Släp och bogsering av din pontonbåt

Att släpa och lyfta din pontonbåt behöver inte vara en fruktad syssla. Faktum är att om du följer några enkla tips kommer du inte bara att utöka möjligheterna du har att besöka ett större utbud av vattendrag, utan du kommer också att njuta av bilresan. Bogsering börjar självklart med ditt dragfordon. Det är oerhört viktigt att du håller detta fordon i toppform. Byt oljor och filter oftare än du skulle göra under normala körförhållanden. I måste fall är det ett säkert kort att göra det dubbelt så ofta som regelbundet underhåll kräver. Däcktrycket är en annan sak att kontrollera regelbundet. Även om det inte är bra att ha ytbelagda däck, är det ännu värre att köra ett fordon med låga däck. Glöm inte tune-ups, tjänster eller ditt kylsystem. Alla bromsljus måste vara i fungerande skick.

När du är säker på att ditt dragfordon är i gott skick, gå vidare till själva släpet. För att minska risken för svajning rekommenderar tillverkarna att släpets tungvikt (inklusive båt) är 5-7 procent av det totala dragpaketet. (Båt, motor, släp och all din utrustning.) Se till att du har tillräckliga förankringar på din båt och trailer. Om du reser från en stat till en annan kan du stöta på olika regler angående användningen av slips i olika stater. Se till att du vet vad de är i ditt tillstånd och alla stater som du kan resa genom. Återigen, när du bogserar en båt är det alltid smart att ta fel på säkerheten. Fyra remmar gör att du kan anpassa dig efter regler nästan överallt. Om du använder en rem för att knyta ner bågen, två remmar vid akterspegeln och en rem på remmen, kommer du att vara i utmärkt form. Kom ihåg att använda remmar som är väderbeständiga och så starka som du kan köpa. Remmar med lätta lås- och frigöringsspännen gör att du kan dra åt dem och kontrollera slacket med en minimal ansträngning. Om din båt inte kom med ett skydd, köp ett. Det kommer inte bara att hålla damm och skräp från din båt när du kör, utan det kommer att tjäna till att hålla allt på plats och skydda från solen. Det sista du vill se är dina sittdynor som flyter längs motorvägen bakom dig. Överdrag kommer också att minska vindmotståndet och därmed öka din körsträcka.

När du har fastställt att ditt bogserfordon är redo att köra, din båt är säkert på släpet och dina lampor fungerar, är det dags att ge dig ut på vägen. När du bogserar ett fordon är det viktigt att vara uppmärksam när du kör. Även om du kan vara väldigt bekväm med att dra släpet, har andra förare ingen aning om vilken inverkan deras handlingar kan ha på din säkerhet. På det mellanstatliga systemet, till exempel, kan semi-lastbilar skapa tillräckligt med vind för att bokstavligen blåsa dig av vägen. Med den extra längden och vikten på din båt och trailer är det en bra idé att ta saker långsammare än vad du normalt skulle göra utan dem. Den extra vikten kommer att minska dina stoppsträckor enormt så bromsa tidigt och ge dig själv gott om utrymme. Längden kommer att påverka din svängförmåga samt hur mycket utrymme du behöver för att genomföra filbyten. Att överkompensera i dessa fall är mycket bättre än att klippa en sväng för kort eller klippa den främre delen av fordonet du just passerade. När någon passerar dig är det säkert och artigt att blinka med dina lampor när de har röjt ditt fordon.

När du väl har kommit fram till din destination, misströsta inte. De flesta båtägare hatar och fruktar sjösättningen av sina båtar mer än något annat. Men när du tänker på det, som förare, lär vi oss vanligtvis att hålla våra fordon så långt från vattnet som möjligt. Det viktiga att komma ihåg är att du inte är ensam. När du väl kör upp till rampen är du förmodligen i linje med många andra som är lika oroliga som du. De flesta andra båtfolk har inget emot att ge en hand och en andra uppsättning ögon kan göra din sjösättning till en bit av kakan. Eftersom de flesta båtägare tenderar att köra på ramperna tidigt på morgonen och sen eftermiddag, är det viktigt att du sjösätter snabbt för att undvika att skapa en back-up. När du anländer till din destination, stanna borta från sjösättningen. Överför de nödvändiga föremålen från ditt fordon och ta dig tid att gå över och göra en snabb inspektion av själva rampen. Det är också en bra idé att koppla bort dina släpvagnsljus innan du flyttar till rampen. Lamporna håller inte så länge till att börja med så genom att koppla ur dem innan du sätter släpet i vattnet; du kanske kan förlänga glödlampornas livslängd.

Innan du närmar dig sjösättningsrampen bör du förbereda din ponton eller däcksbåt för sjösättning. Parkera långt borta från rampen och överför alla föremål från ditt fordon till ponton- eller däcksbåten. Gå över till rampen och inspektera det omgivande området. Några viktiga saker att notera är hur rampen ligger i jämförelse med vägen och om du behöver någon som guidar dig ner eller inte. Om du är ensam (vilket aldrig rekommenderas när du är på vattnet) be någon att hjälpa dig. Du kommer också att vilja kontrollera om det finns några hinder och om det finns en plats att lägga till medan du parkerar ditt fordon. När du backar nerför båtrampen är det viktigaste att komma ihåg att ta dig tid. Genom att flytta händerna till botten av ratten kan du vrida ratten på ett sådant sätt att din båt kommer att följa samma riktning automatiskt. Båtramper är ofta ojämna. Om du märker detta, flytta din inställning några fot för att kompensera. När din dag är slut, vänd helt enkelt om proceduren. Det enda du behöver komma ihåg när du sätter tillbaka din båt på trailern är att inte backa för långt ner i vattnet. Med en pontonbåt kommer den att lasta lättare om underredet är mellan 1/3 och 1/2 av vägen framåt. Vatten i avgasröret kan också få ditt dragfordon att stanna.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar