Lyxbåtsindustrin i Indien

I antiken var Indien välkänt för sitt välstånd, sin utbildning och sin vetenskap. Portugiserna anlände till Indien 1498 för att handla med kryddor. På 1600-talet följde holländare, fransmän och engelsmän efter och inrättade egna handelscentra i landet. Det brittiska Ostindiska kompaniet var mycket aggressivt i att utöka sin handel och började snart handla med många varor, såsom bomull, siden, salt, opium och te. Bolaget hade sin egen privata armé för att skydda sina handelsplatser. Detta resulterade i konflikter mellan de lokala härskarna i Indien och det brittiska ostindiska kompaniet. Den brittiska regeringen skickade en större styrka till Indien och gav finansiering för att utöka den indiska brittiska armén. Snart var britterna inte bara handlare, utan blev härskare i Indien och skapade mer intäkter genom att beskatta lokalbefolkningen. År 1819 hade britterna kontroll över nästan hela Indien.

När handeln växte var britterna tvungna att bygga Indiens infrastruktur för att flytta sina arméer och varor effektivt. Efter en lång kamp för frihet återvann Indien slutligen sin självständighet 1947, när britterna lämnade Indien. Indien använde sin frihet för att välja demokrati, men drabbades snart av kraftig korruption och nationella maktkamper. En av de största utmaningarna som Indien ställdes inför, var de många språk och olika religiösa kaster som delar samhället. Politiker var tvungna att använda all sin energi och makt bara för att hålla landet enat. Många stater ville ha sin egen frihet utifrån sin religion, sitt språk och sin geografiska plats. Under denna tid var utvecklingen av industri och infrastruktur i Indien mycket dålig. Även idag, även om Indien är en av de största ekonomierna i världen, är fattigdom fortfarande ett stort problem. Men med tanke på detta ur en annan synvinkel innebär detta också en stor ekonomisk möjlighet för Indien.

Indien har växt stadigt sedan år 2000. Tyvärr var regeringen under många år ökända för korruption, bedrägerier och missbruk av offentliga medel. 2014 röstade Indiens folk bort den korrupta regeringen. Den nya regeringen, som valdes 2014, är mer fokuserad på utveckling av infrastruktur, skattereformer för att locka utländska investeringar och skapa industrier, och förkorta långa byråkratiska förfaranden för att göra det lättare för människor att starta företag. Regeringen har också för avsikt att göra Indien till världens största tillverkningsnav. Det finns också planer på att förvandla 100 befintliga städer till högteknologiska smarta städer genom att bygga om deras infrastruktur, använda förnybar energi för att skapa kraft och använda internet för att tillhandahålla tjänster. Indiens lyxmarknad har också växt avsevärt sedan år 2000. Det finns alla möjliga dyra lyxbilar på vägarna, bilindustrin växer och köpcentra med stora varumärken dyker upp i alla större städer. Levnadskostnaderna är inte billiga längre. Fastighetspriserna i Mumbai till exempel, som är känt som Indiens finansiella nav, är bland de dyraste i världen.

Enligt Forbes 2015 rankas Indien på femte plats i världen för att ha det största antalet miljardärer, 90. Antalet miljonärer i Indien var cirka 182 000 2014 och förväntas växa upp till 50 % 2019. Indiens stora ekonomiska sektor 2014 var tjänstesektorn, som huvudsakligen består av IT-branschen och outsourcade callcenter för banker och flygbolag runt om i världen. Indiens tillverkningssektor är också en av dess främsta bidragsgivare till ekonomin, till exempel tillverkning av läkemedel, textilier, bilar och maskiner. Andra betydande sektorer är gruvdrift, av råvaror som järn och koppar, och jordbruk. Indien har gjort en medveten ansträngning för att flytta fokus för ekonomin från jordbruk till industri. Indiens tjänstesektor är relativt ny och sysselsätter främst unga och utbildade. Denna sektor har kraftigt ökat tillväxttakten för den utbildade medelklassen i Indien. Landet upplever konsekvent tillväxt inom den högteknologiska industrin och medelklassens rikedom ökar på grund av mer teknisk innovation. Vad detta betyder för båtbranschen är att Indien har en potentiellt stor marknad för speedbåtar och billiga yachter för Indiens äventyrliga ungdomar. Landet är också omgivet av vackra vatten längs sin mer än 7500 km långa kustlinje, med ett enormt hav för lokalbefolkningen att njuta av.

Det som har hållit tillbaka Indien är inte bara den långsamma utvecklingen av infrastruktur, utan även korruption inom regeringen, vilket leder till utvecklingen av fel typ av infrastruktur, vilket inte gynnar allmänheten. Indiens byråkrati gör det också svårt för entreprenörer att starta företag. Andra problem som kriminalitet och ständiga religiösa konflikter har också resulterat i kompetensflykt. Många av Indiens utbildade arbetare som läkare, vetenskapsmän och ingenjörer har lämnat landet för att bosätta sig i USA, Europa och andra utvecklade länder. Många har nått enorma framgångar utomlands, som de inte skulle ha kunnat uppnå i Indiens system.

När det gäller båtindustrin finns det tillräckligt med synlig rikedom i Indien för att industrin ska blomstra, men den tidigare regeringen ägnade aldrig någon uppmärksamhet åt det. Det var som om de inte brydde sig om eller förstod den här branschen alls. Skatten på privata yachter är i Indien för närvarande 48,7%, och för att göra saken värre finns det inte en enda anständig marinaklubb att hitta i hela landet. Under de senaste åren har ett fåtal företag kämpat för att nå framgång inom fritidsbåtsbranschen, men de har inte fått någon form av stöd från myndigheterna eller hjälp med att bygga upp infrastruktur. Vissa företag har byggt en liten privat marinaklubbanläggning i den södra delen av Indien, men den är inte i närheten av den internationella standarden. Även fritidsbåtsbranschen lider för att det inte finns tillräckligt med privata yachter i landet för att ge tillräckligt med vinst för företag att överleva.

Med det sagt ger den underutvecklade båtinfrastrukturen i landet också potential för större tillväxt. Om regeringen börjar ta branschen på allvar, uppmuntrar den privata sektorn att utveckla marinaklubbar och ger utrymme och hjälp för småföretag att sätta upp sina anläggningar, kan båtindustrin i Indien uppnå snabb tillväxt. Indiens myndigheter måste också förstå att landet behöver en ny industri som båtliv för att skapa sysselsättning, generera intäkter och diversifiera ekonomin.

Några av Indiens biltillverkare har sysslat med båttillverkning men i mycket liten skala. Den goda nyheten är att regeringen som valdes 2014 är mycket intresserad av att skapa en bättre ekonomi och har visat sig vara mer aktiv än den förra regeringen. De är också intresserade av att anpassa sitt skattesystem för att skapa en företagsvänlig miljö, och liksom Indonesien försöker de sätta upp automatiserade, transparenta onlinesystem för att bevilja licenser till individer att starta företag. Detta kan vara en mycket positiv utveckling för landets framtid, och om båtbranschen ständigt strävar efter att samarbeta med regeringen kan Indien potentiellt bli en betydande konsument och tillverkare av lyxyachter under de kommande 10 åren.

Hoppas du tyckte att den här artikeln var användbar.

Glad båtliv

För mer information om Asiens båtindustri, besök http://www.asia-boating.com

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar