Bygg en bastu i vit cederträ som håller hela livet

Att växa upp längs stranden av Lake Superior innebar att en traditionell finsk bastu var en del av ditt liv. Faktum är att vissa hem inte hade en dusch eller ett badkar i hemmet. Istället tog en finsk bastu med sin kallvattenkran eller dusch deras plats. De flesta bastur byggdes av husägaren med hjälp av lokal design. En cederträ bastu var den vanligaste typen som byggdes. Men några byggdes också med hjälp av Eastern Hemlock.

En bastu av nordlig vit cederträ var den mest föredragna konstruktionen. I mer än 300 år användes vit cederträ för att fodra cederkistorna som folk förvarar sina kläder i. När kläderna togs från kistan hade de den fantastiska fräscha cederträ som vi alla njöt av. En bastu av cederträ ger också samma goda arom som den värmdes upp. Ofta eldades bastuugnen med vitt cederträ. En eld av cederträ kommer att knäppa högt och snabbt ge en varm eld som värmer upp cederträbastun på några minuter även mitt på vintern.

När cederträbastun väl var uppvärmd skänktes vatten på kaminens klippor och släppte ut fukt som ytterligare ökade aromen av cederträ. En bastu av vit cederträ hade fler fördelar än bara en fantastisk arom. Vit cederträ är barrträd som är väldigt lätt att arbeta med men förmodligen är en av dess bästa egenskaper att den motstår röta även under de våtaste förhållanden. En bastu byggd av vit ceder kommer att hålla länge trots de återkommande cyklerna av hög värme och fukt som skulle få de flesta träprodukter att brytas ned och ruttna. Bastubänkar, hinkar, huvuddörren och skänken var också gjorda av cederträ.

I de flesta fall var bastuväggarna dubbelsidiga med gamla bastur med cederträstockar på utsidan och cederträväggar på insidan som alla ger cederträbastun bra isolering. Golv konstruerades också ofta med cederträskivor som var åtskilda för att låta vattnet rinna naturligt genom dem. Ett cederträgolv är mycket varmare under vintermånaderna också. På vissa platser som har dåligt dränerad jord måste ett dräneringssystem byggas under bastun för att föra bort överflödigt vatten. En bra bastu måste också ha en bra dörr som isolerar och tätar värmen inuti. Eftersom cederträ är en bra isolator och är ett mycket lätt träslag är det idealiskt för att bygga en bastudörr.

Att välja en bra bastuugn är avgörande för att din bastu ska prestera till sin fulla potential. En bra vattensäker eldstad är viktig för att säkerställa att när du skänker vatten på kaminen, släcker den inte elden. En bra bastuugn kommer att ha styrkan att hålla tillräckligt med stenar för att ge den strålningsvärme som ger cederbastun alla dess stora hälsofördelar. Om du bor i ett område där en vedeldad bastu inte är möjlig kan du fortfarande bygga en traditionell bastu som använder en elektrisk bastuaggregat. Det finns ett antal tillverkare som bygger elektriska bastuugnar av god kvalitet.

En cederträ bastu är den bästa typen av bastu oavsett vilken typ av värmekälla du använder. Ingenting slår doften och utseendet av en norrländsk vit ceder. Oavsett vilken typ av bastu du bygger och driver finns det inget bättre sätt att helt rena din kropp och förbättra ditt fysiska och mentala välbefinnande. Börja kolla in bastuförsäljningen och -planerna redan idag och bygg din bastu.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar