De tre viktigaste sakerna att veta innan du bygger din hemmabastu

Det råder ingen tvekan om att att använda en bastu regelbundet är avkopplande, njutbart och en av de allra bästa sakerna du kan göra för att förbättra din hälsa. Det råder heller ingen tvekan om att det är dyrt och en enorm olägenhet att gå till en hälsoklubb för att få tillgång till en bastu. Lösningen kan vara att ha en skräddarsydd bastu i ditt eget hem. Bekvämligheten är uppenbar men mindre uppenbar är det faktum att du i det långa loppet kan spara pengar genom att eliminera kostnaden för ett klubbmedlemskap och bränsle, för att inte tala om den bortkastade pendlingstiden. Innan du dyker in i ett projekt som att bygga en hemmabastu finns det några saker du bör tänka på.

– Placeringen av din bastu är väldigt viktig.

– Hur mycket av arbetet vill du göra?

– Vilken typ av bastu passar dig?

Din bastu kan vara inne eller ute. Den klassiska bastun finns utanför. Detta kan lägga till möjligheten att hoppa i en sjö eller pool som en del av vad som kommer att bli din basturitual. I mer nordliga regioner kan en rulle i snön vara en oförglömlig upplevelse. En nackdel med att vara ute kan vara brist på enkel tillgång till rinnande vatten för att skölja av eller el om du använder en elvärmare.

Inomhusbastur är bekväma i alla väder och tar mindre plats än du kan förvänta dig. Om den är placerad nära ett badrum är tillgång till vatten för att skölja av lätt. Var i huset du än placerar din bastu, tänk på hur lätt det är att köra eventuell VVS och el till platsen. Att ha ett område för att byta kläder och koppla av efteråt är en klar fördel.

Det finns ett stort utbud av alternativ för bostäder bastu dessa dagar. Om du är en gör-det-själv-person är baskomponenterna i bastun (värmare och byggmaterial) lätt tillgängliga. Med en snabb sökning på Internet hittar du flera återförsäljare som är redo att skicka materialet hem till dig.

Om du inte har kompetensen eller lusten att ägna den tid som krävs för ett projekt som detta är inte allt förlorat. Det finns portabla och sektionerade bastur tillgängliga. Det kan bokstavligen ta bara några timmar innan du bekvämt svettas dig till bättre hälsa. Det fina är att oavsett om du köper anpassade komponenter, ett kit eller en förbyggd enhet, kan allt levereras till din dörr inom några dagar.

Det finns två grundläggande typer av bastur: traditionell och infraröd.

Traditionella bastur värms med antingen en vedeldad, elektrisk eller gasspis. Dessa kaminer värmer luften, inredningsmaterial och dig. Uppvärmningstiden kan vara allt från 15 minuter till nästan en timme i vissa större mindre effektiva enheter. En fördel med den traditionella bastun är möjligheten att tillsätta ånga till mixen. När vatten hälls på kaminens heta stenar är du nedsänkt i ett moln av uppvärmd vattenånga. För många bastuentusiaster är detta hjärtat och själen i bastuupplevelsen.

Infraröd bastu skapar värme annorlunda än traditionella kaminer. De använder infraröda vågor för att värma din kropp. Detta liknar det sätt som mikrovågor värmer mat på, men infraröda vågor är mindre intensiva och inte det säkerhetsproblem som mikrovågor skulle vara. Luften i en infraröd bastu är inte uppvärmd och det mesta av interiören förblir relativt sval jämfört med den traditionella bastuinteriören. Vatten värms upp mycket effektivt med infraröda vågor. Det är därför du (vi är alla i grunden stora vattenballonger) blir uppvärmda och de mindre fuktiga materialen runt omkring dig, som luften, bänken och väggarna förblir svalare. Det är ganska väl etablerat att infraröd värme tränger djupare in i huden än strålningsvärmen från en traditionell bastu. Med denna uppvärmningsmetod elimineras uppvärmningstiden innan du tar en bastu praktiskt taget. Den största nackdelen med infraröd bastu är att de är torra. Det finns ingen möjlighet att producera ånga för att göra det till en ”våt bastu” eftersom det inte finns några varma stenar.

I hundratals år har många kulturer uppskattat hur regelbunden bastuanvändning fick dem att må bättre. Moderna vetenskapliga studier har bekräftat vad de instinktivt visste genom att identifiera exakt varför bastur är så hälsosamt för dig. På frågan om vilken diet eller träningsplan som är bäst svarar vissa läkare ”vilken du faktiskt kommer att följa”. Att få hälsofördelarna med en bastu passar i samma form: det hjälper bara om du faktiskt deltar. Att ha en egen hemmabastu gör det mycket mer sannolikt att du kommer att delta.

Med lite internetforskning kommer du att upptäcka att det finns alternativ som passar alla situationer och budgetar. Att ha en bastu hemma kommer att förbättra din hälsa, öka värdet på ditt hem och ge dig en fristad att glömma ”den verkliga världens” liv och rörelse för en stund. Så skaffa en själv och svettas ordentligt.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar