Utvecklingen av den nautiska turismen i Kroatien

Landet med 1000 öar, de totala intäkterna från turismen i hela världen uppgår till 100 miljarder euro. Numera får Kroatien 6 % av turismkakan. Före kriget var turismen i Kroatien den huvudsakliga ekonomiska drivkraften som fyllde i kassan för fd Jugoslaviens nationalbank. Kriget har satt Kroatien som destination på is men nu är detta vackra land i igen och alla surrar om Kroatien som den bästa europeiska destinationen.

Kroatien har en stor potential i denna ekonomiska gren. Men som i alla företag ligger nyckeln i strategin. För att återgå till den första meningen i denna artikel, ”landet med 1000 öar”, förefaller det mig som att svaret på frågan om strategin är självförklarande. Kroatien måste följa Montenegros exempel och det måste skapa ett positivt investeringsklimat för byggandet av megayachthamnar. Vi har frågat SrÄ’ Portolan, en medlem av Adriatic Yacht Services ledning om hans synpunkt. SrÄ’ har sagt till oss att vi bör följa den modell som Frankrike använder. Portolan var en del av Adriatic Yacht Services-incitamentsresan som ägde rum i Cap d’Antibe i mars 2013. SrÄ’ berättade för oss att han var förvånad över omfattningen av småbåtshamnar och särskilt de som är reserverade för megayachter. SrÄ’ förklarade också för oss att kvaliteten på infrastrukturtjänsterna var oöverträffad. SrÄ’ Portolan betonade att denna franska modell är vad Kroatien saknar.

Här i Kroatien, Dubrovnik, om vi bara ska undersöka två av dessa faktorer, har vi underkänt provet. Naturligtvis måste vi följa exemplet från våra grannar, montenegriner. Porto Montenegro i Tivat, en lyxig småbåtshamnkomplex, ett anglo-ryskt investeringsprojekt är en framgångssaga till den grad att oljan drabbade Azeriska investerare investerar mycket pengar för utvecklingen av en ny lyxhamn i Kumbor. Efter att ha varit i Porto Montenegro blev jag förvånad över omfattningen av infrastruktur, restauranger, lyxbutiker, lyxiga resebyråer, representationskontor för yachthandlare, representationskontor för bilhandlare, vilket för mig bara belyste allvaret i hela historien.

I slutet av dagen är slutsatsen man kan dra enkel, Dubrovnik som Kroatiens främsta destination måste snarast hitta en lösning för byggandet av en marina för megayachter innan det är för sent. Så om du stiger på din yacht i Porto Montenegro i Tivat och det är logiskt att ditt nästa stopp är Dubrovnik. Men om du inte har en marina för megayachter än mindre åtföljande infrastruktur och tjänster, är det högst osannolikt att du som landsläsdestination kommer att höja denna del av kakan för att låta oss säga 8% och påskynda din ekonomiska återhämtning.

About Author

client-photo-1
superadmin

Comments

Lämna ett svar