är lite känt om konstens ursprung eftersom den fördes vidare i en muntlig tradition. Vissa människor tyder på att den var influerad av tidiga indiska och malaysiska kampsporter, såväl som av silat från den malaysiska skärgården. Vad som dock är känt är att de spanska conquistadorerna, efter att ha anlänt till Filippinerna på 1500-talet, ägnade sig åt skärmytslingar med stammän som använde inhemska vapen och tekniker.

Ordning ur kaos

Under landets konfliktskapade historia utvecklades kampsport till mycket effektiva system, och den senaste tidens systemisering av konsten har gjort det möjligt för dem att föras vidare till eleverna i en lättupptagbar läroplan. Konsten lärs också ut till filippinska militära organisationer.

Eskrima har många olika former och de flesta betonar vapenbaserad träning följt av tomhandsrörelser. Pinnen är det vanligaste vapnet. Eleverna tränar till en början med en vadderad pinne och även en lite tjockare träningssticka i trä. Sedan tränar de med en rottingkäpp, som är cirka 0,6 m lång och som har blivit eldhärdad och lackad; Används snabbt, kan den lätt knäcka en kokosnöt med en handvändning. Studenter tränar också med blad – det vanligaste vapnet som används vid gatubrott i Filippinerna.

Att hålla det enkelt

Eskrima undervisas i massor och på ett förenklat sätt. Flashiga och spektakulära rörelser förfinas ofta under sparringmatcher, där utövare bär vadderade kroppsrustningar, hjälmar och handvantar. Men samtidigt som enkelhet gynnas i undervisningssyfte har systemet också en djupare och mer komplex metod som kan ta årtionden att bemästra.

Erfarna utövare kan slåss med antingen vapen eller med tomma händer. Systemet använder vilken metod som helst som kan fungera i en kamp, ​​och inkluderar hand- och fotslag, några grappling- och kaströrelser, bitning och mejsling. Utövare kan också inkludera mejsling, stansning, kastning eller knuff när de använder vapen.

Vanliga träningstekniker inkluderar användningen av solo-pinne, dubbelsticka, svärd och pinne, eller pinne och dolk (känd som ”espada y daga”). Vissa system är specialiserade på andra vapen, som piskan, staven och ett projektilbaserat vapen som liknar en 23 cm spik. Det är vanligt att se de sistnämnda kastas i bambuträd som ett sätt att utveckla noggrannhet. När det används i strid är det osannolikt att det dödar, men det kommer att distrahera en motståndare tillräckligt länge för att antingen fly eller dra ett annat vapen.

Olika början

Eskrima utövas som en sport i vissa delar av Filippinerna, även om det finns lite standardisering av reglerna. Traditionella utövare hävdar uppsättningen regler som främjas av World Eskrima Kali Arnis Federation – där utövare slåss enligt ett 10-poängssystem – tenderar att överbetona offensiva tekniker snarare än deflektiva och defensiva.

Kritiker påpekar också det oorganiserade utseendet på slagsmålen, där deltagarna slår varandra så snabbt de kan med en pinne, i motsats till att tillämpa bra, solida tekniker.

Varierande tekniker

I strid måste en spelare studera sin kroppsuppriktning i förhållande till sin motståndare och se till att spetsen på vapnet träffar sårbara punkter på motståndarens kropp. I konkurrens är det dock mer sannolikt att poäng delas ut för rimligt effektiva beröringar.

Vapen anses vara en förlängning av kroppen, och fotarbetet följer i allmänhet ett triangulärt mönster. Således, när en deltagare rör sig i någon riktning, upptar hans två fötter alltid de två hörnen av en tänkt triangel på golvet. Om han kliver fram kliver han upp på triangelns imaginära tredje hörn så att inget ben någonsin korsar det andra. Detta säkerställer en viss grad av stabilitet och tillåter spelaren att använda bra hävstång i sina tekniker och kasta fysisk kraft från marken i sin hand eller vapen.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar