Allt du behöver veta om bubbelpool och spabad

BUBBLABAR OCH AIRSPAS (jacuzzi och luftbad):

Det finns två typer av hydromassagebadsystem:

1. Bubbelpooler, mer känd under varumärket Jacuzzi.

2. Airspas, mer känt under varumärket Airbath.

Bubbelpooler kännetecknas av att de har strålar på sidan av badet ungefär halvvägs upp och en sugpunkt (liknande ett durkslag) i ett av de nedre hörnen. Denna typ av system producerar hydromassage genom att suga vatten från badet och pumpa ut det ur strålarna på sidan under tryck. För att öka trycket på strålarna har de flesta bubbelpooler en kontroll på toppen av badet som gör att luft sugs in i vattenstrålen.

Den största skillnaden mellan en bubbelpool och en jacuzzi är att storleken på strålarna är större på jacuzzin och att luft- och vattenblandningen är annorlunda. Denna skillnad ger en mer kraftfull vattenstråle med jacuzzin (om denna mängd kraft är nödvändig med ett standardbad i hushållsstorlek är en fråga om uppfattning).

Svårigheten med alla bubbelpooler är att de håller en liten mängd vatten i strålarna och rörledningarna när de töms. Beroende på vem som passar systemet kan denna mängd variera mellan en full äggkopp och flera pints.

Den andra svårigheten med vissa bubbelpooler är att inte alla bad är utformade för att få dem monterade. Detta kan resultera i att strålarna placeras mycket högt upp på sidorna av badet, med effekten att när du ligger i badet träffar inte vattenstrålarna dig utan sprutar över toppen av dig och bara skakar den översta en tum av vatten. Detta kommer att resultera i en längre badperiod som krävs för att uppnå hydromassageeffekten.

Bad där jetpositionerna är ingjutna i sidan gör att jetstrålarna kan sitta lägre och på så sätt intensifiera massagen. Med denna typ av system är det inte tillrådligt att små barn eller äldre personer lämnas utan uppsikt när de är i badet.

Den tredje svårigheten med bubbelpooler av alla slag är att de inte har förmågan att hålla vattentemperaturen. Resultatet av detta är att den genomsnittliga tiden ett bad håller sig varmt är cirka 30 minuter. Det är om du inte tillsätter mer varmt vatten. Beroende på vilken typ av bubbelpoolsystem du väljer kan det ta mellan 10 minuter och 25 minuter att uppnå hydromassageeffekten på kroppen.

Airspas kännetecknas av att ha en serie strålar eller hål monterade/borrade i basen av badet. De producerar luft genom strålarna under tryck för att fylla badet med bubblande vatten. Denna omrörning av vattnet är det som orsakar hydromassageeffekten. Svårigheten med denna typ av system är att den har en tendens att kyla vattnet i badet. Det är möjligt att med denna typ av system ha vilken vattennivå som helst i badet medan systemet används och gör det därför idealiskt för barn och äldre. Men på grund av det minskade trycket från luftstrålarna över bubbelpoolstrålarna kan det ta längre tid att producera hydromassageeffekten. Airbath-systemet har en anordning som kallas Warm Air Injection som tillåter en liten mängd varmt vatten att värma upp luftströmmen när luften pumpas genom strålarna. Resultatet av detta är att Airbath hävdar att systemet kommer

bibehåll badvattnets temperatur. Detta gör att en person kan stanna längre i badet och på så sätt få full nytta av hydromassagen.

En svårighet som alla massagebad upplever i större eller mindre utsträckning är hygienen. Det finns en allmän uppfattning att denna typ av system är ohygieniskt.

Detta är både sant och osant! Jag ska förklara. Alla massagesystem kräver rengöring då och då. På grund av konstruktionen kan vissa system behöva rengöras var tredje månad. Alla bra tillverkare kommer att tillhandahålla en renare designad för deras typ av system och råd om hur man använder den. Huvudproblemet är att människor inte följer städregimen och som sådana uppstår problem. Systemet är lika hygieniskt som användaren. Du skulle aldrig drömma om att inte rengöra toaletten eller handfatet så varför anta att massagebadet har förmågan att rengöra sig själv.

ÅNGA OCH BASTU (turkiska och svenska):

Turkisk ångbastu och svensk torrvärmebastu är båda typer av hydromassagesystem. Skillnaden ligger i hur de uppnår effekten.

Svenska torrbastur använder torr luft för att värma upp kroppen till höga temperaturer vilket gör att du svettas kraftigt. De levereras i form av en trälåda, inuti vilken är placerad en ugn på vilken det sitter glödande kol. Dessa kol producerar mer värme när en liten mängd vatten stänks på dem och luftfuktigheten ökar. Som människor tål vi ganska höga temperaturer av torr värme men endast relativt mindre mängder värme vid hög luftfuktighet. Medeltemperaturen i en svensk bastu kan vara över 100 grader.

Turkiska ångbastur producerar ånga i stora mängder för att ge hydromassageeffekten och som den svenska typen också få dig att svettas kraftigt. Detta är våt värme och som sådan uppnås önskad effekt vid mycket lägre temperaturer. Detta kan vara så lite som 40 grader och är sällan högre än 50 grader. Den största skillnaden mellan de två systemen är att ångsystemet verkar vara mindre irriterande för andningen och som sådant är bättre generellt för dem som lider av andningsproblem där en fuktig atmosfär är fördelaktig. Du kanske har upplevt detta som barn om du, när du led av en förkylning, blev tillsagd att lägga huvudet över en skål med ångande vatten och sedan lade en handduk över dig.

HYDRO-MASSAGE EFFEKT:

Hydromassage-effekten har aldrig visat sig vara ett vetenskapligt faktum. Denna effekt kan inte få blinda att se, lama gå, bota hjälpmedel eller förebygga cancer. Det hävdas dock av många att det ger lindring från effekterna av många försvagande tillstånd.

Hydromassage-effekten är effekten av värmen och/eller vattnets rörelse på kroppen. Resultatet av detta är tvåfaldigt. Den första är att den får musklerna runt artärerna och hjärtat att slappna av. Detta gör i sin tur att hjärtat kan pumpa mer blod för varje slag, utan att pumpa hårdare. Resultatet av detta är ökad och förbättrad cirkulation. Förbättrad cirkulation är till fördel under många förhållanden. Det minskar inflammation runt leden hos personer som lider av artrit och reumatism och gör det möjligt att ta bort stressorsakande gifter från blodomloppet genom att förbättra njurfunktionen.

Den andra effekten är att när kroppen är helt avslappnad producerar kroppen sina egna kemiska avslappnande medel som noradrenalin. Dessa naturliga avslappnande medel har inga biverkningar av det tillverkade slaget och gör att du kan koppla av totalt.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar