Brittiska Jungfruöarna till San Blas Archipelago – Förberedelser för Stilla havet

En lysande morgon anländer och tidigt glider hon ur kojen och nosar runt till bränsledockan för att få magen full av den där hemska och illaluktande men nödvändiga dieseln. Hon kastar loss igen och plötsligt, där är den, med näsan på väg sydväst och känner den i varje fiber av hennes skrov, vägen hem till Nya Zeeland, den juvelen i södra Stilla havet som besättningen har babblat om i månader.

Ett gnistrande karibiskt hav och en frisk bris på hamnkvarteret injicerar henne med smittsam spänning, sänder till hennes besättning så att alla är på ett tårögt humör och ser fram emot att tappa så många sjömil som möjligt innan natten faller på denna första dag . Hon känner hur brådskande det är och med lite finjusteringar av seglen lyfter hon på kjolarna, slår sig ner med allvarliga avsikter och hoppar framåt i åtta knop. Hon njuter av ett omöjligt blått hav och rasslar med topphissen för att uppmärksamma besättningen på ankomsten av den första omgången delfiner, se dem på väg och välsigna deras resa – ett gott omen. Slanka och stora och svarta och vita, dessa havets dårar leker med henne, leker ut, bredvid och under hennes köl, ett ögonblick rusar de med full lutning på hennes sidor, för att sedan vända sig abrupt för att skumma fram inom millimeter, med hjälp av vattentrycket mellan dem och hennes skrov som en kudde, för att sedan ta sig framåt för att återigen hoppa i glädje. Diamanter som bågar genom solen varje gång de går ut, tröttnar äntligen på denna fotgängare med tre idiotiska flin hängande över sidan, och ger sig av någonstans och letar efter en mer rörlig lekkamrat.

Långa, varma, fuktiga dagar följer när hon beger sig ner i grytan i det sydvästra hörnet av Karibiska havet, känt som Panama. Visioner av träsk, mangrover och myggor tillsammans med fördärvlig hetta frammanas för att spela på hennes besättnings fantasi. Den fina vinden håller i sig och vårt skepp slingrar sig fram och gör ytterligare trettio sjömil om dagen, främst på grund av att hennes axel sammanförs och hennes önskan, den glänsande nya mässingsfjäderpropellern. Hon är förvånad och mycket nöjd med skillnaden det gör och delar detta med kaptenen som nu tycker att han är så smart! Det följande
vinden driver henne fram och drar med sig hennes eget mikroklimat och skapar ett slags vakuum, så allt ovanför vattennivån lagar mat, inklusive besättningen! Coleridges berömda rader från ”Ancient Mariner” svävar upp i diset:

”Allt i en varm och kopparhimmel,

Den blodiga solen vid middagstid,

Rätt upp ovanför masten stod,

Inte större än månen.

Dag efter dag, dag efter dag,

Vi fastnade, varken andetag eller rörelse;

Så ledig som ett målat skepp,

På ett målat hav’

STC – 1799

Hur målar man en bild med få ord? Även om en lång dikt säger Coleridge allt om Doldrums, i denna korta passage.

Livet ombord är gjutet till en rutin och en dag rinner ut i en annan, smidigt, sömlöst, som en aldrig sinande Mobius Strip. Kaptenen, som slappar av i sittbrunnen, i skuggan av förtältet, blickar lätt akterut och hoppar plötsligt upprätt och stirrar in i vattnet där fiskedraget simmar hundra meter i deras kölvatten. Han kan inte tro sina ögon när en enorm mörkare blå skugga vinklar upp mot lockbetet, ger det ett litet napp, vänder sig föraktfullt och sjunker tillbaka i djupet. Flera bultande hjärtslag senare kan han slänga ett rop till de andra, som väller ut ur sällskapsgången för att se vad allt tjafs handlar om. Att inte se någonting och tro att kaptenen blir förvirrad, trots hans antaganden om en monstermarlin, drar de sig tillbaka igen nedan – stackars karl! Men han vet, liksom hon, att det verkligen var en stor fisk av något slag, eftersom dess glänsande näbb hade rensat vattnet medan den inspekterade beten. Han lade ner det till nyfikenhet och lade det till sitt kunskapsförråd om pelagik.

Strålande grön blixt i den sista av solens tidiga kvällsstrålar, som slungar bort regnbågsdroppar, var och en ett prisma av färg, signalerar ett rejält slag på det efterföljande beten. In kommer en vacker 7 kg Mahi Mahi. Dessa underbara fiskar, när de först kommer upp ur vattnet, är ett kalejdoskop av lysande färger, ibland blått, ibland grönt och/eller guld – därav det spanska namnet för dem, ”Dorade”. Hon filéas snabbt och placeras i fartygets kylskåp inför middagen. Syskonbesättningen tillkännager middag med ett par slag på fartygsklockan, och vår besättning tar sig in i ”dagens fångst” med njutning. Serveras med halmpotatis, strimlad morot, tomat, röd paprika, sallad, varmt bröd och ett glas kyld chardonnay kommer hennes besättning entusiastiskt att sörja ner allt, koppla av i sittbrunnen i den tropiska kvällens sista mjuka glöd, avlägset rosa och rosa cumulus staplade i taket – kan det finnas något roligare?

”Varför måste de gå så långt för att försörja sig?” hon undrar när allt hon behöver är vind i seglen.

Med Cartagena sänkt akterut och långt över Darienbukten ändrar hon kurs några grader till babord för att korsa skärgården San Blas. Detta lilla bortglömda hörn av jordklotet intresserar henne oerhört. Tidigt på morgonen med solen i ryggen och försiktigt rullande på den måttliga dyningen närmar hon sig försiktigt det första gänget öar. Vid denna tidpunkt är bara palmer synliga. Så småningom reser sig andra landmärken sakta upp ur havet för att avslöja fler små öar, vita stränder och några små byggnader. Många rev är också synliga, mörkt lurar under ytan för att fånga en oförsiktig besökare. Hennes besättning är extremt smart eftersom kartläggningen i detta område i bästa fall är felaktig, och även om hon visste vägen in, lät hon dem öva på sina lurarfärdigheter. Det skulle bli många fler liknande situationer, när de väl kom in i Stilla havet och seglade bland dessa Sydhavsöar. Dessutom fick det dem att må bra och gav dem rätt att skryta vid nästa nautiska bar de råkade ut för. Hon slår ankar över näsan i Porvenir, bara femtio meter från Tullhuset, och kommer till vila. Det var ungefär omfattningen av deras hamn – en liten damm omgiven av taggiga rev. Marken är dock bra med ankaret som håller bra.

Utdrag ur min e-bok ’Voyage of the Little Ship ’Tere Moana’

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar