Kanadas Sailing Liveaboards

Segling i soldränkta vatten med hav i färgen på den blå himlen och delfiner som leder vägen när de leker i bågvågen. Att hitta den perfekta förankringen innan solen går ner över palmkantade stränder och dröja kvar på däcket över cocktails medan månen kastar sin silverskugga, vågor som försiktigt gungar nöjda själar. Detta föreställer jag mig som cruising-livsstilen… en njutning året runt. Då ligger mitt hem i tropiska Queensland, Australien.

The Other Weather Extreme!

Vid ett besök i Kanada upplevde jag den andra ytterligheten och såg hur angelägna båtar gör det på andra håll. I Kanada börjar seglingssäsongen avta i september och oktober när de förbereder sig för en lång kall vinter.

Kanadas stora sjöar är sötvatten och fryser snabbt så fort temperaturen sjunker. En stor andel av yachter och motorbåtar dras ut och sätts på vaggor. Master tas ner och skroven täcks av plast krympfolie för att skydda dem från is och snö. Is kan skada både glasfiber och trä, tränga in i och förstora även de minsta sprickor.

Att lägga upp sysslor sträcker sig från att skydda alla beslag med smörjmedel och pumpa in frostskyddsmedel i motorns kylsystem till att tömma färskvattentankar.

Is fryser luckorna och följeslagarna stängda och såvida du inte har bestämt dig för att komma in, är den förseglad för vintern.

Hamnar och ankarplatser blir så solida med is att du kan åka skridskor på dem. Fiskare står där vågor har slagit mot skrov bara månader tidigare och gör små hål för att tappa en lina.

Men vissa seglare stannar faktiskt kvar ombord på sina yachter i småbåtshamnar under vintern och sparar sina pengar till andra saker, inklusive drömde om kryssningar till avlägsna soliga stränder.

I Frenchman’s Bay nära Toronto, till exempel, har de haft så många som 50 yachter med Kanadas liveaboards varje vinter.

Hur överlever de!

När vintern närmar sig sätter de upp en inhägnad där yachtdäck. Det tar en vecka att sätta upp locket och i slutet av säsongen lagras de för nästa vinter. Två plastskivor draperas över toppen så att de kan använda däcket såväl som den uppvärmda kabinen nedanför som bostadsyta. De genomskinliga plastskivorna fungerar som ett växthus och värms upp ovanför däck. Det finns en liten dörr i locket så att du kan komma in i sittbrunnen. Vissa lägger till och med fönster.

Ruth, som tillsammans med sin man precis hade sin första säsong ombord på deras yacht Witchcraft när jag träffade dem, förklarar: ”Trots den tidigare köldknäppet har det varit fantastiskt att övervintra. Alla möjliga människor har frågat om vi fryser. Vi har alltid visste att vi var Kanadas liveaboards och krävde värme. Svårt koncept för många att förstå, det här att bo ombord även på vintern, antar jag.”

Isolering läggs till på insidan av skrovet för att förhindra kondens och under vinterns kallaste månader går el- och dieselvärmare nästan oavbrutet.

Under noll och Kanadas Liveaboards!

Enkla saker som vi tar för givet I varmare klimat, som att fylla våra sötvattentankar, måste man tänka igenom. Slangar kvar med vatten i dem fryser och är inte användbara, så Kanadas Liveaboards brukar ha en dag när de alla fyller sina tankar.

En liten bubblare maskin används för att hålla vattnet i rörelse. Luft som pumpas genom en perforerad slang som ligger på botten gör att bubblor stiger upp från det varmare vattnet under isen och förhindrar därigenom frysning mot skrovet, vilket skulle krossa det.

Stockar eller tomma polyetenflaskor uppträdda ände mot ände i vattnet nära båtarna kan också förhindra tryck från den kraftiga isuppbyggnaden.

Att ge sig ut för att använda toaletten och duschen på land är något som måste hanteras med extrem försiktighet. Säger Ruth: ”En hal isvägg att navigera är inte en av livets nöjen. Yuck! En halka kan tänkas riskera att jag går genom isen och ner i vattnet. Trots allt detta är jag nöjd med valet vi gjorde att flytta ombord. ”

Trots svårigheterna och nackdelarna är att bo ombord inte ett övergående infall för de flesta. Vissa lever så i åratal och sparar sina pengar till andra saker.

”Beslutet att lägga våra pengar på en större båt i stället för att köpa ett hus och ha ett bolån var att spara till en resa söderut”, sa en annan kryssare till mig.

Att bo ombord på platser under noll kräver lite eftertanke och planering, men vi har hemmets bekvämligheter och en TV, laptop och telefon.”

När snö och is smälter!

När dagarna blir längre och snön och isen smälter när våren börjar. I april och maj går tankarna till den kommande femmånaders seglingssäsongen. Yachter börjar vakna till liv och marinorna surrar av aktivitet. Vinteromslag tas bort, master står stolta igen och Bob Marleys cd-skivor skjuts in på stereon. Reggaemusik transporterar skeppare till platser de tänker vara nästa år… ingen is, snö och isande snöstormar.

De drömmer om att segla söderut för vintern till det soliga Karibien och segla som vi gör i Australien… året runt!

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar