Sjökortsnavigeringstips – Fem sjökortssymbolformer du behöver veta!

Vet du vad diamantformen på en bojsymbol betyder på ditt sjökort? Kan du berätta vilken navigeringsbetydelse en svart prick eller en liten öppen cirkel har? Om du vill lära dig att segla som ett proffs behöver du känna till dessa fem superviktiga sjökortssymboler.

1. Bojkroppsformer gjort enkla

Skanna diagrammet efter diamant- eller ”paj-pan”-former, som visar flytande hjälpmedel för navigering (bojar). De som markerar kanalkanternas sidor, isolerade faror eller specifika områden visar en liten diamant. En form som ser ut som profilen på en pajform indikerar en förtöjningsboj, som används av fartyg att binda till. För säkerhets skull, håll undan från förtöjningsbojar om du inte har betalat för att använda den!

2. Segmenterade bojar betyder flerfärgad

Vissa bojkroppssymboler skärs i två delar – antingen med en horisontell eller vertikal linje. Detta visar att bojen har mer än en färg. På bojar med horisontella segment, leta efter förkortningarna RG eller GR (röd-grön eller grön-röd), eller BR (svart-röd) i närheten. På bojar med vertikala ränder, leta efter förkortningen RW (röd-vit) i närheten.

3. Ljus sticker ut som utropstecken

Markera dessa alla viktiga ljusstrukturer och ljushus. Kartografer ritar en droppform med en svart prick på slutet, ungefär som ett utropstecken. Tårdroppen har en magentafärgad (lila) färg. Den svarta pricken representerar ljusets exakta position. Använd latitud och longitud för ljussymboler som waypoints i din nautiska GPS. Detta ger dig en mycket pålitlig navigeringskälla som du kan lita på.

4. Fyrkantiga och triangulära Daybeacon-hemligheter

Daybeacons är enkla pålar av trä eller stål, indrivna i havsbotten med dagbrädor fastskruvade på två eller tre sidor. På ditt navigationssjökort visas de som små kvadrater eller trianglar. Leta efter färgen på dagbåken nära symbolen. R betyder röd (trianglar) och G betyder grön (fyrkantig). Akta dig för den dödliga vita fyren. Ringa in en hel vit fyrkantig fyrkant med fet stil eftersom dessa används för att markera superfarliga stenar eller vrak.

5. Framstående landmärken för exakt navigering

Glöm inte alla viktiga landobjekt, som en tank, torn, spira, kupol (ett kupolformat tak) och så många fler. Leta efter de som har en liten svart prick omgiven av en cirkel. Det betyder att du kan lita på positionen för navigering. Å andra sidan betyder ett landmärke som visar en mindre cirkel utan en central punkt ”navigator akta dig!” Dessa är ungefärliga positioner – bra för grundläggande referens men det är bäst att inte lita på dem för vägpunkter.

Använd dessa fem superviktiga kartnavigeringssymbolformer för att öka dina seglingsnavigeringsfärdigheter till nya höjder. Du kommer att vara på god väg att läsa ett sjökort som ett proffs – oavsett var i världen du väljer att kryssa!

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar