Hur Breath andas liv i dans

Andas in

All dans, all rörelse, allt mänskligt liv, börjar på samma sätt: med ett andetag. Oavsett om vi är medvetna om det eller inte – uppgång och fall av bröstkorgen orsakad av vår andning informerar allt vi gör. Vi tar det ofta för givet.

Unga dansare är så engagerade i större, blixtrande rörelser att de underskattar andetagets kraft i dans. Att förstå vikten av andningen kan hjälpa dansare att uppleva en fullständig dynamisk och uttrycksfull omfång samt en förhöjd kinestetisk upplevelse. Och det kan hjälpa lärare att föra sina elever över nivån av ren teknisk skicklighet till nivån av sant konstnärskap. Men först måste vi förstå hur andningseffekterna dansar.

Att hålla andan skapar en kvävd, livlös dansare. Genom att ansluta till andningen bekräftar dansare sin mest grundläggande mänskliga förmåga och får kontakt med meddansare (liksom deras publik).

Traditionell klassisk balett strävar efter att skapa illusionen av att den dansande kroppen är något utomjordiskt: en prinsessa, en svan, en älva, en sylf. Fysisk ansträngning är kamouflerad; andetaget är dold. Samtida dans – vare sig det är balett, modern, jazz – avvisar den klassiska balettens fantasivärld och omfamnar den mänskliga formen med all dess potential för rörelse.

Samtida dans förnekar eller döljer inte andan; den omfamnar den och använder andedräkt som drivkraft för rörelse. Det milda flödet av inandning och utandning bär oss med, ungefär som vågor bär en båt på havet. Vi gestikulerar med en arm, artikulerar med ett ben, allt medan våra kroppar reser sig och faller på andningens formflödesstöd. Att bekämpa denna naturliga rytm skapar en dansande kropp som är onaturlig, inte av denna värld (eller åtminstone inte bekväm med den).

Nedan finns fyra sätt att börja undersökningen av hur andningen är avgörande för dansuppträdande. Helt enkelt genom att föra vår medvetenhet till dessa punkter kan vi hitta en fullständig, mer tillfredsställande upplevelse för både dansaren och betraktaren.

Förankra sinnet

Genom att medvetet fokusera på andas in och utandning kan vi förankra våra sinnen i nuet. I dagens liv skryter vi ofta om vår förmåga att multitaska. Faktum är att våra skolsystem lär ut det som en livsviktig förmåga. Resultatet: en generation där människor tänker på en sak medan de gör en annan.

För dansaren är detta katastrofalt. Dansaren på scenen som inte är helt närvarande, verkar avlägsen, avskild och robotisk för publiken. Eleven i dansklassen som inte är fullt närvarande missar viktiga korrigeringar och förbättringsmöjligheter.

Men genom att skapa medvetenhet om andas in och andas ut under dans, ger vi närvaro till detta ögonblick i rörelse. Martha Graham sa ”Allt som är viktigt är detta ögonblick i rörelse.” Denna ”närvaro” förbinder oss med våra kroppar, våra lärare, våra medstudenter och våra tittare.

Stöd (formflöde)

Vårt andetag, vare sig vi är medvetna om det eller inte, informerar och stödjer all vår rörelse. Varsågod och försök att stå helt stilla…du kan inte, åtminstone inte länge. Upp- och nedgången av diafragman och bröstkorgen fortsätter i bakgrunden av alla våra danssteg. Ännu mer intressant är att samma rörelse som görs vid inandning eller utandning skapar ett annat uttryck.

Prova detta experiment med en vän. Låt din vän hålla armarna ut åt sidan i axelhöjd. Sedan, vid ett inandning, låt dem sakta lyfta armarna över huvudet. Låt dem sedan upprepa armrörelsen med en utandning istället för en inandning. Märker du en skillnad i rörelsens subtila uttryck? Verkar man mer ambitiös? Verkar man mer uppgiven? Prova nu samma rörelse samtidigt som du håller andan. Tycker du att det är livlöst?

Att bli medveten om hur andning informerar och ger organisk form åt vår rörelse kan hjälpa dansaren att utveckla ett finstämt och känsligt instrument.

Textur

Utöver subtiliteterna av formflödesstöd som nämns ovan, texturerar andningsfraser vår dans genom att forma, förstärka och liva upp våra rörelsefraser. Topparna och dalarna, den ihållande andningen, den plötsliga utandningen och de snabba staccato-skurarna av en hosta är naturliga fraser som alla våra kroppar har omedelbar tillgång till.

Men dansare som ignorerar det organiska mönstret i deras andning utför rörelser med en monoton, avhumaniserande kvalitet. Genom att använda andningen som ett fraseringsverktyg kan dansare nå nya höjder och djup av uttrycksfullhet.

Kropp

Andningen ger inte bara mentala och uttrycksfulla fördelar, utan den ger också praktiska fördelar. Andningen, genom att ge syre till arbetande muskler och hjärnan, hjälper kroppen att arbeta på sin optimala nivå. Utan det livsviktiga syret för att försörja våra muskler och hjärnor kan vi inte fungera på bästa sätt.

Dansare som andas ytligt eller, ännu värre, håller andan, tömmer sina kroppars syreförsörjning och försvagar snabbt den fysiska uthålligheten och saktar ner mentala processer.

Andas ut

I denna tid av superuppkoppling där tusen mil korsas på bråkdelar av en sekund via mobiltelefoner och internet, önskar vi i hemlighet verklig mänsklig anslutning. Att dansa med full medvetenhet om andningen resonerar djupt i betraktarens undermedvetna – vilket skapar den kopplingen.

Vår längtan efter att fly till teater och tv och litteratur för att se fantasivärldar har förändrats till en önskan om det verkliga, att bekräfta vår vardagliga upplevelse. Vi vill ha reality-tv, sanna historier på teatern, faktaminnen att läsa och levande, andande människor som dansar på scenen.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar