Till utvecklarnas pris

Råkade jag nämna att jag älskar fastighetsutvecklare? Inte som att jag älskar min fru eller mina barn, eller ens min hund, men fastighetsutvecklare är definitivt bland mina favoritmänniskor.

Tänk på det.

Fastighetsutvecklare är som gudar. [Well, miniature gods, at least.] De skapar mycket av den fysiska värld vi lever i. Bostäderna och bostadsrätterna vi bor i. Mataffären och apoteket nere på gatan. De orter och kasinon och golfbanor vi njuter av på fritiden. Restauranger. Köpcentrum. Kontorsbyggnader. Biografer. Lastbilsterminaler. Medicinska och kirurgiska centra. Spa. Fabriker. Lager. Auditorier. Parkeringshus. Hotell.

You name it; om det är ”konstgjort”, fäst vid smuts och vi kan komma in i det, var förmodligen en fastighetsutvecklare inblandad.

Fastighetsutvecklare är visionärer. De har visionen att känna igen trender och behovet av förändring. De inser obalanser mellan vad som finns och vad som behövs. De ser stadsdelar och städer och regioner i förändring som möjligheter till förnyelse och förbättring. Fastighetsutvecklare ser inte bara möjligheter, de tar också vara på dem. De föreställer sig förändring och engagerar sig i det. Arbeta sedan med det; massera det; forma det; pressa den; rör om det; skaka den; blanda det; jonglera med det; och få det att hända.

Hur kunde någon inte älska det?

Fastighetsutvecklare är visionärer med ett syfte. Visionärer som vet hur de ska omvandla sin vision till verklighet. De är optimister. De är drömmare och görare inlindade i ett. Och för mig är de roliga. Inte roligt, nödvändigtvis, men roligt att vara runt. Kul att jobba med. Kul att drömma med.

Jag minns tillbaka 1992 när John L. Marks från Mark IV Realty Group gick in på mitt kontor och sa att han ville köpa och bygga om Marina City Commercial Complex i centrala Chicago. Vid den tiden var Marina City Commercial Complex ett råtthål. I stort sett vakant. I utmätning. Tränar i konkurs. Belastad med nästan $10 000 000 i obetalda och förfallna fastighetsskatter. Förfaller fysiskt och behöver tiotals miljoner dollar i reparationer. De bostadsrättsägare som ockuperade de 40 översta våningarna i de två landmärken majskolvformade tornen var förståeligt nog fientliga och samarbetsvilliga – efter att ha blivit brända i det förflutna av brutna löften från tidigare ägare.

Men i all denna röra såg John möjligheter. Han hade en vision om att denna förfallna, förfallande gigantiska ögonsår skulle kunna förvandlas till en ekonomiskt lönsam och blomstrande juvel.

Vi tillbringade större delen av de kommande fyra åren med det projektet. Förvandlingen var anmärkningsvärd. Vi hade jättekul att få det att hända.

Idag är Marina City Commercial Complex hem till House of Blues, House of Blues Hotel, Smith and Wollensky Steak House, Bin 36 Wine Café, Crunch Fitness, 10 Pin Bowling Lounge, Marina Management, Skipper Bud’s Marina och många andra blomstrande företag. De pajformade bostadsrätterna som börjar ovanför 20 våningars parkeringsgarage i vart och ett av bostadstornen har stigit avsevärt i värde och erbjuder några av Chicagos mest dramatiska skylinevyer. Hela Marina City-komplexet har återupprättats som ett blomstrande mecka för blandad användning och underhållning i hjärtat av Chicago.

Varför? Eftersom Chicago Real Estate Developer John L. Marks hade visionen och engagemanget för att få det att hända.

Nämnde jag att jag älskar fastighetsutvecklare?

Mer nyligen, våren 2005, fick jag uppmaningen att gå med i utvecklingsteamet för Madkatstep Entertainment LLC.

Madkatstep Entertainment är en kombinerad satsning av Sears, Roebuck and Co., detaljhandelsjätten, och Ryan Companies US, Inc., en anmärkningsvärt kreativ och entreprenöriell fastighetsutvecklare baserad i Minneapolis, Minnesota. [Yes, I love Ryan Companies too.]

Det började med en idé.

Ryan Companies hade idén att bygga och äga en sport- och nöjeslokal i ett välbärgat samhälle i behov av bekväma och unika underhållningsalternativ.

Sears hade flyttat sitt huvudkontor till Hoffman Estates, Illinois i början av 1990-talet. Som en del av den flytten hade Sears förvärvat en stor del av intilliggande mark som var redo och tillgänglig för utveckling.

Hoffman Estates är ett framåtblickande samhälle i en växande och välbärgad region nordväst om Chicago på jakt efter livskvalitetsbekvämligheter för sina invånare.

Det var en match made in heaven.

När jag kallades in som ledande utvecklingsråd, hade Sears och Ryan redan förhandlat fram ett samförståndsavtal med Village of Hoffman Estates som anger ett grundläggande ramverk för den nya Sears Center Arena, inklusive allmänna villkor för kommunal finansiering.

En stor hyresgäst för nya Sears Center Arena är ett professionellt hockeylag. Ett viktigt utvecklingsmål var att ha arenan med kapacitet på 11 000, 240 000 kvadratmeter byggd och klar för inflyttning i tid till hockeysäsongen hösten 2006. Det var redan april 2005, bara 18 månader från målet för öppningsdatum. Även det mest accelererade byggschemat krävde minst 14 månader från banbrytande till öppning. Tiden rann ut.

I den 100-dagarsrusning som följde gick hela utvecklingsteamet in i en zon och arbetade nästan dygnet runt med Village of Hoffman Estates.

Fastighetsutvecklaren, Ryan Companies US, Inc., i nära samarbete med fastighetsavdelningen på Sears, Roebuck and Co., förhandlade fram avtal, konfronterade frågor och övervann hinder för att få formellt utvecklingsgodkännande, slutförde kommunal finansiering, formaliserade namnrättsavtalet och ägaravtal, och tog emot projektoliktänkande som hotade rättstvister för att försena eller stoppa arenan från att byggas.

I slutändan var det kreativitet, uthållighet och intensivt fokus som ledde till det officiella banbrytandet för Sears Center Arena den 21 juli 2005. Det är en unik sport- och nöjesanläggning som kommer att tjäna Village of Hoffman Estates och närliggande städer i årtionden för att komma. Den fungerar redan som en ekonomisk motor för kompletterande utveckling som kommer att ge nya jobb, nya möjligheter och en breddad skattebas.

Dessa två exempel på kreativ utveckling av visionära fastighetsutvecklare är inte unika. Mellan dessa två anmärkningsvärda exempel, och därefter, utspelar sig scenariot om och om igen i stora och små utvecklingsprojekt varje dag.

Förnyelse av funktionellt föråldrade eller nedgångna köpcentra, lager och andra strukturer till moderna och blomstrande företag.

Återuppståndelse av fördärvade och förfallna områden i städer och städer till bostäder och bostadsrätter med detaljhandel och serviceföretag för att stödja nya stadsdelar.

Återvinning av förorenade bruna fält till säkra och produktiva miljöer för konsumenter och företag.

Greenfield-utveckling för att ge nya möjligheter, nya jobb och nya tjänster för framväxande samhällen och familjer.

Fastighetsutvecklare ser ett behov av att ta sig an utmaningen och förbättra den värld vi lever i.

Jag har varit välsignad att arbeta med några fantastiskt kreativa och hängivna fastighetsutvecklare, både stora och små, som gör skillnad – och en vinst – samtidigt som de har roligt i processen.

Sa jag roligt? Kanske inte under varje ögonblick när de står inför varje utmaning, men i stort sett är fastighetsutvecklare människor som verkligen tycker om vad de gör. Som en kommersiell fastighetsadvokat har det alltid varit spännande för mig att arbeta med fastighetsutvecklare.

Varför älskar jag fastighetsutvecklare? Fråga dig själv: Hur många gånger har du möjlighet att arbeta med människor som gör ditt jobb ”spännande”? Vad är det att inte älska med det?

Så nästa gång du träffar en fastighetsutvecklare, snälla, ta tag i utvecklarens hand, titta honom eller henne direkt i ögonen och säg med djupaste tacksamhet och uppriktighet:

”Tack! Min vän Kymn Harp tycker att du är den underbaraste personen i världen. Han älskar dig och tycker att du är briljant.” [Then slip him my business card and ask him to call me.]

Tack för att du lyssna.

R. Kymn Harp

PS För de av er med ”normala” namn – eller åtminstone konventionella namnstavningar, kanske du uppskattar denna hjälp:

Mitt namn ”Kymn” är ett efternamn och uttalas ”Kim”. Tänk på att ”Kymn” är som en ”kyrklig hymn”, med ett ”K” istället för ett ”H”. För att komma ihåg detta, associera mitt efternamn ”Harpa” med ”Änglar”. Sedan, om det hjälper, tänk på mig som ”Kymn Harp, fastighetsutvecklarens smutsängel” (med juristexamen).

Tack igen,

Kymn

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar