Visum till Dubai

Visum och sponsring för Dubai

Detta var redan ett minfält, åtminstone för bearbetningen, men nu har Dubai Immigration and Naturalisation tagit fram en lista med flera kategorier för att omfatta alla typer av resenärer. Anledningen bakom det är att ”visumet för besök”, som gavs vid inresa till vissa länder eller köptes med biljetten från andra t.ex. Filippinerna, missbrukades. Människor gick in på ett besöksvisum och efter de 30 dagarna gick de på vad som allmänt kallas en visumkörning. Detta är övningen att lämna landet för att komma tillbaka in på ett nytt 30 dagars besöksvisum… och så fortsätter det.

Detta skulle då strida mot anställningsförbud, vilket är ett mycket känslosamt ämne. Lagen säger fortfarande att om någon lämnar sin anställning inom det första året är de skyldiga till ett omedelbart 6 månaders arbetsförbud. Detta har enbart att göra med anställning och är skilt från ett immigrationsförbud, som är 1 år långt och normalt utfärdat för förseelser av allvarlig karaktär som stöld eller andra straffbara brott.

För att utnyttja arbetsförbudet på sex månader skulle många arbetare fortsätta att arbeta med ett ”förbud” och bara lämna landet två gånger, tills förbudet var över, och sedan kunde de gå till sponsring av sin nya arbetsgivare.

Vid det här laget är det säkert att säga att de flesta chefsroller inte initierar ett förbud om den anställde slutar, och det finns många stora företag som inte förbjuder personal på någon nivå. Detta är uppfriskande, eftersom det finns vissa företag som missbrukar regeln och hotar att förbjuda människor om de säger upp sig eller ber om en befordran/löneförhöjning.

Avtalet anger rollen och oftast för lägre betald personal, kontraktets varaktighet. Om den anställde bryter mot avtalet när som helst är han ansvarig för ett förbud.

NOC (No Objection Certificate)

NOC är vad som krävs för att ”säkert” överföra från ett jobb till ett annat. Om du väljer att lämna ett företag inom kontraktstiden, och arbetsgivaren gärna låter dig gå, måste de fortfarande ta fram en NOC. Detta är faktiskt ett kort brev som anger de anställdas namn och passnummer, företagets uppgifter eller arbetsgivaruppgifter (om de arbetar för en individ) och tydligt formulerar deras avtal om att låta den anställde flytta utan förbud till nästa arbetsgivare. Den anställde ska då ha fått en ’frigivning’. Detta brev visas under visumprocessen, och så länge som ett NOC erhålls är det inget förbud tillämpligt.

Visumprocessen

Visumprocessen kan vara smärtsam, därför utförs jobbet av ett företags ”PRO” eller PR-ansvarig (men inte i betydelsen en reklam- eller marknadsföringsroll). Om det är en individ som ansöker om visum för en hushållerska, chaufför etc, finns det ”bolagsbildande” företag som kommer att göra detta mot en avgift. De mycket modiga kan själva gå till immigration, men detta kan vara en mycket lång och mödosam process när du förflyttas från ett skrivbord till ett annat; för att få en signatur, betala en deposition, få en översättning maskinskriven eller vänta på en stämpel. Jag rekommenderar helhjärtat att använda ett nystartat företag, som använder sina vanliga kontakter vid immigration, medan du tar en fika!

Det är också nödvändigt för individen som ska behandla ett visum att behöva lämna landet för att gå från status för besöksvisum till status för arbetsvisum. Tidigare kunde detta avstås (för vissa nationaliteter) om du betalade en avgift. Tidigare var det inte nödvändigt att flyga tillbaka till ditt ursprungsland, men de nu strängare lagarna återinför detta. I skrivande stund är det fortfarande inte klart om alla nationaliteter måste flyga till sitt hemland, dvs brittiska, EU- och amerikanska medborgare. Hur som helst, för att visumet ska behandlas är det nödvändigt att lämna Dubai som en formalitet, för att sedan återvända under din nya status. Detta är känt som en ”visumkörning”. Du flyger ut (oftast) till Qatar (cirka 45 minuters varaktighet), går in i terminalbyggnaden, passerar inte genom immigration utan går genom transit, går in i avgångsloungen och kommer direkt tillbaka på samma plan som tog dig ut. Det var också möjligt att köra till Hatta (ett annat emirat inom UAE) och få sitt pass stämplat där – även om poängen bakom det är att man ska köra till Oman-gränsen, men det verkade inte alltid upprätthållas.

Medicinsk

Det är en förutsättning att ha en läkarundersökning och godkänna den, innan ditt visum slutgiltigt behandlas. Detta innebär ett blodprov och lungröntgen. Om du visar att du är HIV+ eller har hepatit C kommer du omedelbart att avvisas och utvisas. Detta är under diskussion, men än så länge (september 2008) kvarstår regeln. Det är också absolut nödvändigt att ha en giltig sjukförsäkring för att komma in i landet, även på ett turistvisum.

Uppdaterade visumriktlinjer anges nedan:

GCC-NATIONALER

Visumkraven för att resa in i Dubai varierar mycket mellan olika nationaliteter och det rekommenderas alltid att kontrollera reglerna innan du reser. För närvarande behöver varje nationalitet som reser in i Förenade Arabemiraten ett visum utom medborgare i GCC-länder (Gulf Cooperation Council: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar och Saudiarabien) utlandsboende i GCC (vissa nationaliteter och yrken) och brittiska medborgare med uppehållsrätt i UK. Följande medborgare i Europa får också visum vid ankomst medborgare i: Andorra, Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Island, Irland, Italien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Norge, Portugal, San Marino , Spanien, Sverige, Schweiz och Vatikanen.

Dessutom får medborgare från Australien, Brunei, Hongkong, Japan, Malaysia, Nya Zeeland, Singapore och Sydkorea i Asien, såväl som de från USA och Kanada, nu också visum vid ankomst.

GCC-medborgare kan stanna mer eller mindre hur länge de vill. Brittiska medborgare kan stanna i en månad och sedan ansöka om visum i ytterligare två månader. Europeiska, amerikanska, sydafrikanska och australiska medborgare kan få ett besöksvisum från Förenade Arabemiratens ambassad i sina respektive länder före avresan. Observera att israeler och resenärer vars pass har israeliska stämplar kommer att nekas visum.

ANDRA NATIONALER

För alla andra nationaliteter måste ett visum ansökas innan besökaren reser in i landet antingen genom sin respektive ambassad, en lokal UAE-sponsor eller ett lokalt hotell.

TURIST VISA

Detta visum utfärdas av turistföretag och det är giltigt i 30 dagar. Det Du kan inte förnya det eller förlänga det. Om visuminnehavaren av turistvisumet stannar längre än de 30 dagarna måste den personen betala böter per dag plus vissa avgifter för ett utpass.

BESÖK VISA

Visum utfärdas genom Dubai Naturalization and Residency Department. Den är stämplad för 30 dagars giltighet men den är giltig i 60 dagar och kan förlängas med 30 dagar till genom att betala något belopp. Förlängningen måste göras före den 60:e dagen. Om besökaren stannar mer än 60 dagar eller mer än 90 dagar (efter förlängningen) måste de betala böter per dag plus några avgifter för ett utpass.

Vissa passinnehavare kan resa in i Förenade Arabemiraten utan att skaffa ett besöksvisum före ankomst och stanna upp till 30 dagar.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar