Hakar, öglor och böjar – knutkategorier och hur de kan hjälpa dig

Antalet tillgängliga knutar kan ibland vara överväldigande när du först försöker lära dig hur man gör dem. Att dessutom försöka hålla reda på vad var och en gör och när den ska användas kan ta mycket hjärnutrymme. För att göra det lite lättare kan det vara bra att lära sig knutkategorierna. Att känna till varje kategori kan hjälpa dig att lära dig individuella knutar genom att tillhandahålla en metod för att organisera dem. Att förstå grunden för varje kategori kan också hjälpa dig att komma ihåg hur du använder knutar mer effektivt.

Stopp knutar
Stoppknutar används för att förhindra att änden av ett rep glider genom ett hål, en slinga eller ett öga. Ett bra exempel på var du kanske vill använda en stoppknut är på en lina som löper genom en kloss eller led. I de fall där linan börjar ta slut och kommer till slutet, förhindrar stoppknuten att den helt kommer ut ur klossen eller ledningen. En annan bra användning för en stoppknut är i slutet av en linje för att förhindra att den lossnar. Om du inte har nål och tråd i närheten för att skapa en vispning, prova istället en stoppknut för att tillfälligt hålla ihop änden. Exempel på stoppknutar inkluderar överhandsknuten och figur 8-knuten.

Böjer sig
Böjningar används för att sammanfoga två repstycken, till exempel för att göra en längre replängd. Ett annat bra exempel är att använda en böj för att knyta en krokledare till en lina. Böjningar kan användas på linjer med olika diameter; men de säkraste knutarna bildas när samma diameterlinje används. Ytterligare exempel på kurvor inkluderar revet Sheet Bend, Carrick Bend och Fisherman’s Knot.

Bindande knutar
Bindande knutar används för att hålla ihop ett föremål eller en grupp av föremål. Exempel är att använda en bindning för att hålla ihop träbitar eller för att fästa ett storsegel på bommen. Bindningsknutar kan brytas ytterligare till friktionsknutar och knutna ändknutar. Friktionsknutar hålls samman av friktionen som skapas mellan linjerna och knutna ändar hålls på plats genom att knyta ihop ändarna. Exempel på bindande knutar inkluderar revknuten (kvadratknuten) och kirurgknuten.

Hitches
Hitches är tillfälliga knutar som används för att fästa ett rep till ett föremål eller till ett annat rep. De används ofta för att fästa vid en förtöjning, säkra en lina i båten eller säkra surrningar. Ett bra exempel är att använda en dragkrok för att fästa fendrar på räcket eller en ankarlina på ankaret. Hitches är lätta att lära sig och går snabbt att göra. De tål en hel del påfrestningar utan att halka. Exempel på olika kopplingar inkluderar halvdrag, kryddnejlika, akterspegelknut och ankarböj.

Slingor
Slingor är knutar som görs i slutet av ett rep genom att det vikas tillbaka på sig självt och knyter fast det på sin egen stående del. Slingan eller ögat som bildas kan användas för att falla över ett föremål eller som en glidande ände när den är fäst i ett annat rep. Denna knut skiljer sig från en dragkrok eftersom ögledelen kan göras i din hand och inte antar formen av föremålet du fäster den på. Exempel på loopar inkluderar Bowline, Running Bowline och Figur 8 Loop.

Att veta vilken kategori en knut faller i gör det mycket lättare att identifiera, lära sig och använda dem. Med kunskapen om knutkategorier kan du nu börja titta på dem som grupper istället för hundratals individuella instruktioner att memorera. Den faktiska listan över kategorier är mycket större än vad som anges ovan. När du väl fått grepp om knutar i ovanstående kategorier kan det vara bra att förgrena sig till andra kategorier, inklusive dekorativa och förkortande knutar.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar