Segling i Corinthian Bay

Eftersom seglingsentusiaster idag är på ett ständigt sökande efter att hitta något trevligt resmål för en seglingssemester, är det en verklig kamp att hitta en vacker hamn eller till och med en pittoresk rutt utan att den är tätbebyggd. Det hindrar dock inte dessa moderna sjömän från att söka obevekligt, precis som de gamla sjömännen fortsatte att utforska havet efter nya rutter och nya landområden.

Ett bra tips för ett naturskönt resmål måste vara ett ställe som också är ganska billigt och ändå inte så populärt, vilket ger dig möjligheten att undvika sommarmassorna. Ett bra ställe att börja, särskilt om du är en nybörjare, är Medelhavet. Dessa gamla stränder är mycket väl chartrade så sjökort är ofta mycket exakta, vilket ger bra vägbeskrivningar samtidigt som de erbjuder en rad förhållanden (praktiskt taget inga tidvatten, förutsägbara vindar och bra väder) som gör att du inte kommer att ha alltför mycket problem vid rodret .

Ett bra exempel på en sådan ”oupptäckt skatt” är Korintiska viken, allmänt betraktad av veteran nöjesskeppare som en ren passage mellan Egeiska havet och Joniska havet, snarare än en stopppunkt för en seglingssemester. De flesta föredrar att resa genom den så snabbt som möjligt, och helst på natten.

Dag 1

Vi rekommenderar att man börjar från väst till öst, eftersom det är den allmänna riktningen för de rådande vindarna. Ingångspunkten till bukten är den korintiska bron, eller ”Rion Andiron” som den är lokalt känd och det borde vara startplatsen för din segelresa. Bron är synlig från stora avstånd tack vare sin storlek (2,8 km lång) och är en livlig passage för både kommersiell trafik och fritidstrafik, varför lokalbefolkningen tillämpar ett par regler och föreskrifter.

Kom ihåg att kontakta Rion Traffic Authority på VHF-radiokanal 14 när du är 5 mil bort från bron och sedan igen när du är 2 mil bort. De kommer att ge dig vägbeskrivningar från kustbevakningen om vilken väg du ska ta, eftersom det bara finns 5 kanaler reserverade för mindre yachtcharterbåtar som passerar genom området. Som en sidoanteckning, notera att det finns några andra turistiska sevärdheter i regionen, som de två medeltida fästningarna på vardera sidan av kanalen, i söder och i norr.

När du kommer in i viken, bege dig till den norra stranden till den lilla men mycket vackra hamnen i Nafpaktos, som ligger i en halvcirkelformad vik som ger bra skydd mot nordliga och västliga vindar. Hamnen heter Mezolongi och den har en perfekt hästskoform. Ingången till hamnen har två stora bryggor på vardera sidan, där yachtcharterbesättningen kan besöka ett stort gammalt tempel samt en fästning med anor från venetiansk tid.

Att förtöja här är något besvärligt, eftersom djupgåendet bara är 5m och det inte finns för mycket utrymme att manövrera. Men du kommer att upptäcka att det finns många andra yachter som vågar lägga ankar här på grund av stadens skönhet. Det finns en annan stor fästning på en närliggande kulle, med utsikt över hamnen, en vattenpark där barnen kan njuta av delfinshower bara 500 meter från havet och längre ner längs kusten i sydost finns det till och med en strand där du kan bli solbränna.

Dag 2

Håll dig till den norra stranden, den på fastlandet, och din seglingsrutt tar dig till en ö som heter Nisos Trizonia, strax utanför Glyfadas strand. Här finns två hamnar, med en gemensam ingång i österläge. Det betyder att här din båt kommer att vara väl skyddad från nordliga, sydliga och västliga vindar men att under ostliga vindar kommer att ge en dyning i marinan. Vattnet är djupare på de yttre bryggorna, lämpligt för de med större djupgående fartyg.

Hamnen här används också av små fiskebåtar, liksom en annan liten hamn i nordost. Det rekommenderas att du besöker denna hamn till fots, eftersom den ligger inom gångavstånd från den första. Här hittar du en pittoresk bosättning, med några vackra restauranger som erbjuder utsikt över kanalen. Besökaren kommer att bli glad över att veta att han kan hitta grundläggande reparationsanläggningar här till rimliga priser om hans fartyg behöver dem.

På fastlandet är en bra förtöjningsplats den närliggande bukten Ormos Ay Saranda, i nordväst. Inom denna bukt finns den lilla byn Paralia Saranda, en riktig seglingspärla, eftersom den erbjuder allt du kan förvänta dig av en semester i Grekland. Bara ett par hus utgör denna autentiska grekiska by, men det finns några restauranger som erbjuder traditionell mat till mycket låga priser på grund av att regionen inte besöks regelbundet av sommarmassor.

Förtöjning i viken är möjlig eftersom det finns djup på 7-12 meter samt sandbotten. Anledningen till att du och din grupp bör förtöja här är att det är gratis och det ger bra skydd mot alla vindar utom från söder. Men eftersom de rådande vindarna blåser från väster kommer du att vara säker, och du får också se en mycket vild del av den grekiska kustlinjen, en som verkar ha varit orörd av människan.

Dag 3

När du sätter segel igen längs kusten kommer du att stöta på ditt nästa stopp, denna gång en större stad, Galaxidi, som också ligger i en trevlig, bergig region. Det enda en skeppare måste tänka på är att de närliggande bergen kan ge vindbyar, särskilt senare på dagen, mellan klockan 15 på eftermiddagen och klockan 8 på natten. Även om de inte är kraftfulla, kommer dessa vindbyar att göra det svårt att närma sig.

Själva hamnen i Galaxidi är ganska grund men den ger bra förtöjning samtidigt som den erbjuder turisterna fina vyer och bra förhållanden. Bland dessa hittar du här gas, el och vatten, allt till mycket låga priser. Nackdelen är att du på natten blir störd av bullret från de närliggande barerna som spelar hög musik sent in på natten. Dessutom, ibland på sommaren när vattentemperaturerna blir riktigt varma, kommer fritidsbåtar att kämpa med alger i vattnet som kan täppa igen filter snabbt om de inte kontrolleras regelbundet. Men med tanke på det faktum att Oracle of Delphi ligger i regionen och att detta också är en av de största hamnarna i denna del av bukten, är förtöjning i Galaxidi något absolut nödvändigt.

Dag 4

Din resa tar dig nu närmare Corinth Channel, en livlig vattenväg som besparar sjömän från att kringgå Peloponnesos halvön. Du kommer att upptäcka att det är mycket kommersiell trafik här och det är också ganska dyrt, men fördelarna är att du sparar tid och du får en en-i-livet-upplevelse. Att kryssa med din båt mellan de nästan vertikala klippklipporna som går upp till flera tiotals meter på vissa punkter kommer att göra det värt det. Se bara till att ta med kameran.

Innan du anländer, kontakta kanalmyndigheten på VHF-kanal 11 och vänta på instruktioner. Väl framme vid kanalen förtöjer du vid den angivna piren och fortsätter med betalningen och be om hjälp vid överfarten. Var dock försiktig eftersom detta kostar extra och inte innebär något annat än att ha en officiell båt som seglar framför din båt.

När du har passerat kanalen, bege dig söderut in i Saroniska viken. Vid det här laget skulle många semesterfirare välja att segla direkt österut, mot stora hamnar som Pireus eller Aten, men det är värt att nämna att den östra kusten av Peloponnesos halvön har mycket att erbjuda den vattenbundna turisten.

För den sista natten kan du till exempel förtöja i den lilla bukten Korfos, som ligger i regionen Nisidaöarna. Den här bukten är mycket väl skyddad från vindarna tack vare dess läge inhuggen djupt in i kustlinjen. Viken ger bra förtöjning för segelbåtar, med djup mellan 5 och 10m och med sandbotten som erbjuder bra hållankare. Eftersom det bara är 2,5 timmar från kanalen lönar det sig att förtöja här eftersom det inte finns några avgifter, men tyvärr finns det heller inga faciliteter.

Härifrån kan du bege dig till någon av de större hamnarna i Grekland, eller fortsätta att utforska Saroniska viken på din fritid. Det viktiga att komma ihåg är att Corinthian Bay har massor av oupptäckt potential och för dem som gillar att segla och som vågar sig här kan det vara en billig men ändå vacker semester ombord på en yacht.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar