Dolda pärlor i södra Kalifornien

Många turister flockas till välkända destinationer i södra Kalifornien som San Diego, Disneyland, Los Angeles och Santa Barbara. Dessa är alla fantastiska platser att besöka, men om du letar efter någon annanstans som är lite utanför radarn, kolla in följande otroliga destinationer:

Kanalöarna

Min man och jag har bott i Kalifornien de flesta våra liv, men på något sätt missat dessa spektakulära öar som är klassade som en av USA:s nationalparker. Efter att ha sett några fantastiska bilder på Internet tog vi en kort båttur till Anacapa Island från Oxnard som en del av en helgjubileumsresa.

Om du bestämmer dig för att åka, var förberedd och ta med förnödenheter. Denna resa är för äventyrliga människor i god fysisk form. Du kommer att behöva klättra 157 trappor till toppen av denna robusta lilla ö där det inte finns mat, service, vatten eller spoltoaletter. Nu HATAR jag uthus, men jag säger er – utsikten över den klippiga kustlinjen, massiva klippor och taggiga toppar var värt det. Du kan enkelt vandra runt öns kant på bara några timmar med Inspiration Point en stor belöning för dina ansträngningar.

Vi besökte i juni när skurar av ljusa vilda blommor täckte den lilla ön och tusentals bedårande måsungar fanns runt varje hörn. Akta dig bara för deras skyddande mamas som kommer att svepa mot ditt huvud om du kommer för nära.

Vi återvände ett par år senare och besökte den större Santa Cruz Island för en spännande kajaktur i de historiska havsgrottorna. På båtfärden dit såg vi en val och två stora stim med delfiner. Vattnet kan vara grovt vid vissa punkter, men grottorna var fantastiska. Detta var en upplevelse en gång i livet.

Vissa människor anser att dessa öar är ödsliga, men om du har en äventyrlig anda och älskar naturen, anses Kanalöarna vara Galápagos i Nordamerika.

Huntingtons botaniska trädgårdar

Detta är ännu en fantastisk plats som vi misslyckats med att besöka på decennier. Beläget i Pasadena, är den magnifika egendomen hem för mer än ett dussin spektakulära trädgårdar spridda över 120 hektar. Svårt att säga vilken trädgård som är mest bländande, men den japanska trädgården, rosenträdgården och Kaliforniens trädgård är några av mina favoriter.

Vi fick inte ens chansen att kolla in konstgallerierna. Huntington Art Gallery, inrymmer brittiska målningar, skulpturer och dekorativ konst från 1700- och 1800-talet, och inkluderar den berömda Blue Boy. Och till min skam som författare besökte vi inte själva The Huntington Library, ett av de största och mest kompletta forskningsbiblioteken i USA.

Nästa gång.

Ventura County Wine Trail

Napa kan få all uppmärksamhet som ett vinland i Kalifornien, men min man och jag njöt av att smutta oss igenom kustnära böljande kullar nära kuststaden Ventura. Vi besökte två av de nästan 20 vingårdarna och provningsrummen.

Du kan boka en av de många vinturer som erbjuds. Men vi bestämde oss för att skaffa en karta och utforska på egen hand. Med början i Ventura vid korsningen mellan Highway 1 och Highway 101, körde vi upp Highway 33 mot Ojai.

Överraskningar väntar på denna lite ensamma men charmiga väg – från ”USA:s minsta postkontor” till den sista plats någon såg James Dean vid liv. Vårt favoritfynd var Old Creek Winery som kändes som att återvända till en enklare plats och tid där vänliga människor och hundar välkomnade oss. Vi njöt av vår inköpta flaska vin och en picknick utanför på bord och njöt av Americana-vyn.

Förresten, både Ojai och Ventura är värda stopp med charmiga värdshus, lyxiga spa och bed & breakfast tillsammans med ett brett utbud av utomhusaktiviteter. På sommaren är Ventura Harbour Village ett kaos av aktiviteter med festivaler och levande musik på helgerna.

Laguna Beach

Denna charmiga strandstad ligger halvvägs mellan Los Angeles och San Diego. Med över 20 olika natursköna vikar erbjuder detta strandområde allt från surfing, paddle-boarding, snorkling, kajakpaddling och valskådningsutflykter.

Se bara upp, vågorna kan vara hårda på sina ställen. Som tonåring bestämde jag mig för att bodysurfa trots det porlande vattnet och utplånades på en massiv våg (tänk Beach Boys låt: Heheheheheheee wipe oooout!). Egentligen skyller jag på Beach Boys för hela det här missödet sedan de gick och romantiserade hela den här surfarbruden med låtar som jag växte upp med som Surfer Girl. SÅ deras fel.

Landskapet kan dock inte slås. Lägg till ultrachika restauranger och butiker och unika konstgallerier så får du bilden. Det finns till och med en Baby Boomer Club med Saturday Night-danser. Varje sommar är de värd för Laguna Woodstock där babyboomers festar som 1969.

Heisler Park är ett bra ställe att börja, som ligger strax norr om huvudstranden, med en lätt promenad på en halv mil längs en asfalterad stig med spektakulär utsikt över kusten och det lugnande ljudet av brusande vågor. Du kan ta en av stigarna till stränderna och tidvattenpoolerna. Bänkar, picknickbord och grillar finns i överflöd där du kan njuta av den magnifika utsikten. Hennes fästman och jag hade en picknick på en av gräsytorna och det var perfekt!

Treasure Island Park är en annan fantastisk plats, belägen på grund av den femstjärniga Montage Laguna Beach, där de verkligt rika bor. Utsökt anlagda, flera utsiktsbänkar kantar den lättvandrade slingrande stigen. Trappor och ramper leder dig ner till stranden, där du kan gå genom en vacker klippvalv under lågvatten, hitta en plats i sanden för att sola och en stor tidvattenpool. Dessutom finns det gott om gräsytor för en picknick. Jag skulle föreslå att ta med lite vin och ost för att fånga en romantisk solnedgång.

Big Bear Lake

Jag bor i öknen, så närliggande Big Bear är en fantastisk bergsflykt med sin underbara sjö och orörda skogar. Båtliv, fiske och vandring är bara några av aktiviteterna i denna lilla, avslappnade by.

Förra sommaren cyklade jag och min man runt sjön, njöt av en picknick, körde en alpin rutschkana, körde gokart med hastigheter upp till 30 km/h och tog en tur på den natursköna skystolen för fantastisk utsikt. Efter att ha sett folk ta stolsliftarna för att cykla mountainbike längs stigarna, lägger vi upp detta på vår att göra-lista till nästa gång.

För äventyrslystna finns också parasailing och ziplining.

El Matador Beach

Letar du efter en spektakulär strandlinje med vit sand, höga klippor, brusande vågor och branta klippformationer på en halvdold plats?

Se inte längre än till El Matador, som ligger norr om Malibu utanför den slingrande Pacific Coast Highway. Det är lätt att missa den lilla bruna skylten som pekar mot den lilla parkeringsplatsen vid leden, så titta noga mellan Broad Beach och Decker Canyon Roads. När du väl hittar det, var beredd att vandra nerför en 150 fot lång bluff med hjälp av några branta trappor.

Inte för små barn eller de som är fysiskt utmanade, men om du kan ta dig nerför trappan kommer du att behandlas med hisnande vyer. Lokalbefolkningen känner till den här stranden och du kan se några fotograferingar pågå – det gjorde vi!

Det finns lyckligtvis lite att göra på denna lilla men härliga strandsträcka, så ta med en picknicklunch eller lite vin och hitta en gömd vrå för att njuta av en otroligt romantisk miljö.

Redondo Beach

Vid det här laget har du säkert märkt att jag och min man är strandbumsar. Vi hittade den här stranden av misstag medan vi letade efter en närliggande plats att bo på natten innan vi flyger ut ur LAX nästa morgon.

Redondo Pier är ett landmärke med panoramautsikt över havet och vattenaktiviteter som inkluderar hamnkryssningar, säsongsbetonad valskådning, kajaker, paddleboards och trampbåtar. Sanningen att vara känd, vi provade inte någon av dessa, men vi älskade utsikten från Tony’s on the Pier där vi njöt av Happy Hour!

Piren är också hem för en 16-fots vithaj, kärleksfullt känd som Georgette, utställd i en stor tank vid Shark Attack on the Pier. Om du har barnbarn med dig eller är ung i sinnet, kan du njuta av den halvt nedsänkbara gula ubåten (fan, nu har jag Beatles-låten fast i huvudet) för att se det lokala havslivet under vattnet.

Klart slår att bo på ett flygplatshotell om du flyger till eller från Los Angeles.

Catalina Island

Den här ön är mer känd än några av mina tidigare rekommendationer, men en sentimental favorit. Min man och jag tillbringade vår smekmånad där för 40 år sedan och har återvänt flera gånger. Detta är en liten, pittoresk ö, utan stoppljus eller snabbmatsrestauranger. En typisk trafikstockning involverar två golfbilar och en cykel byggd för två.

På vår smekmånad cyklade vi lyckligt runt Avalon, åkte på ridning, turnerade i det berömda kasinot och solade på den lilla stranden. Vi tog också en buss till Two Harbors, den enda andra byn på Catalina Island. Snorkling, parasailing, fiske, båtturer med glasbotten, paddleboarding, Segway-turer, golf och vandring är andra populära aktiviteter.

Decennier senare seglade vi vår båt till ön från Long Beach – vilket visade sig vara en vild tur. Min man och vuxna barn återvände igen för våra dyk i öppet vatten för att bli scubacertifierade mitt i de berömda kelpskogarna omgivna av den ljusa orangea Garibaldi-fisken. Nästa gång vi besöker, vill jag prova den nya zip-line som är 600 fot över havet med en körning som är 1 100 fot lång med hastigheter upp till 30 mph Wheee!

Som du kan säga har södra Kalifornien så många fantastiska platser att besöka, det är omöjligt att lista dem alla. Men förhoppningsvis har jag gett dig några idéer för att komma igång!

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar