Dykning på Cooköarna

Dykdestination eller destination med dykning? Det är valet för många av oss när vi bläddrar i resebroschyrer och letar efter en semester som passar oss och våra partner som inte dyker. Även om det inte är ett dykdestination, har Rarotonga fortfarande mycket att erbjuda både nybörjare och mer erfarna dykare. Och med många dykplatser bara en kort båtresa bort, kommer du till och med tillbaka i tiden för att ta en drink på stranden på eftermiddagen!

Rarotonga är en vulkanö omgiven av lagun och kantrev. Utanför revet faller terrängen av i vissa områden ganska brant, faktiskt, inte så långt från kusten, det är över 1/2 km vattendjup. Ön har över 70 fiskarter, inklusive lejonfiskar, anemonfiskar, fjärilsfiskar, angelfish, puffers, papegojfiskar, trumpetfiskar och många, många fler. Det finns också mycket goda chanser att se muränor, revhajar, sköldpaddor, napoleonläppefisk och rockor. Från juni till oktober ser vi ofta knölvalar och kalvar som slingrar sig förbi under ytintervallet.

En annan anledning att dyka ner i de tropiska vattnen som omger ön Rarotonga är att de erbjuder en behaglig temperatur året runt från 23 C till 29 C (73 F till 84 F). Framförallt har Rarotonga något av det genomgående klaraste vattnet i södra Stilla havet, med sikt som alltid tar andan ur mig när jag tittar över avhoppet i det blå. Den varma temperaturen och det klara vattnet bidrar till något av världens mest avslappnade och enklaste dykning.

Dykningen

För kvalificerade dykare finns det platser som lämpar sig för alla nivåer av träning och erfarenhet, från korallträdgårdar till drop-offs och vrakdyk till grottor. Dykoperatörer på ön erbjuder guidade dyk för certifierade dykare och kurser från första bubblor. Med klart, varmt vatten är Rarotonga en utmärkt plats att lära sig dyka.

Alla dyk för kvalificerade dykare utförs med båt. Det omgivande revet begränsar stranddykning till den grunda lagunen som bara är ett par meter djup. Det finns cirka 30 dykplatser, med platser på alla sidor av ön som är tillgängliga med båt, som går ut genom revet på en av fyra platser. Detta tillåter korta båtresor, i storleksordningen 5-20 minuter. Cirka 70 % av dykningen utförs runt den övre halvan av ön. De viktigaste rasterna i revet på denna sida är vid huvudhamnen, ’Avatiu’ och mindre hamn ’Avarua’. Dykplatser söder om ön nås med en stranduppskjutning från ”Rutaki passage” och några dyk avgår från den ofta vindpinade sydöstra ”Avana passagen” under lugna dagar.

För de flesta dykare som besöker Rarotonga är en av de många platserna runt om i norr som ”Paradise” och nordöstra delen av ön, som ”Sand River”, det bästa alternativet. De flesta av dessa platser är lämpliga för alla nivåer av erfarenhet och erbjuder några av de mest konsekventa dykförhållandena, med lite eller ingen ström och några av de bästa korallerna och vilda djur. Från detta område, runda mot den östra sidan av ön, med revet närmare land, finns det några intressanta avhopp. Den mer erfarna dykaren kan simma på kanten i 18-24m vatten med botten som faller ner i djupet nedanför. Platser som ”The Gap” kan erbjuda fantastiska vyer ut i det blå där större viltfiskar ibland kan ses, tillsammans med en och annan vit spetsrevhaj.

Här är en mer ”djupgående” beskrivning av ett par populära dykplatser runt norr och nordöst:

Sand River ’En flod av sand som sluttar från grunden ner till så långt du kan se, omgiven av rev och varvat med korallbommies’. Ingen beskrivning kan göra denna dykplats rättvisa. Efter att ha förtöjt i 12 m vatten är det bara ett kort dopp till kanten av det blå. Revkanten är hem för massor av färgglada revfiskar och även ett par bofasta jättemuränor. För den erfarna dykaren finns det inget som liknar utsikten när du simmar ut över släppplatsen där du ofta kan se den avlägsna silhuetten av hajar djupt nedanför.

Paradise Om du vill se massor av färgglada fiskar och vackra korallformationer så är ”Paradise” dykplatsen för dig. En kort resa från stan är den här webbplatsen idealisk för alla nivåer av erfarenhet. Och med mycket att se på 16-18m betyder det att du kan få en bra dyktid för att utforska det vackra revet. Det fantastiska med denna dykplats är att fiskarna här är så vänliga. De två huvudkaraktärerna, ”Tommy” och den genialiskt namngivna ”Son of Tommy”, är stammisar på denna plats. De är extremt sociala blå/gröna triggerfiskar och ganska ofta följer en, eller båda, dig under hela dyket!

Mataora-vraket Mataora, en gång ett tonganskt registrerat lastfartyg, var 44,25 m långt och 299 bruttoton. Hon köptes den 11 december 1990 från Silk and Boyd för den enorma summan av $1 för att bilda ett konstgjort rev. Hennes sista resa till havsbotten började ett par dagar senare och vraket ligger nu på 18 meter, strax utanför revet norr om ön. Inte alltför länge efter förlisningen drabbades ön av en cyklon. De stötande vågorna började arbeta på vraket och skilde fören och aktern åt. Vraket är nu ganska splittrat och är en fristad för lejonfiskar och havabborrar.

När det gäller resten av ön erbjuder de västra och nordvästra dykplatserna djupare koralldyk mellan 18 och 30 m djup, tillsammans med några intressanta vulkaniskt formade grunda grottor som är säkra att dyka på riktigt lugna dagar. Runt denna sida finns också ett annat av de tre vraken som finns på ön, ”Maritime Reefer”, som ligger i 26 m vatten. I allmänhet är fisklivet på den här sidan av ön inte riktigt lika produktivt, men det finns en rimlig chans att se örnrockor vid ’Diana’s Ridge’ och om du har riktigt tur är detta den sida av ön som hammarhajar besöker.

Dykplatserna söder om ön är baserade i och runt passagerna där det finns naturliga revavbrott. Även om det finns en drop-off här också, kan det mesta av livet hittas grunt i dessa luckor i revet. Tyvärr kan dessa passager vara lite oförutsägbara vad gäller sikt och ström. Ofta kan strömmen vara mycket stark, vilket gör det omöjligt att ta sig upp i passagerna på ett säkert sätt. I allmänhet är dessa platser endast lämpliga för erfarna dykare. Om du är en erfaren dykare och letar efter något lite annorlunda kan dessa göra intressanta dyk. På en bra dag kan du se grå rev- och vitspetsrevhajar vid ’Avaavaroa’ och ’Papua’ tillsammans med örnrockor.

Urvalet av dykplatser är väderberoende, men med platser runt hela ön är det de flesta dagar en lugn sida.

Förhoppningsvis har detta gett dig ett smakprov på vad som finns på Rarotonga. Cooköarna kanske inte är en kultdykningsdestination, men med min erfarenhet av att dyka olika platser runt om i världen kan du definitivt göra mycket värre än Rarotonga.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar