Dykningssignaler

Dyksignaler är kommunikation som dykare använder under vattnet med händerna, eftersom kommunikation under vattnet utan speciell och dyr utrustning är omöjlig.

Utan att inse människor använder många hand- eller kroppsgester för att uttrycka sig. Rörelser som att rycka på axlarna för ”jag vet inte”, nicka på huvudet för ”Ja” och skaka på huvudet för ”nej” är mycket vanliga i vårt samhälle. Även par som har bott tillsammans ett tag kan kommunicera med kropp, ögon och händer och de behöver inte prata för att förstå varandra.

Alla signaler skapades för bättre förståelse mellan dykare, eftersom det är farligt att gå upp till ytan varje gång för att kommunicera och ibland finns det ingen tid att skriva allt på ett papper. Signalerna introducerades också av militärdykare under de första åren av dykning.

Utöver de handsignaler som används under vattnet använder dykare vid ytan andra dyksignaler eller enheter för att kommunicera.

Den berömda dykarflaggan (röd med en vit linje tvärs över): indikerar att det finns en dykare nedanför. Inga andra båtar är tillåtna och det finns en andra, större zon där båtens hastighet är begränsad. Flaggan kan placeras på en båt eller på en boj. Och i vissa länder måste den gå ner när alla dykare är ute ur vattnet. Idag representerar denna flagga dykning över hela världen.

Alfa-flaggan (vit och blå): i internationell sjöfartskommunikation representeras varje bokstav i alfabetet av en färgad flagga. Denna flagga representerar bokstaven ”A” Alfa. Av sig själv ”Dykare ner; Håll klart i långsam hastighet”. Flaggan måste föras från alla fartyg som har dykoperationer som begränsar fartygets manövrar.

Ytmarkeringsbojar (SMB): Bra för att signalera båtförare om din plats medan du utför säkerhetsstoppet eller stiger. SMB får båtförare att se dig långt från ytan. Den gula SMB den används mer vanligt vid teknisk dykning och betyder nödsituation under vattnet/ behöver hjälp (för de dykare som måste spendera timmar på dekompressionsstopp).

Idag är det obligatoriskt att känna till dyksignaler innan ett dyk. Alla dykbyråer eller dykorganisationer runt om i världen lär ut sina dykare handsignaler, vilket gör att en del av dem varierar från region till region. Det är anledningen till att det är en god praxis att alltid granska dyksignalerna när du dyker med vänner och främlingar under dykbriefingen. Många gånger måste dykare skapa en ny uppsättning handsignaler beroende på dykets olika omständigheter. Det viktiga är att alltid förhindra det oundvikliga och alltid vara säker.

Ha kul när du dyker.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar