De olika typerna av köpcentra

Köpcentrumen har klassificerats av det internationella rådet för köpcentrum. De har klassificerats i åtta grundläggande typer. Dessa inkluderar samhällscenter, stadsdelscenter, modecenter, specialitetscenter, outletcenter, superregionalt centrum och ett tema- eller festivalcenter. När denna lista publicerades 1999 gjordes den gemensam för alla länder. Men senare var denna lista endast avsedd specifikt för USA och sedan publicerades en separat lista för resten av Europa.

Ett kvarterscentrum

Ett grannskapscenter är ett småskaligt köpcentrum som specifikt betjänar ett lokalt område. De har mestadels ett apotek eller en stormarknad som ankare. De är också vanligtvis arrangerade i formatet av en galleria. Dessa typer av gallerior har en butiksyta på cirka 30 000 till 150 000 kvadratmeter. De betjänar också ett primärt område inom en radie på 3 mil.

Ett församlingshus

En församlingslokal kan sägas vara större än en stadsdel. Det erbjuder också ett mycket brett utbud av varor. De har mestadels två ankarbutiker som är extremt större än i ett stadsdelscentrum.

Ett regionalt centrum

Ett regionalt centrum är en typ av köpcentrum som är utformat på ett sådant sätt att det kan betjäna ett mycket större område jämfört med ett konventionellt köpcentrum. Således kan den erbjuda ett mycket större detaljhandelsområde och kan därmed betjäna många kunder vid en och samma tidpunkt.

Superregionalt centrum

Detta är en mycket stor typ av köpcentrum. Den täcker en yta på över 800 000 kvadratmeter och det här är en bruttouthyrningsbar yta.

Ett modecenter

Ett modeköpcentrum består vanligtvis av exklusiva butiker och klädbutiker och dessa vänder sig till kunder som är rika eller har tillgång till en högre inkomstnivå. De har också en butiksyta som sträcker sig mellan 80 000 och 250 000 kvadratmeter.

Ett kraftcentrum

Ett kraftcenter är ett mycket stort köpcentrum som har många återförsäljare av stora lådor som ankare. De har ett detaljhandelsområde som är mellan 250 000 och 600 000 kvadratfot och de har också ett primärt handelsområde på 5 till 10 miles.

Festivalcentrum

Dessa typer av köpcentrum har ett mycket distinkt och sammanhållande tema som följs av enskilda butiker och även deras arkitektur. De är mestadels belägna i tätorterna och tillgodoser ett stort antal turister.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar