Rengöringstips för en Spic-N-Span-båt

När jag bor i Florida har jag varit runt båtfolk hela mitt liv. Ett av de vanligaste klagomålen som jag hör från båtägare är att de spenderar mycket pengar på rengöringsprodukter som i slutändan bryter ner den ursprungliga finishen på gelcoat eller vinylklädsel. Jag tror att det viktigaste steget för att rengöra din båt är att använda rätt produkter. Spara tid och pengar genom att göra det rätt första gången och skydda miljön samtidigt.

Här är tips som jag lever efter:

Städtillbehör

1. Välj rengöringsborstar som är rejäla och tar bort envis smuts, smuts och salt utan att skada finishen. För de flesta situationer kommer en borste med medelmjuka borst att fungera bra.

2. Ett långt, stadigt handtag på en skurborste gör att du kan nå de områden som är svåra att rengöra och eliminerar belastningen på rygg och armar.

3. Även om du inte vill bryta banken på din rengöringsborste, se till att den tål upprepad användning, solexponering, rengöringsmedel och saltvatten.

4. En hink för dina rengöringslösningar som är tillräckligt stor för din borste.

5. Om du använder en mopp, svampar, trasor eller handdukar, förvara dem alla i din hink så att du inte behöver leta efter dem vid varje användning.

6. Marinprodukter kan enkelt hittas online och i större behållare än i din lokala superbutik. Spara fraktkostnader genom att beställa allt du behöver på en gång.

Rengöringsprodukter

1. Välj en tvål som är tuff mot smuts, smuts, salt, solskyddsprodukter och eventuellt fiskblod, men ändå lätt för miljön.

2. Använd aldrig samma tvål som du skulle använda för att rengöra din disk hemma.

3. Använd ett biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel med neutral pH-faktor.

4. Använd alltid färskvatten, använd aldrig vatten från floden, havet eller sjön i din rengöringslösning.

5. Följ instruktionerna på dina rengöringsprodukter angående utspädning och allmän användning. Vissa koncentrerade rengöringsmedel kanske inte är lämpliga för din båt eftersom dessa rengöringsmedel kan avlägsnas och skada ytan när de lämnas på under längre perioder.

Förbered ditt städområde

1. Innan du börjar städa måste du skölja av hela båten helt.

2. Om du planerar att rengöra din klädsel, torka av den med en fuktig trasa för att ta bort all smuts och salt på ytan. Skölj din trasa ofta för att inte sprida smuts och smuts du plockar upp.

3. Torka av ditt glas med en fuktig trasa för att ta bort smuts och salt på ytan. Detta kommer också att hålla din trasa som används för att rengöra ditt glas ren och tillåta en streckfri glans.

Rengör uppifrån och ner

1. Börja uppifrån och arbeta dig ner, en sektion i taget.

2. Arbeta med små sektioner och skölj varje sektion helt innan du går vidare till nästa.

3. Löddra upp med en svamp indränkt i tvållösningen, skrubba och skölj.

4. Din medelmjuka borste kan användas för de som är svåra att rengöra halkfria ytor. Löddra din borste med mycket lödder så kommer den att rengöra mellan spåren utan mycket muskler.

5. Använd samma rengöringslösning som du använder för ditt skrov för att rengöra däcket. Du kan komma tillbaka med ett starkare rengöringsmedel om du har riktigt tuffa fläckar att ta bort.

6. Om du har en utombordare, glöm inte att löddra upp och skölja av motorn, sänk ned drivenheten och stödområdet där frätande salt och smuts tenderar att samlas.

7. När hela området är rengjort använd en mjuk torkduk för att suga upp vattnet. Sämskdukar eller torkmoppar gjorda av sämskskinnsmaterial är bra val eftersom de är mycket absorberande och suger upp vattnet utan att ta av eller repa.

Rengöring av glas

1. En enkel lösning av vatten och vinäger fungerar bra som glasrengöring, och det är skonsamt för miljön.

2. Använd en mjuk, icke-slipande trasa eller pappershandduk för att skydda mot skador på glaset.

Rengöring av vinylklädsel

1. Regelbunden rengöring av din klädsel förhindrar att smuts och smuts sätter sig i klädseln. Använd din enkla lösning av vatten och vinäger för att torka av klädseln före och efter varje användning.

2. Om du har fläckar och svåra att ta bort smuts på din klädsel, använd din medelmjuka borste och ett rengöringsmedel avsett för båtklädsel. Jag tycker att ett flytande koncentrerat rengöringsmedel blandat med vatten gör att du kan tvåla upp området och borsten tenderar att nå den där djupa smutsen och smutsen.

3. Om det har bildats mögelfläckar på din vinylklädsel, använd en däckborste med medelmjuka borst och skrubba med en vatten- och ammoniakblandning (4 delar vatten till 1 del ammoniak). Skölj med färskvatten, torka och upprepa denna process vid behov.

4. För tuffare mögelfall är flera effektiva kommersiella eller marina fläckborttagningsmedel lämpliga för användning på vinylklädsel.

Rengöring av din matta

1. Dammsug och punktstäda din matta ofta för att ta bort damm och smuts som kan ansamlas och lägga sig djupt nere i mattan.

2. Om mattan är avtagbar, ta bort mattan och placera den på en plan yta för rengöring. Använd en matta eller ångtvätt för att rengöra hela området. Låt lufttorka.

3. Om mattan är fläckig eller smutsig, använd ett fläckborttagningsmedel av hög kvalitet och upprepa sedan processen för mattan eller ångrengöring.

Ta hand om din teak

1. Regelbunden skötsel av din teak kommer att krävas för att behålla den ursprungliga rika färgen och skydda träet.

2. Om din teak redan har tappat sin lyster kan du använda en teakrengöring för att ta bort oxidation, olja, fiskfläckar, spill och lack.

3. Låt teaken vittra naturligt till en silvergrå färg eller applicera en teakolja eller teakförseglare för ett längre hållbart skydd.

Glänsande krom och rostfritt stål

1. Det finns många kvalitetsrengöringsmedel och tätningsmedel tillgängliga för att hålla krom och rostfritt stål på din båt skyddade, glänsande och ljusa. Efter applicering av en lätt film låt den sitta i cirka 15 till 30 minuter. Torka sedan av den med en ren trasa.

2. Efter rengöring kan du också vilja applicera en kvalitetsvaxförseglare/skyddsmedel för att skapa en skyddande barriär mot de hårda elementen.

3. Om ditt metallarbete redan är urkärnat eller oxiderat, applicera en kvalitetsmetall och lämna den på problemområdet över natten. På morgonen, ta en bit fin bronsull och skrubba försiktigt bort vaxet. Du kan behöva upprepa denna process flera gånger.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar